Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat marți legea marțială, acuzând opoziția că reprezintă „forțe anti-statale” și justificând decizia prin necesitatea de a proteja țara de „amenințările” venite din partea Nordului, notează AFP.
Măsuri drastice: proteste și interdicții
Adunarea Națională a fost închisă marți noaptea, iar elicoptere au fost văzute aterizând pe acoperișul clădirii, în timp ce generalul Park An-su, șeful armatei, a preluat conducerea ca fiind comandant al legii marțiale. Acesta a emis imediat un decret care interzice „toate activitățile politice”.
Trupele au intrat temporar în clădire, în timp ce sute de protestatari s-au adunat în fața Parlamentului, scandând „Arestați-l pe Yoon Suk Yeol!” și confruntându-se cu forțele de securitate.
CITEȘTE ȘI – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a instituit legea marțială
Un moment fără precedent în istoria recentă
Anunțul lui Yoon marchează prima declarație de lege marțială din Coreea de Sud în ultimii peste 40 de ani. Decizia vine pe fondul unei dispute politice între partidul său, People Power Party, și opoziția democratică, în legătură cu bugetul național.
Pentru a proteja o Coree de Sud liberală de amenințările reprezentate de forțele comuniste ale Nordului și pentru a elimina elementele anti-statale care subminează libertatea și fericirea poporului, declar legea marțială de urgență, a spus Yoon într-un discurs televizat adresat națiunii.
Yoon nu a oferit detalii clare despre presupusele amenințări din partea Nordului, dar Coreea de Sud rămâne tehnic în stare de război cu Coreea de Nord, care dispune de arme nucleare.
Critici dure la adresa opoziției
Președintele a acuzat opoziția, care deține majoritatea în Parlament, de paralizarea guvernării prin inițiative precum demiteri și investigații speciale.
Adunarea Națională a devenit un refugiu pentru criminali, o peșteră a dictaturii legislative care încearcă să paralizeze sistemele judiciare și administrative și să răstoarne ordinea democratică liberală, a declarat Yoon.
Reacții politice și internaționale
Aproximativ 190 de parlamentari au reușit să intre în Adunare în primele ore ale zilei de miercuri, unde au votat unanim pentru blocarea legii marțiale și solicitarea ridicării acesteia.
Constituția sud-coreeană stipulează că legea marțială trebuie ridicată dacă majoritatea parlamentară cere acest lucru, însă nu este clar dacă acest lucru va fi respectat.
Statele Unite, aliat principal al Coreei de Sud, și-au exprimat „profunda îngrijorare” printr-o declarație a Departamentului de Stat, solicitând rezolvarea pașnică a disputelor politice.
De asemenea, China, aliat cheie al Coreei de Nord, și-a avertizat cetățenii din Coreea de Sud să rămână calmi și vigilenți.
Interdicții sub legea marțială
Decretul emis de generalul Park interzice acțiunile care „neagă sau încearcă să răstoarne sistemul democratic liberal”, inclusiv răspândirea știrilor false și manipularea opiniei publice.
Yoon a descris impunerea legii marțiale ca fiind „inevitabilă” pentru a asigura continuitatea unei Coree de Sud liberale, subliniind că aceasta nu va afecta politica externă a țării.
Disputele legate de buget
Confruntarea politică dintre guvern și opoziție a fost alimentată de un conflict asupra bugetului pe anul viitor. Parlamentarii opoziției au redus cu aproximativ 4,1 trilioane won (2,8 miliarde dolari) propunerea inițială de 677 trilioane won a lui Yoon, tăind fonduri esențiale pentru combaterea criminalității legate de droguri și menținerea siguranței publice.
Context social și popularitate scăzută
Impunerea legii marțiale vine într-un moment în care popularitatea lui Yoon a scăzut dramatic, ajungând la doar 19% conform unui sondaj Gallup. Criticile publice vizează gestionarea economiei și scandalurile în care este implicată soția sa, Kim Keon Hee.
Decizia președintelui de a recurge la legea marțială marchează un moment tensionat în politica sud-coreeană, punând sub semnul întrebării viitorul stabilității democratice a țării.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!