1.1 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomânia: Cancerul omoară 182 de oameni la suta de mii de locuitori

România: Cancerul omoară 182 de oameni la suta de mii de locuitori

Statisticile Europene indică faptul că în 2009 România a fost peste media UE în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer, cu 182 de cazuri la suta de mii de locuitori, dar sub media înregistrată de Danemarca, Cehia sau Ungaria, aceasta din urmă cu aproape 250 de cazuri la suta de mii de locuitori, informează Mediafax.

Datele statistice din ultimii ani situează România printre ţările cu mortalitate peste media UE de sub 170 de cazuri de suta de mii de locuitori. Rata mortalităţii în România este mult mai mare comparativ cu ţări precum Cipru, Finlanda şi Suedia, dar mult mai mică faţă de Polonia şi Ungaria, arată un raport al Comisiei Comunităţilor Europene, care a fost prezentat, joi, la conferinţa privind Zilele Medicale ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alex.Trestioreanu”, din Capitală.

Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi ambele sexe, cu precadere la cel masculin, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), prof dr. Rodica Anghel.

Potrivit medicului, din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statisticile recente arată că la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, prostată, stomac şi vezica biliară. La femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital, respectiv col uterin, corp uterin, ovar, de cancerele colorectal şi bronhopulmonar.

Raportul Comisiei Comunităţilor Europene arată că, în 2006, cancerul constituia cea de-a doua cea mai frecventă cauză de deces, după afecţiunile circulatorii, fiind răspunzător de două decese din zece în rândul femeilor şi de trei decese din zece în rândul bărbaţilor, ceea ce înseamnă că în fiecare an, 3,4 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, majoritatea acestora suferă de forme de cancer mamar, colorectal sau de plămâni.

În cazul bărbaţilor, cancerele cu cele mai mari rate de incidenţă au fost cancerele de prostată, pulmonar, colorectal, vezică urinară şi oral, potrivit unui raport al Comission of European Communities şi al European Cancer Observatory. Aceste cancere înseamnă în jur de 62 la sută din total cancere incidente. Cancerele cu cele mai mari mortalităţi au fost cancerul pulmonar, colorectal, de prostată şi cancerul de stomac. Aceste cancere înseamnă aproape 55 la sută din decesele prin cancer.

În cazul femeilor, cancerele cu cele mai mari incidenţe au fost cancerul de sân, apoi cancerele colorectal, pulmonar, corp uterin şi cancerul de col uterin şi ovarian. Aceste cancere înseamnă în jur de 54 la sută din total cancere incidente. Cancerele cu cele mai mari mortalităţi au fost cancerul mamar, cel colorectal, cancerul pulmonar, ovarian si de pancreas. Aceste cancere însemnând aproape 53 la sută din decesele prin cancer.

De asemenea, Agenţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a estimat că, pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane bărbaţi şi 5,7 milioane femei. Numărul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane bărbaţi şi 3,3 milioane femei. Mai mult, în aceeaşi perioadă erau peste 28 de milioane persoane în viaţă, la cinci ani de la diagnosticul iniţial de cancer, potrivit IARC şi OMS.

Peste jumătate din cazurile incidente şi două treimi din decesele cauzate de cancer au apărut în ţările cu venituri mici şi mijlocii.

Aceste statistici au fost prezentate, joi, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Zilele Medicale ale Institutului Oncologic „Prof.Dr.Alex.Trestioreanu” şi de Conferinţa Societăţii Române de Radioterapie, la care au fost discutate subiecte privind tratamentul multidisciplinar complex al afecţiunilor neoplazice, cu accent deosebit pe tratamentele molecular ţintite, tehnicile moderne de iradiere şi procedeele chirurgicale inovatoare utilizate în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni neoplazice, cum ar fi cancerul pulmonar, mamar, al colului uterin şi cancerele tubului digestiv.

La sesiunea de cancer pulmonar au fost prezenţi prof. Thomas Brodowicz şi prof. Walter Klepetkola de la Universitatea din Viena, iar la sesiunea dedicată tehnicilor moderne de iradiere a fost invitat prof. Kayihan Engin din Turcia. La sesiunea alocată tratamentelor moleculare ţintite participă profesorul Cristoph Zielinski de la Spitalul AKH Viena, vorbeşte despre tratamentul modern cu anticorpi monoclonali.

Cele mai citite

Motivul pentru care a murit copilul de 4 ani din Craiova

Un caz tragic a zguduit comunitatea din județul Dolj, după ce un băiat de doar patru ani din Craiova a fost găsit decedat pe...

Sorana Cîrstea, dezamăgită după eliminarea din turul 1 la Australian Open: „Așteptam mai mult de la mine”

Sorana Cîrstea, revenită în competiții după o pauză de șase luni cauzată de o accidentare la gleznă, a fost eliminată în primul tur al...

Premierul Slovaciei a adresat o invitație oficială lui Zelenski. Subiectul: tranzitul gazelor naturale

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a adresat o invitație oficială președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a participa la discuții legate de tranzitul gazelor naturale, notează...
Ultima oră
Pe aceeași temă