Aproape un milion de pachete au fost descoperite în două containere.
În cadrul unei acţiuni desfăşurate în Portul Constanţa Sud Agigea, poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat şi indisponibilizat 993.110 pachete cu ţigarete mărcile Ashima şi Marble, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2.300.000 euro dacă ar fi originale.
Astfel, în cursul zilei de luni, acţionând în baza unor informaţii privind punerea în circulaţie a unor mărfuri contrafăcute, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat, în Portul Constanţa Sud Agigea, un container încărcat cu ţigarete. În urma controlului efectuat de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, au fost descoperite 505.550 de pachete cu ţigări mărcile Ashima şi Marble, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 1.100.000 euro dacă ar fi originale.
Interesant este că acest container venea din direcţia Grecia şi avea ca destinaţie finală o societate comercială din Bulgaria. Ținând cont că cele două țări au graniță terestră comună, se naște întrebarea de ce marfa de contrabandă era trecută prin Portul Constanța. Răspunsul cel mai plauzibil este că traficanții au descoperit că este mai ușor să treci marfa prin România, decât pe la granițele dintre cele două țări.
În aceeaşi zi, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au continuat verificările containerului identificat în data de 12.06.2014, din care iniţial fuseseră indisponibilizate 191.650 de pachete cu ţigări marca Marble, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 500.000 de euro. Astfel, s-a constatat că alte 295.910 pachete cu ţigări aflate în container, marca Ashima, cu o valoare de aproximativ 700.000 de euro dacă ar fi originale, sunt susceptibile a fi contrafăcute.
Măsuri. A început cercetarea penală
A fost luată măsura indisponibilizării cantităţii totale de 993.110 pachete ţigarete, existentă în ambele containere, şi lăsarea în custodia liniei de shipping până la finalizarea investigaţiilor referitoare la statutul juridic al mărfurilor şi luarea măsurilor legale ce se impun. Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”. Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa