33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialEtnicii bulgari cer statut special în Republica Moldova

Etnicii bulgari cer statut special în Republica Moldova

Raionul Taraclia, din estul Republicii Moldova, va intra în componenţa autonomiei găgăuze dacă Parlamentul de la Chişinău nu-i va acorda un statut special, a declarat primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov.

Edilul Serghei Filipov susţine că, potrivit strategiei de descentralizare adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, Taraclia ar urma să fie alipit raionului Cahul, iar acest fapt va face ca etnicii bulgari să fie în minoritate.

„Problema este că acum în Taraclia bulgarii reprezintă 72 la sută din populaţie, iar dacă vom intra în componenţa raionului Cahul, vom fi doar 6 la sută“, a afirmat Serghei Filipov, citat de publicația Jurnal de Chișinău, în ediția online.

Primarul din Taraclia afirmă că în raion ar putea fi organizat un referendum asemenea celui din Găgăuzia. „În acest caz vom restabili dreptatea istorică. Găgăuzii şi bulgarii au trăit împreună timp de secole în Balcani. Aici am fost transferaţi la ordinul ţarului. În Republica Moldova, trăim alături de 200 de ani. Prin urmare, în cazul în care Parlamentul refuză să ne acorde un statut special, vom solicita aderarea la Găgăuzia. Nu putem cere independenţă pentru că este imposibil. O dată cu aderarea la Găgăuzia, vom beneficia de un statut special. Deci în cazul unirii Republicii Moldova cu România, Taraclia şi Găgăuzia vor avea dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova“, a mai spus primarul oraşului Taraclia.

Agenda din 12 aprilie

O adunare generală a etnicilor bulgari din Republica Moldova este programată pe 12 aprilie la Taraclia. Pe agendă figurează inclusiv un proiect de lege care urmează să fie propus Parlamentului de la Chişinău privind acordarea unui statut special pentru raionul Taraclia.

Potrivit recensământului din 2004, etnicii bulgari reprezintă 65,56% din cei 43.151 de locuitori ai raionului ­Taraclia.

Reprezentanţi locali ai etnicilor bulgari au solicitat încă de anul trecut autonomie administrativă şi culturală şi au propus ca bulgara să fie a doua limbă oficială a regiunii.

Iniţiativa etnicilor bulgari din Republica Moldova are loc după ce locuitorii din Găgăuzia s-au pronunţat masiv, la referendumul organizat în februarie, în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi a unei eventuale declaraţii de independenţă a autonomiei găgăuze. Etnicii ruşi din Bălţi şi-au cerut, de asemenea, în 2012, autonomia.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, există temeri privind tensiuni în jurul conflictului transnistrean şi eventuale presiuni din partea Moscovei asupra Republicii Moldova, înaintea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aşteptat pentru luna iunie.  

Cele mai citite

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...

VIDEO. Elena Lasconi a câștigat șefia USR și a ieșit cu un discurs a la Diana Șoșoacă

Primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România (USR), iar primul său discurs...

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă