-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialAccidentul din Muntenegru. Victimele tragediei, aduse, marţi, în etape. Care sunt spitalele...

Accidentul din Muntenegru. Victimele tragediei, aduse, marţi, în etape. Care sunt spitalele unde vor fi internaţi răniţii

UPDATE: Avionul cu persoanele care au decedat în accidentul din Muntenegru a ajuns în România.

Citeşte şi:  Avionul cu persoanele decedate din Muntenegru a sosit la Otopeni

_ _ _ _

UPDATE: A doua dintre aeronavele Forţelor Aeriene care asigură transportul cetăţenilor români implicaţi în accidentul din Muntenegru a ajuns, în jurul orei 20.50, la Baza 90 Otopeni, aceasta transportând ultimii 18 pacienţi, informează Mediafax.

În avionul Hercules, care a preluat cel de-al doilea grup de răniţi de la Podgorica, sunt 18 pacienţi, care vor fi de asemenea internaţi la spitalele Floreasca, Universitar, Elias şi Bagdasar-Arseni.

La Baza 90 sunt pregătite pentru a prelua răniţii cinci ambulanţe pentru transport de victime multiple, cu câte patru tărgi, şi două ambulanţe cu medic.

Citeşte şi: A doua aeronavă militară cu răniţi din Muntenegru a sosit la Otopeni

_ _ _ _

UPDATE: Toţi cei 12 răniţi, care au fost aduşi din Muntenegru cu primul avion, au fost preluaţi de ambulanţe, în mai puţin de o oră, pentru a fi internaţi la spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar-Arseni şi Elias din Capitală.

Citeşte şi ACCIDENT MUNTENEGRU: Toţi cei 12 răniţi din primul avion au fost preluaţi de ambulanţe

UPDATE: Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au cerut autorităţilor competente din Muntenegru, prin instrumente specifice cooperării judiciare internaţionale, copii ale documentelor întocmite în ancheta legată de accidentul în care au murit 18 români.

Citeşte şi Procurorii PICCJ au cerut colegilor din Muntenegru datele din ancheta accidentului

UPDATE: Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că trupurile celor care şi-au pierdut viaţa în accidentul din Muntenegru vor fi repatriate imediat după încheierea formalităţilor şi că la baza 90 Otopeni va avea loc o slujbă religioasă pentru cei decedaţi, iar la ceremonie ar urma să asiste şi premierul.

Citeşte şi Slujbă religioasă pentru cei decedaţi în accidentul din Muntenegru, la Otopeni

UPDATE: Prima dintre aeronavele Forţelor Aeriene care asigură transportul cetăţenilor români implicaţi în accidentul din Muntenegru a ajuns, în jurul orei 17.50, la Baza 90 Otopeni.

Citeşte şi Prima aeronavă care transportă răniţii din Muntenegru a sosit la Otopeni

UPDATE: Traficul este blocat, în acest moment, în localitatea Otopeni, pe ambele sensuri de circulaţie. Dacă drumul nu va fi eliberat la timp, ambulanţele care urmează să transporte victimele accidentului din Muntenegru nu vor avea cum să ajungă la aeroport.

Citeşte şi TRAFIC BLOCAT la Otopeni. Ambulanţele pentru răniţii din Muntenegru nu pot trece

UPDATE: Peste 100 de pungi cu sânge au fost trimise, marţi, din Piteşti către cele patru spitale din Capitală unde urmează să fie aduse cele 29 de persoane rănite în accidentul din Muntenegru.

Citeşte şi Peste 100 de pungi cu sânge, trimise la spitalele unde vor fi aduşi răniţii din Muntenegru

UPDATE: Deputaţii au ţinut, marţi, un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului din Muntenegru, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că va dona o sumă din fondul Camerei pentru familiile victimelor.

Citeşte şi Camera Deputaţilor donează bani pentru familiile victimelor din Muntenegru

UPDATE 15.00: În scurt timp, va pleca din Muntenegru prima aeronavă militară care transportă cele mai grave cazuri, conform Realitatea TV. Avionul va aduce în ţară 12 persoane, dintre care şase sunt intubate, a explicat subsecretarul de stat Raed Arafat.

13.30:  Primele victime ale accidentului din Muntenegru repatriate vor fi cele mai grav rănite, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis redacţiei. Al doilea transport va aduce românii a căror stare este stabilă, iar cea de-a treia aeronavă va repatria corpurile neînsufleţite ale românilor decedaţi, precum şi bunurile şi valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul accidentului.

Citeşte şi ACCIDENT MUNTENEGRU. MAE: Românii cei mai grav răniţi, aduşi primii în ţară

13.00: Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre, prin care s-a decretat, miercuri zi de doliu naţională.

Citeşte şi ACCIDENT MUNTENEGRU. Miercuri, zi de DOLIU NAŢIONAL

11.40: Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, în şedinţa de Guvern, că familiile victimelor din Muntenegru au fost anunţate şi că miercuri va fi instituită zi de doliu naţional.

