Germania urmează să emită în curând un avertisment prin intermediul sistemului europeană de alertă rapidă, în legătură cu suspiciunile că seminţe germinate se află la baza răspândirii bacteriei E.coli, relatează NewsIn.
În acest stadiu nu este vorba de o alertă europeană vizând unele loturi, aşa cum a fost emisă în cazul castraveţilor spanioli, suspectaţi iniţial, a declatrat purtătorul de cuvânt al CE pe probleme de sănătate, Frederic Vincent citat de portalul 7sur7.
„Autorităţile germane ne-au spus duminică faptul că vor transmite prin sistemul de alertă rapidă pentru alimentaţie (RASFF) informaţiile de care dispun privind suspiciunile care planează asupra unei ferme care produce seminţe germinate”, a precizat el.
Comisia Europeană „ia notă” de aceste informaţii, a subliniat Vincent. Însă dovada definitivă nu a apărut încă, iar testele de laborator nu au fost finalizate încă, a adăugat el.
Chestiunea urmează să fie abordată luni la Luxembourg, în cursul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai sănătăţii. O reuniune a miniştrilor agriculturii va urma în 17 iunie.
Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioară, Gert Lindemann, a spus că există un lanţ clar care dovedeşte că sursa infecţiei este o seră aflată la sud de Hamburg, la Uelzen, care între timp a fost deja închisă. Deşi testele oficiale încă nu au dovedit prezenţa bacteriei acolo, este, în orice caz, considerată una dintre sursele de infecţie. Rezultatele testelor sunt aşteptate în zilele următoare, poate chiar luni.
Sera respectivă cultivă o varietate de seminţe pentru germeni, importate din diferite ţări. Este vorba despre seminţe de adzuki, alfalfa, broccoli, mazăre, linte şi fasole mung, toate cultivate pentru ca germenii lor să fie consumaţi în salate. Seminţele sunt cultivate în răsadniţe mari şi nu este clar cum a ajuns acolo bacteria E.coli. Doi angajaţi ai companiei – al cărei nume nu a fost dat publicităţii – au dezvoltat simptome grave de diaree, iar într-unul din cazuri cauza a fost E.coli.
Deşi încă nu este confirmată categoric ipoteza contaminării, germanii au fost sfătuiţi să nu mai mănânce seminţe germinate, folosite deseori la prepararea salatelor mixte. Multe dintre persoanele care s-au îmbolnăvit mâncaseră în restaurante care folosesc asemenea germeni, iar furnizorul lor era compania din Uelzen.
Autorităţile germane au menţinut totuşi şi avertismentul în privinţa roşiilor, castraveţilor şi salatei.
Noile informaţii pun într-o situaţie stânjenitoare Germania, care anterior dăduse vina pe fermele spaniole şi în special pe castraveţii bio cultivaţi acolo că ar fi sursa infecţiei.
Peste 2.150 de persoane din Germania au fost infectate cu E.coli enterohemoragic (EHEC), peste 600 dintre ele dezvoltând sindrom uremic hemolitic (HUS), o afecţiune a rinichilor ce poate fi fatală.
Cazurile de îmbolnăvire s-au concentrat în nordul Germaniei, în special zona Hamburg, iar în cazul persoanelor infectate din alte 12 ţări s-a dovedit că toate, cu excepţia uneia, călătoriseră în nordul Germaniei.
21 de persoane au murit în Germania şi una în Suedia.
Ministrul german al sănătăţii, Daniel Bahr, a spus că spitalele din nordul Germaniei sunt suprasolicitate, iar cadrele medicale fac tot ceea ce este necesar pentru a-i ajuta pe pacienţi.
Totuşi, sâmbătă, autorităţile germane au anunţat că există semne că răspândirea boli încetineşte.