2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalVIDEO: De ce o biserică a devenit o bătaie de cap pentru...

VIDEO: De ce o biserică a devenit o bătaie de cap pentru premierul Japoniei

Primul ministru japonez, Fumio Kishida, este așteptat miercuri să-și remanieze cabinetul, deoarece legăturile partidului său cu Biserica Unificării au diminuat sprijinul public după asasinarea fostului premier Shinzo Abe luna trecută.

De la asasinarea premierului japonez Shinzo Abe, o biserică a devenit o sursă de furie publică. Biserica Unificării este faimoasă pentru nunțile în masă și a fost etichetată de critici ca fiind un cult.

Iasmin Lumibao, o mireasă de 23 de ani din Macao, spune: „Cred că valorile și mișcarea noastră sunt importante. Și cred că generația noastră viitoare ar trebui să moștenească asta.”

Pentru prim-ministrul Fumio Kishida, a devenit o durere de cap politică. Iată de ce. Presupusul ucigaș al lui Abe avea o ranchiună împotriva bisericii.

El a susținut că aceasta a falimentat-o pe mama sa și l-a acuzat pe Abe că a promovat-o, potrivit propriilor sale postări pe rețelele de socializare și rapoartelor de presă.

Prim-ministrul Kishida a declarat că nu are nicio legătură cu biserica, dar și-a pierdut din credibilitate de când a preluat funcția, după ce unii dintre membrii cabinetului său au dezvăluit legăturile.

Partidul său – LDP – a anunțat că va întrerupe legăturile cu biserica și a încercat să atenueze îngrijorările alegătorilor printr-o remaniere a cabinetului.

Fumio Kishida, prim-ministrul japonez, spune: „Aș dori să abordez unele probleme legate de Biserica Unificării. În primul rând, aș dori să spun că, din câte știu, nu am nicio legătură cu această biserică.”

Între timp, biserica spune că a fost defăimată și că membrii ei s-au confruntat cu amenințări cu moartea de la împușcarea lui Abe.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în anii ’50 de către Sun Myung Moon, un anticomunist și autodeclarat mesia.

Foștii adepți spun că tacticile de recrutare includ bătăi la ușă, vizând rudele membrilor și abordarea oamenilor în fața gărilor.

Se spune că biserica ar fi creat legături cu politicienii pentru a atrage adepți și a câștiga legitimitate. Potrivit unui purtător de cuvânt, Japonia a fost cea mai mare sursă de venit a acesteia timp de decenii.

Se presupune că biserica și PDL împărtășesc unele opinii, cum ar fi opoziția față de căsătoriile între persoane de același sex și susținerea revizuirii constituției pacifiste a Japoniei.

Suspectul de crimă al lui Abe a declarat pe rețelele de socializare că biserica a convins-o pe mama sa să se despartă de aproximativ 100 de milioane de yeni – echivalentul a 736.000 de dolari.

După incident, biserica a declarat că i-a returnat mamei aproximativ 400.000 de dolari. Aceasta a negat că a constrâns-o și a refuzat să comenteze suma totală.

Biserica a mai spus că Abe nu a fost nici membru, nici consilier. Șeful local al bisericii a numit instrucțiunea lui Kishida de a tăia legăturile „foarte nefericită”.

„În ceea ce privește dacă avem sau nu o influență asupra politicienilor din Japonia, cred că este un lucru care ar trebui să fie judecat în mod obiectiv de alții. Dar este adevărat că am avut o legătură puternică cu politica prin intermediul organizațiilor afiliate,” spune Tomihiro Tanaka, președinte al Filialei din Japonia a Bisericii Unificării.

Sprijinul pentru cabinetul lui Kishida a scăzut la cel mai scăzut nivel de la preluarea mandatului în octombrie, la 46%, potrivit televiziunii publice NHK, mulți dintre respondenții la sondaj spunând că doresc o explicație cu privire la legăturile cu biserica.

Kishida spune că noii membri ai cabinetului și noii oficiali ai partidului de guvernământ trebuie să „revizuiască temeinic” legăturile cu biserica.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Investiții masive în gestionarea gunoiului de grajd și producția de biometan în România cu bani din PNRR

Prin intermediul componentei C3 – managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 200 de investiții vor fi realizate pentru înființarea...

Luis Phelipe, plecare dezarmantă pentru Poli Iași. „Nu există răbdare”

Rezilierea contractului lui Luis Phelipe cu FCSB a pus capăt nu doar unei colaborări promițătoare, ci și speranțelor șefilor de la Poli Iași de...

„Deja pare glumă”. Transferul lui Ciobotariu la Rapid s-a blocat din nou

Negocierile pentru transferul lui Denis Ciobotariu (26 de ani) de la Sepsi Sfântu Gheorghe la Rapid s-au împotmolit din nou, deși cluburile ajunseseră la...
Ultima oră
Pe aceeași temă