11.30: Adjunctul secţiei de poliţie din Podgorica a declarat, marţi, că încă nu se cunosc cauzele accidentului şi că autorităţile nu au reuşit să scoată din canion autocarul românesc.

Citeşte şi ACCIDENT MUNTENEGRU. Poliţia locală nu a reuşit încă să scoată autocarul din canion

11.20: Autorităţile române au evaluat starea de sănătate a răniţilor şi au repartizat victimele, în funcţie de gravitate, la cele patru spitale din Bucureşti, conform unui comunicat MAE, remis redacţiei.

Spitalele Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar sunt pregătite să-i primească pe românii accidentaţi în Muntenegru.

Citeşte şi editorialul: Accidentul din Muntenegru. Unii cu munca, alţii cu politica

11:10: Medicii români au ajuns la spital din Podgorica unde sunt internaţi cei 29 de români care au fost răniţi în urma accidentului de diminică din Muntenegru, transmite Realitatea TV.


UPDATE 10.00: Unul dintre cei doi şoferi ai autocarului prăbuşit în Muntenegru este angajat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, conform Mediafax.

Citeşte şi ACCIDENT Muntenegru: Unul din şoferi era poliţist

09.40: Luni seară, autorităţile române au reuşit să stabilească identitatea uneia din cele două victime care nu fusese identificată, iar marţi dimineaţă, cele două aeronave vor transporta, în etape, răniţii la Bucureşti, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Victimele vor fi transportate la spitalele de urgenţă din Bucureşti: Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar.

Citeşte şi ACCIDENT Muntenegru. Repatrierea răniţilor, în etape. Unde vor fi internate victimele

08.20: Victimele accidentului rutier din Muntenegru vor fi aduse în ţară marţi dimineaţă, potrivit Mediafax. Cei 29 de răniţi vor fi transportaţi cu două aeronave militare.

Citeşte şi Accidentul din Muntenegru.Cei 29 de răniţi vor fi aduşi, marţi, în România

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, cauza fiind viteza excesivă avută în acel moment. 19 persoane au murit şi 28 sunt rănite, din care opt se află la terapie intensivă. S-a cerut zi de doliu naţional.

Accidentul s-a produs în Grlo, pe un drum muntos la circa 30 de kilometri nord de Podgoriţa. Până acum se ştie că 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din judeţul Argeş, fiind vorba despre 11 din Curtea de Argeş şi şase din Piteşti, iar dintre acestea şase au decedat.

Circuit turistic în Balcani

Marius Usturoiu, directorul Mareea Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat că în autocarul din Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. Turiştii se aflau într-un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. Usturoiu a precizat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nici o problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.

De altfel, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu, a dispus un control la agenţia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul. Guvernul a anunţat că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului poartă responsabilitatea. În acelaşi timp, Parchetul General va face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Cei fără centuri au supravieţuit

Unul dintre pasageri a avut puterea de a relata ultimele minute de dinaintea tragediei: “Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi, eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelerat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem”, a declarat pasagerul. El a mai povestit că la locul accidentului au apărut 30-40 de oameni cu corzi, care i-au salvat. “A fost o organizare impecabilă. Cei care n-aveau centuri de siguranţă au fost cei care au scăpat, pentru că au fost aruncaţi din autocar”, a mai spus victima. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate. Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat. Arafat a mai spus că avioanele cu care vor fi aduşi în ţară răniţii care pot fi transportaţi sunt dotate cu aparatură medicală.

Zi de doliu naţional?

Echipa medicală condusă de secretarul de stat Raed Arafat aflată la Podgoriţa a vizitat toţi pacienţi internaţi în spital pentru a-i identifica în vederea transportării în ţară, a informat Ministerul Afacerilor Externe. În două cazuri grave nu a fost posibilă încă identificarea cetăţenilor români”. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a ajuns în capitala muntenegreană, unde a fost primit de către preşedintele republicii şi a vizitat spitalul din Podgorica, unde se află victimele accidentului. Şeful diplomaţiei române a mulţumit autorităţilor muntenegrene şi-a exprimat recunoştiinţa faţă de “cetăţenii muntenegreni care au oferit ajutor direct la faţa locului sau donând sânge cetăţenilor români răniţi în accident”. Guvernul pregăteşte un set de măsuri de sprijin pentru familiile victimelor accidentului din Muntenegru, precum acoperirea cheltuielilor de transport în ţară şi înmormântare a persoanelor decedate, luând în calcul şi decretarea unei zile de doliu naţional. Între timp s-au aflat mai multe informaţii despre autocarul implicat în accident. Este vorba de un autocar Neoplan Tourliner, fabricat în 2005-2007, care aparţine familiei Grigore, ce administrează două companii în turism. Gregory Tour Serv, firma deţinută de familia Grigore (Iuliana Mihaela Grigore şi Ştefan Grigore), are afaceri de 5,7 milioane de lei (1,3 mil. euro) şi pierderi de 515.000 lei (circa 119.000 euro), la un număr de opt angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, citate de zf.ro. Oficialii companiei nu au putut fi contactaţi. Firma are ca obiect de activitate activităţi touroperatoare.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă