Update, 23 mai, 17.30. Anca Velicu (fundatia Paco, Adăpostul de cai Tei-Toboc), voluntar in acţiunea de salvare a cailor din padurea Letea a declarat pentru romanialibera.ro că a fost înştiinţată printr/un e-mail primit din partea Claudiei Ciugudean, Ecvin Protect, că „mai există 45 de cai închişi la Letea care urmează să fie trimişi la abatorizare”. Voluntarii vor face tot posibilul pentru a împiedica acest demers.
Update, 22 mai, 16.36. Situaţia cailor bolnavi s-a stabilizat graţie celor peste 20 de voluntari de la Urleasca. Roxana Radu, una dintre persoanele care s-au aflat acolo de la începutul acestei acţiuni, a declarat pentru romanialibera.ro că următorul pas care trebuie făcut este să se pună presiune pe autorităţile care ar trebui să declare aceşti cai specie protejată.
„Trebuie să punem presiune pe autorităţi să se dea o ordonanţă guvernamentală prin care aceşti cai să fie declaraţi specie protejată şi introduşi în patrimoniul naţional.
Degeaba am salvat noi acum 50, dacă vor continua să îi măcelărească. Dacă nu îi declaram patrimoniu naţional, oricine poate declara că aceşti cai sunt ai lui şi îi poate vinde.”
Luni, 23 mai, DSV Brăila urmează să recolteze probe de sânge pentru a stabili dacă animalele suferă de anemie infecţioasă, însă, voluntarii sunt aproape siguri că nu vor exista cazuri. Dacă analizele vor confirma totuşi că există cai suferind de această boală, aceştia vor fi eutanasiaţi, iar cei sănătoşi vor fi în continuare îngrijiţi la Urleasca.
Vineri, surse din cadrul autorităţii sanitar-veterinare au declarat că tranzacţiile au fost legale şi pot fi demonstrate cu acte. Voluntarii de la Urleasca, Brăila nu sunt de acord cu această declaraţie şi susţin că cel puţin unul dintre cai nu întrunea normele, neavând microcip. De asemenea, nici condiţiile de transport ale cailor nu au fost respectate, unul dintre mânji fiind scos aproape mort ieri dintre ceilalţi cai:
„Toate normele de transport au fost încălcate. Am dat o iapă jos şi cei de la DSV au verificat-o şi nu avea microcip. Au fost încălcate toate normele cu aprobarea DSV Tulcea,” adaugă Roxana Radu.
Voluntarii nu au de gând să plece prea curând de la ferma din Urleasca, deşi sunt nevoiţi să se adapteze unor condiţii grele. Dorm în corturi şi se hrănesc cu proviziile aduse de acasă. Reţelele de socializare au făcut minuni în cazul cailor sălbatici. Voluntarii vin în număr mare şi continuă să aducă provizii, medicamente, mâncare pentru cai şi materiale pentru construirea umbrarelor. „Au venit cu ajutoare în prostie. Vin încontinuu oameni cu medicamente, cu alimente, cu tot. Le mulţumim foarte mult. Autorităţile nu au făcut nimic. Ajutorul voluntarilor este uriaş,” a declarat Roxana Radu.
UPDATE 22 mai ora 14.00: Duminică dimineaţa au plecat din Bucureşti spre ferma din localitatea Urleasca, unde se gasesc caii din Letea, încă două maşini cu plasă, pături, cearşafuri, bani şi medicamente. La fermă mai este aşteptat şi un transport de baloţi de paie din Urziceni. Acesta reprezintă o donaţie de 20 de baloţi de paie pentru cai.
Sâmbătă seara cei care erau acolo erau terminaţi de oboseală şi aşteptau să vină oameni care să îi înlocuiască. La fermă se afla un singur veterinar care era însă treaz de peste 36 de ore. Doi colegi au pornit spre Urleasca să îl ajute, potrivit unuia dintre cei care au ajuns sâmbătă la Urleasca, cu un transport de medicamente.
Update 21 mai ora 13.00: Caii urmau să fie duşi la un abator din Covasna. Poliţia a oprit transportul la Ianca.
Totuşi, din cauză că nu au fost adăpaţi şi hrăniţi pe parcursul celor 300 kilometri, mulţi dintre cai s-au prăbuţit, iar medicii nu le dau şanse mari de supravieţuire.
Animalele au fost duse la o fermă din localitatea Urleasca, Brăila, unde li s-au acordat îngrijiri medicale, au fost adăpaţi şi hrăniţi, organizaţia Vier Pfoten fiind implicată în salvarea acestor animale.
Poliţişti de la Serviciul Ordine Publică din cadrul IPJ Brăila au întocmit dosar penal pentru rele tratamente aplicate animalelor, iar la recomandarea reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, sâmbătă, s-a dispus măsura transportării cailor în ferma din localitatea Urleasca, închiriată de asociaţiile pentru protecţia animalelor.
Doi dintre caii din Letea au murit în timpul transportului, Poliţia Animalelor a interceptat convoiul, iar restul cailor au fost adăpostiţi la o fermă din judeţul Brăila, spun reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor, potrivit Mediafax.
Transportul celor 49 de cai de la Letea a fost oprit în drumul către abator, astfel că animalele nu vor fi sacrificate, susţin sursele citate.
Surse din cadrul autorităţii sanitar-veterinare spuneau, vineri, că 19 din cei 49 de cai urcaţi în tarnsportul către abator suferă de anemie infecţioasă, iar carnea animalelor, care au fost vândute de localnicii din C. A. Rosetti, va fi exportată pentru consum.
„Oamenii de-acolo au vrut să vândă 49 de cai asupra cărora, din punctul nostru de vedere, conform actelor doveditoare, aveau drept de proprietate. Noi le-am făcut analizele şi am constatat că 19 dintre ei au anemie infecţioasă. Conform legii, aceştia sunt obligatoriu abatorizaţi. Pentru restul nu există niciun fel de restricţie la transport şi vânzare, conform legii române, atât timp cât tranzacţia este legală şi poate fi demonstrată cu acte”, declarau sursele citate.
Caii de la Letea, ale căror imagini au stârnit în ultimele zile compasiune, mânie şi reacţii publice, au un statut incert, pentru autorităţi ei nefiind sălbatici, ci doar „crescuţi puţin altfel decât se obişnuieşte”, regimul lor de proprietate stabilindu-se după „legea locului”.
Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, după ce mai multe ONG-uri au dat publicităţii imagini cu caii ţinuţi în ţarcuri, unii dintre ei slăbiţi şi având răni sângerânde. Caii ar fi urmat să fie trimişi la un abator. Reţelele de socializare s-au umplut de mesaje conţinând cuvinte precum „masacru” şi de îndemnuri disperate la transmiterea de petiţii către autorităţi, de la primarul din comuna tulceană până la şeful statului.