18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiColdea și Tender revin în viața publică, invitați la o ceremonie militară

Coldea și Tender revin în viața publică, invitați la o ceremonie militară

La ceremonia de predare, către Pakistan, a unei nave militare construite în România, au asistat generalul în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, și omul de afaceri Ovidiu Tender.

Despre Tender se știe că este un foarte bogat român, cu afaceri pe mai multe continente, care a fost condamnat, în anul 2015, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, în dosarul legat de preluarea companiei Carom. Dar cu mult înainte de expirarea sentinței, în noiembrie 2019, Ovidiu Tender a fost eliberat condiționat din penitenciar.

La rândul său, Florian Coldea a deținut, timp de foarte mulți ani (în perioada 2005 – 2017) funcția de prim-adjunct al directorului SRI. Destituirea din funcție și trecerea lui Coldea în rezervă s-au produs la inițiativa directorului SRI, Eduard Hellvig, după ce omul de afaceri Sebastian Ghiță a dezvăluit că a mers în concedii în străinătate împreună cu Florian Coldea.

Deși Coldea și Tender par scoși din viața publică, ei s-au afișat la Constanța, la 13 februarie 2020, unde Forțele Navale ale Pakistanului au luat în primire o navă construită la șantierul Damen din Galați. Reprezentanți ai constructorului ne-au precizat însă că nici firma Damen, nici statul român nu i-au invitat la ceremonia de la Constanța pe Coldea și pe Tender. Ei ar fi fost invitați direct de partea pakistaneză. Coldea și Tender au figurat pe lista de invitați la categoria “”Other romanian influential personnel”. În dreptul numelui lui Tender a apărut mențiunea ”Ovidiu Tender Prospecțiuni- CEO Oil  & Gas company”, iar în dreptul numelui lui Coldea era trecută, în mod șocant, următoarea funcție: ”Former Deputy Minister of Armaments” (fost adjunct al ministrului Armamentului, sau al Apărării). Trebuie precizat că, oficial, Florian Coldea nu a lucrat niciodată în Ministerul Apărării și nici n-a fost vreodată ministru adjunct.

La ceremonia de la Constanța, Florian Coldea a purtat uniformă de general SRI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă