21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialRusia avertizează Ucraina că ar putea izbucni un război civil în est,...

Rusia avertizează Ucraina că ar putea izbucni un război civil în est, dacă autoritățile intervin militar

Rusia a îndemnat, marţi, autorităţile ucrainene să înceteze orice pregătiri în vederea unei intervenţii în regiunile proruse din estul ţării, avertizând că există perspectiva unui război civil, relatează AFP, conform Mediafax.

"Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare, care riscă să declanşeze un război civil", afirmă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat difuzat marţi, în contextul în care tensiunea a crescut în mod brusc începând de duminică, după ce manifestanţi proruşi au preluat controlul asupra unor clădiri oficiale în mai multe oraşe din estul Ucrainei.

Citește și: Lavrov îndeamnă autoritățile ucrainene să respecte ”doleanțele” separatiștilor din sud-est

"Potrivit informaţiilor noastre, unităţi din cadrul forţelor de la Interne şi Gărzii Naţionale ucrainene se îndreaptă către regiuni din sud-estul Ucrainei, către Doneţk, împreună cu combatanţi din cadrul grupului armat ilegal Pravi Sektor", o mişcare ucraineană ultranaţionalistă, afirmă ministerul rus.

"Le-a fost încredinţată sarcina de a zdrobi prin forţă (mişcarea) de contestare a locuitorilor din sud-estul ţării împotriva politicii autorităţilor de la Kiev", adaugă diplomaţia rusă.

"Faptul că la această operaţiune participă aproximativ 150 de specialişti americani din cadrul grupului privat Greystone, care poartă uniforma unităţii (ucrainene) Sokol, provoacă o îngrijorare deosebită", subliniază Ministerul rus de Externe.

Cele mai citite

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

Ultima zi de școală

Elevii vor intra de astăzi, după finalizarea cursurilor, în vacanţa de vară, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Elevii din clasele a XII-a zi, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă