15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăȘtirile zileiDSVSA Botoşani, după cazul de antrax de la Săveni: Nu există pericol...

DSVSA Botoşani, după cazul de antrax de la Săveni: Nu există pericol de transmitere

Minodora Vasiliu a declarat, pentru Agerpres, că, după înregistrarea suspiciunii, pe 25 iulie, atât proprietarul gospodăriei, cât şi alte patru persoane care au intrat în contact cu carcasa, respectiv cu resturile provenite de la porcul respectiv, au fost anchetaţi epidemiologic, nemanifestând nicio simptomatologie ce ar putea fi atribuită antraxului.

De asemenea, celelalte 16 animale din gospodărie au fost verificate, acestea fiind vaccinate anticărbunos.

“Nu sunt pericole nici la persoanele care au intrat în contact, nici la celelalte animale, pentru că totul este vaccinat. S-a verificat vaccinarea încă o dată pe Săveni. Nu avem probleme. Un animal vaccinat anticărbunos nu are cum să fie receptiv la boală”, a afirmat Minodora Vasiliu.

Agenţia de presă Reuters a transmis, marţi seară, că un porc de la o fermă mică din România este infectat cu antrax, bacil care ucide mii de animale în zonele tropicale şi subtropicale în fiecare an, dar care este mai rar întâlnit în regiunile cu climă temperată.

Potrivit Reuters, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) cu privire la antrax, bacil care poate ucide în câteva ore, şi este mai des întâlnit la erbivorele domestice şi la animalele sălbatice, dar poate afecta şi omul.

Simptomele includ febră ridicată, splină mărită şi edem la nivelul gâtului la anumite animale. Odată ce simptomele apar, tratamentul cu antibiotice nu mai are efect.

România a raportat zeci de mii de cazuri de pestă porcină africană începând din primăvară şi până în luna iulie, şi a anunţat uciderea a peste 50.000 de porci de la o fermă din Tulcea, comentează Reuters.

Antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic, dată fiind rezistenţa deosebită a sporilor şi transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Antraxul sau dalacul este o boală infecţioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecţia. Boala este comună omului şi animalelor.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă