33.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialLavrov: Rusia, pregătită pentru negocieri cu Ucraina, dar cere ca estul să...

Lavrov: Rusia, pregătită pentru negocieri cu Ucraina, dar cere ca estul să fie reprezentat

Rusia este dispusă să poarte convorbiri cu Ucraina, așa cum au propus Statele Unite ale Americii, dar cere ca și regiunile rusofone din sud-estul țării să fie reprezentate la discuții, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov, informează AFP și Reuters, conform Agerpres.

'Suntem pregătiți să luăm în considerare un format în care să fie reprezentați europenii, SUA, Rusia și partea ucraineană', a afirmat Lavrov. 'Noi dorim ca și sudul și estul Ucrainei să fie reprezentate' la acestea discuții, a adăugat el.

Ministrul rus de externe a respins, totodată, acuzația Washingtonului că Moscova destabilizează Ucraina, afirmând că situația s-ar putea ameliora dacă Kievul ar începe să țină cont de interesele populației rusofone din regiune.

Într-o conferință de presă comună cu omologul său din Angola, Georges Chikoti, Lavrov a reiterat apelul Moscovei pentru o reformă constituțională în Ucraina în vederea garantării drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din sud-estul țării.

Potrivit RIA Novosti, Moscova este dispusă să ia în considerare formatul multilateral de negocieri, care să includă Rusia, Ucraina, SUA și UE, deși nu a fost stabilită deocamdată o dată exactă a tratativelor.

Într-o convorbire telefonică anterioară cu ministrul rus de externe, secretarul de stat american John Kerry a propus desfășurarea unor discuții privind dezamorsarea tensiunilor în Ucraina, în termen de zece zile. 'Nu am discutat niciun aspect concret cu John Kerry, deoarece trebuie să înțelegem mai întâi despre ce fel de format este vorba și care va fi agenda', a indicat Lavrov, citat de RIA Novosti.

Cele mai citite

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...

Coșul zilnic de cumpărături ar putea să se scumpească, estimează antreprenorii români

Coșul zilnic de cumpărături este predispus scumpirilor în următoarea perioadă, potrivit reprezentanților mediului de afaceri. Țara noastră a avut cele mai accelerate creșteri ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă