4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialAndreies vrea sa-i ia procurorii-sefi lui Basescu

Andreies vrea sa-i ia procurorii-sefi lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a criticat magistratii din cauza esecului in privinta eliminarii monitorizarii Comisiei Europene, dar si din cauza insistentei magistratilor de a cumula salariul cu pensia si de a obtine majorari salariale prin hotarari judecatoresti. "Nu reusim sa mobilizam sistemul ca sa evitam o serie de riscuri pentru Romania. Inadmisibil! Inadmisibil!" si-a exprimat el dezamagirea. Cat despre sporurile preferentiale pentru magistrati, presedintele a pledat apasat pentru moderatie: "Ceea ce e deranjant este abuzul inregistrat aici. Acest precedent nu este tolerabil".

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general, Laura Kovesi, dar si membri CSM, de la procurorul Dan Chiujdea la Alexandrina Radulescu, au desfiintat pe rand bilantul pe 2008 prezentat de fostul sef al CSM Lidia Barbulescu.
Dar, in chiar primul sau discurs dupa ce a fost ales in unanimitate, ca unic candidat, Virgil Andreies a atacat unul dintre cele mai sensibile puncte de controversa. El vrea ca procurorii-sefi sa fie numiti de CSM, si nu de ministrul Justitiei, cum recomanda inclusiv Comisia Europeana.

Pe de alta parte, presedintele Basescu a anuntat decizia ca cele patru Coduri sa fie adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului pana in iunie, cand se incheie prima sesiune a noului Parlament. seful statului declara ca asumarea raspunderii Guvernului pentru cele patru Coduri (Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul Penal si de Procedura Penala) elimina riscul interventiilor in textele de lege, interventii care pot duce la necorelarea articolelor de lege unele cu altele si, prin urmare, la o legislatie neclara. 

Judecatorul Virgil Andreies a declarat, in chiar primul sau discurs dupa vot,  ca vrea ca procurorii-sefi sa fie numiti de CSM, si nu de ministrul Justitiei, asa cum recomanda inclusiv Comisia Europeana. Virgil Andreies s-a abtinut in chestiunea atat de delicata a cumulului de salariu cu pensia pentru magistrati. El s-a abtinut sa comenteze si faptul adus in discutie de presedintele Basescu, ca magistratii si-au acordat sporuri prin hotarare judecatoreasca. "Este o interferenta a puterii judecatoresti asupra puterii executive si legislative. Ceea ce este deranjant este abuzul inregistrat aici. Acest precedent nu este tolerabil", a  avertizat presedintele. Presedintele a punctat si ca scopul ordonantei de urgenta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat vizeaza expres trei categorii de angajati: de la Ministerul Apararii, de la Ministerul de Interne si din sistemul judecatoresc.

 

Traian Basescu a adaugat cateva exemple de magistrati care au dat in judecata statul pentru a obtine tichete de masa sau chiar pentru o asigurare CASCO la masina.
Se pare ca a fost destul de greu de replicat in fata acestor observatii, cu atat mai mult cu cat, in 2007, noul presedinte al CSM, Virgil Andreies, si judecatorul Dan Lupascu erau cei care atacau in instanta o ordonanta prin care se diminuau veniturile rezultate din cumul de functii. Aceasta in conditii in care cei doi, alaturi de alti membri CSM, au pastrat postul din instante sau parchete in perioada mandatului de la CSM. Insistenta le-a adus  inclusiv criticile raportului Comisiei Europene din acel an.

Cu toate acestea, lui Virgil Andreies ii revine misiunea "de a administra sistemul judecatoresc" intr-un an-cheie pentru incetarea supravegherii Romaniei de catre Comisia Europeana in materie de justitie. "Este surprinzator faptul ca un corp intelectual de elita nu reuseste sa ajunga la un standard minim cerut de calitatea de stat membru al Uniunii Europene. Nu reusim sa mobilizam sistemul ca sa evitam o serie de riscuri pentru Romania. Inadmisibil!", spune Traian Basescu.
Fosta presedinta a CSM, Lidia Barbulescu, a ascultat  si alte critici fata de lungul sau bilant. Ministrul Predoiu a declarat ca in interiorul sistemului exista retele corupte si ca sistemul informatic care decide ce judecator judeca o anumita cauza a fost grav afectat de experti in informatica prin operatiuni la limita penalului. Procurorul general, Laura Kovesi, a subliniat deficientele Inspectiei Judiciare, mentionand cazul unui procuror care si-a pus inculpatul in genunchi la propriu. Sesizarea Parchetului a fost clasata initial de CSM, pentru ca ulterior cazul sa fie reluat dupa ce a ajuns in presa. Raportul Barbulescu si-a gasit si sustinatori: Cristian Deliorga a afirmat, optimist, ca "suntem pe drumul cel bun".

In ceea ce priveste solutia asumarii raspunderii Guvernului asupra celor patru Coduri civile si penale, presedintele argumenteaza ca ea "raspunde si imperativului legat de timp, si imperativului democratic pentru ca oricine poate depune o motiune de cenzura impotriva guvernului". Inainte de Parlament insa, textele de lege trebuie sa nu mai fie "generatoare de prelungiri de termene, de complicatii, de interpretari diferite la fiecare instanta", iar acest lucru se poate obtine printr-o noua dezbare si o analiza a proiectelor existente.
Proiectele celor patru Coduri au fost adoptate de Guvernul Tariceanu si au ajuns in Parlament la sfarsitul anului trecut. Dupa ce Catalin Predoiu a obtinut un nou mandat de ministru, proiectele au fost retrase din Parlament, semn ca prima etapa pentru asumarea raspunderii Guvernului a fost deja parcursa.  Expertul juridic SAR, Laura stefan, spune ca lipsa de dezbateri in Parlament nu este atat de grava din moment ce Guvernul Tariceanu si-a dat acordul de principiu asupra proiectelor de Coduri inaintate de Catalin Predoiu.

In ciuda majoritatii  de peste 70% alcatuita de PDL si PSD, Laura stefan considera ca asumarea raspunderii este singura solutie ca aceste legi, pietre de temelie in orice sistem judiciar, sa ajunga sa intre in vigoare in buna stare, fara interferente. Asumarea raspunderii Guvernului ar putea avea loc peste cateva luni, pana in iunie, iar Codurile ar putea intra in vigoare la inceputul anului 2010.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...
Ultima oră
Pe aceeași temă