1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăVideoVIDEO: Rubla rusească s-a depreciat. A atins cel mai scăzut nivel din...

VIDEO: Rubla rusească s-a depreciat. A atins cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni

Rubla se tranzacționa la 101,01 față de dolar în timp ce, față de euro, a scăzut la un minim al ultimelor 17 luni de 110,73, asta chiar în momentul în care consilierul economic al președintelui Vladimir Putin a declarat că Rusia dorește o rublă puternică și că politica monetară relaxată este principalul motiv al slăbiciunii monedei rusești.

Consilierul economic al președintelui Vladimir Putin a dat vina pentru această cădere pe banca centrală a țării.

Într-un semn de discordanță tot mai mare între autoritățile monetare din Rusia, Maxim Oreshkin a declarat că politica monetară a slăbit rubla și a accelerat inflația.

Acesta a mai scris într-un editorial pentru agenția de știri rusă TASS că își dorește o rublă puternică și că se așteaptă la o normalizare în curând.

Intervenția lui Oreshkin ar putea împinge banca centrală să acționeze înainte de următoarea decizie privind rata dobânzii programată în septembrie.

Economistul Ian Melkumov a declarat că banca centrală se confruntă cu unele decizii dificile.

„Cel puțin în ultimele câteva săptămâni, toată lumea se aștepta ca această scădere a rublei să se oprească undeva destul de curând, pentru că a depășit nivelurile obiective ale pieței. Dar a continuat, și a continuat, și a continuat. Și cred că va fi nevoie de câteva decizii dure din partea băncii centrale, cum ar fi creșterea ratei cheie, a ratei dobânzii, cu cel puțin un punct procentual, poate chiar mai mult de un punct procentual, pentru a opri declinul rublei.”

Banca centrală a majorat dobânzile cu 100 de puncte de bază în iulie, la 8,5%, după ce le-a menținut stabile timp de mai multe luni.

Banca a semnalat că sunt necesare mai multe majorări înainte de ședința cheie de luna viitoare.

Aceasta a pus decăderea bruscă a rublei din acest an pe seama reducerii balanței comerciale a Rusiei.

Rubla a pierdut aproximativ un sfert din valoarea sa față de dolar de când Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

În luna următoare, a atins un minim record de 120 față de dolar.

Înainte de război, rubla se tranzacționa la aproximativ 75 pentru un dolar.

Pentru a stopa actuala alunecare a rublei, Rusia ar putea reintroduce controale de capital mai stricte.

O altă opțiune ar fi creșterea ratelor dobânzii, ceea ce banca centrală este deja hotărâtă să facă din cauza inflației ridicate.

Dar acest lucru limitează potențialul de creștere economică și înseamnă rate de împrumut mai mari pentru guvern, asta în timp ce încearcă să finanțeze operațiunile militare din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Două băuturi populare pot ajuta la prevenirea cancerului de cap și gât

Un studiu recent publicat în jurnalul "CANCER" al Societății Americane de Cancer oferă vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai: aceste două băuturi...

2024, record de drumuri rapide. Alți 21 km deschiși pe A7 Moldova

Începând de astăzi, la ora 16:00, traficul va fi deschis pe Lotul 1 Dumbrava-Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 (Ploiești-Buzău), un segment de 21 km....
Ultima oră
Pe aceeași temă