-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecial149 de persoane au fost puse sub supraveghere judiciară, în ultima săptămână

149 de persoane au fost puse sub supraveghere judiciară, în ultima săptămână

În ultima săptămână, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 149 de persoane şi au fost înregistrate 23 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri, informează IGPR.

Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. 

În perioada 10 – 17 octombrie,, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 149 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 60 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, precum şi faţă de 89 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Citește și: Dosarul retrocedărilor ilegale. Percheziţii la tribunalele Braşov şi Covasna. CSM a avizat anchetarea a trei judecători

În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 23 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 12 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în 5 cazuri cu măsura condamnării cu executare.

În 3 cazuri, măsura controlului judiciar a încetat ca urmare a luării măsurii de arestului la domiciuliu, iar într-un caz a fost înlocuită cu o măsură educativă.

De asemenea, în câte un caz măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită cu măsura arestării preventive, respectiv a condamnării cu executare.

Citește și: Interlopul Costel Corduneanu, pe Facebook, la puțin timp după ce a fost pus sub control judiciar: ”Cine râde la urmă, râde mai bine. Rușine DIICOT”

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmbovița: La data de 11 septembrie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște a dispus măsura controlului judiciar față de o persoană, de 15 ani, din Târgoviște, județul Dâmbovița.

Întrucât în perioada executării măsurii preventive acesta a încălcat obligațiile stabilite de Parchet săvârșind un furt calificat (a pătruns prin efracţie în două apartamente din Târgovişte de unde a sustras mai multe bunuri), la data de 15 octombrie a.c. Judecătoria Târgovişte a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Teleorman: Împotriva unui bărbat, de 44 de ani, Roşiori de Vede, județul Teleorman, Parchetul de pe lângă Judecătoria Roşiori a dispus măsura controlului judiciar, la data de 1 octombrie a.c., fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.

 

În timp ce se afla sub control judiciar, acesta nu a respectat obligaţiile impuse, în sensul că a luat legătura cu partea vătămată şi martorii din cauza în care era cercetat, încercând influenţarea acestora.

La sesizarea polițiștilor din cadrul I.P.J. Teleorman, Judecătoria Roşiori de Vede a dispus, la data de 15 octombrie a.c., măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară.

Reamintim faptul că măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Poliţia verifică, periodic, modul în care acestea îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.

Din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă