4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialRomania intră in Schengen în septembrie, cel mai devreme

Romania intră in Schengen în septembrie, cel mai devreme

O decizie privind extinderea Schengen va putea fi luată cel mai devreme în luna septembrie. Anunţul a fost dat Miniştrii de interne din UE , care au confirmat joi că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen, relatează Agerpres.

 

Documentul adoptat joi de miniştrii de interne din UE recunoaşte eforturile depuse de România pentru îndeplinirea prevederilor aquis-ului Schengen pe baza constatărilor incluse în rapoartele de evaluare în cele 7 domenii aferente şi ajunge la concluzia că cele două ţări sunt pregătite tehnic pentru a intra în spaţiul Schengen.

Miniştrii de interne europeni nu urmau oricum să decidă joi extinderea spaţiului Schengen, în condiţiile în care s-a produs deja o amânare substanţială a termenului martie 2011 pentru intrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Parlamentul European (PE) şi-a dat miercuri avizul favorabil pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prin adoptarea raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho. Rolul PE în procedura decizională privind extinderea Schengen este unul consultativ, decizia finală trebuind să fie luată cu unanimitate de Consiliul JAI.

Ceea ce a adus nou reuniunea Consiliului JAI de la Luxemburg este afirmarea poziţiei clare a Olandei de condiţionare a aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen de rezultate ”eficiente şi ireversibile” în combaterea corupţiei şi a criminalităţii în cele două ţări. Ministrul olandez al imigraţiei şi azilului, Gerd Leers, a explicat după reuniune că nu este vorba despre introducerea de criterii noi pentru aderarea la spaţiul Schengen, ci de nevoia de încredere în aplicarea regulilor deja existente. ”În pofida faptului că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice Schengen, este imperativ să existe deplină încredere că toate reformele juridice sunt eficiente şi ireversibile”.

„Statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii trebuie să fie ‘în formă bună’ înainte de a lua o decizie cu privire la Schengen. Am convenit că vom aştepta următorul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din vara acestui an. În septembrie, vom reveni asupra acestei chestiuni (extinderea Schengen – n.red.). Vom evalua situaţia din nou în acel moment”, a spus Leers, într-o declaraţie de presă pentru jurnaliştii români şi bulgari prezenţi la Luxemburg.

Oficialul olandez a adăugat că în acordul guvernamental de la Haga există ”o legătură puternică între rapoarte pozitive în cadrul MCV şi acceptul nostru privind aderarea la Schengen” (a României şi a Bulgariei – n.red.). ”Politica noastră este mereu ‘calitate mai înainte de viteză’. Am învăţat din trecut că stabilirea de calendare trimite un mesaj greşit. Este vorba de merite, nu de calendare”, a spus ministrul olandez al imigraţiei.

O ipoteză care a revenit pe agenda discuţiilor de joi este aderarea în trepte a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen – mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime, iar într-o a doua etapă cu frontierele terestre. Acest scenariu a părut a fi împărtăşit şi de ministrul de interne francez Claude Gueant, care însă nu a dorit să avanseze un eventual calendar. El a subliniat totuşi nevoia ca ambele ţări să înregistreze rezultate notabile în cadrul MCV.

În ceea ce priveşte poziţia ţării noastre, ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş a spus că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen se va lua în luna septembrie şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi una favorabilă ţării noastre. „Cred că aderarea României la spaţiul Schengen se va produce în acest an. Decizia de aderare la spaţiul Schengen se va lua în luna septembrie şi sperăm să fie una pozitivă”, a subliniat Igaş.

Menţionând că deşi ‘din anumite motive’, termenul de aderare, care era iniţial prevăzut pentru luna martie 2011, s-a decalat, el a fost de părere că ‘este bine că vom discuta şi în septembrie despre paşii de parcurs’. „Olanda, Germania şi Franţa şi-au exprimat interesul de a vedea întâi raportul MCV din luna iulie”, a explicat ministrul, care a adăugat că ‘important este că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen’.

Cele mai citite

SUA: 77 de laureați ai Premiului Nobel se opun numirii lui Robert Kennedy Jr ca secretar al Sănătății

Peste 75 de laureați ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisă adresată senatorilor americani, în care își exprimă opoziția față de nominalizarea lui...

Frica, prejudecățile și vanitatea: aliați ai corupției într-o Românie captivă

În fiecare stat unde corupția prinde rădăcini, sistemul care o perpetuează nu este apărat doar de cei care profită. La fel de activi, deși...

Ilie Bolojan spune că discuțiile pentru programul de guvernare ar putea începe de marți

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că, din punctul său de vedere, sunt create premisele pentru ca partidele care au convenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă