Oamenii de știință Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2022 pentru experimente în domeniul mecanicii cuantice care au pus bazele unor noi aplicații în domeniul informaticii și al criptografiei, care se dezvoltă rapid.
Premiile au fost acordate pentru progresele lor în mecanica cuantică privind comportamentul particulelor subatomice, deschizând calea pentru munca la supercomputere și la comunicarea criptată.
Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, a declarat că „experimentele lor cu fotoni încurcați, care au stabilit încălcarea inegalităților Bell și au fost pionieri în știința informației cuantice”.
Organismul de acordare a premiilor a declarat că laureații – Aspect este francez, Clauser american și Zeilinger austriac – au permis continuarea cercetării fundamentale și, de asemenea, au deschis calea pentru noi tehnologii practice.
Toți oamenii de știință au efectuat experimente în domeniul entanglementului cuantic, în care două particule sunt legate indiferent de spațiul dintre ele, un domeniu care l-a tulburat pe Albert Einstein însuși, care l-a numit într-o scrisoare „acțiune ciudată la distanță”.
„Am fost brusc lovit de unele dintre predicțiile teoretice, deoarece nu se potriveau cu toate intuițiile obișnuite pe care le-ar putea avea cineva,” a declarat Zeilinger la o conferință de presă prin telefon.
Academia a declarat că, datorită muncii lor, se dezvoltă utilizarea „proprietăților speciale ale sistemelor de particule individuale pentru a construi computere cuantice, pentru a îmbunătăți măsurătorile, pentru a construi rețele cuantice și pentru a stabili o comunicare criptată cuantică sigură”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!