22.3 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeInternaționalVIDEO: De ce o biserică a devenit o bătaie de cap pentru...

VIDEO: De ce o biserică a devenit o bătaie de cap pentru premierul Japoniei

Primul ministru japonez, Fumio Kishida, este așteptat miercuri să-și remanieze cabinetul, deoarece legăturile partidului său cu Biserica Unificării au diminuat sprijinul public după asasinarea fostului premier Shinzo Abe luna trecută.

De la asasinarea premierului japonez Shinzo Abe, o biserică a devenit o sursă de furie publică. Biserica Unificării este faimoasă pentru nunțile în masă și a fost etichetată de critici ca fiind un cult.

Iasmin Lumibao, o mireasă de 23 de ani din Macao, spune: “Cred că valorile și mișcarea noastră sunt importante. Și cred că generația noastră viitoare ar trebui să moștenească asta.”

Pentru prim-ministrul Fumio Kishida, a devenit o durere de cap politică. Iată de ce. Presupusul ucigaș al lui Abe avea o ranchiună împotriva bisericii.

El a susținut că aceasta a falimentat-o pe mama sa și l-a acuzat pe Abe că a promovat-o, potrivit propriilor sale postări pe rețelele de socializare și rapoartelor de presă.

Prim-ministrul Kishida a declarat că nu are nicio legătură cu biserica, dar și-a pierdut din credibilitate de când a preluat funcția, după ce unii dintre membrii cabinetului său au dezvăluit legăturile.

Partidul său – LDP – a anunțat că va întrerupe legăturile cu biserica și a încercat să atenueze îngrijorările alegătorilor printr-o remaniere a cabinetului.

Fumio Kishida, prim-ministrul japonez, spune: “Aș dori să abordez unele probleme legate de Biserica Unificării. În primul rând, aș dori să spun că, din câte știu, nu am nicio legătură cu această biserică.”

Între timp, biserica spune că a fost defăimată și că membrii ei s-au confruntat cu amenințări cu moartea de la împușcarea lui Abe.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în anii ’50 de către Sun Myung Moon, un anticomunist și autodeclarat mesia.

Foștii adepți spun că tacticile de recrutare includ bătăi la ușă, vizând rudele membrilor și abordarea oamenilor în fața gărilor.

Se spune că biserica ar fi creat legături cu politicienii pentru a atrage adepți și a câștiga legitimitate. Potrivit unui purtător de cuvânt, Japonia a fost cea mai mare sursă de venit a acesteia timp de decenii.

Se presupune că biserica și PDL împărtășesc unele opinii, cum ar fi opoziția față de căsătoriile între persoane de același sex și susținerea revizuirii constituției pacifiste a Japoniei.

Suspectul de crimă al lui Abe a declarat pe rețelele de socializare că biserica a convins-o pe mama sa să se despartă de aproximativ 100 de milioane de yeni – echivalentul a 736.000 de dolari.

După incident, biserica a declarat că i-a returnat mamei aproximativ 400.000 de dolari. Aceasta a negat că a constrâns-o și a refuzat să comenteze suma totală.

Biserica a mai spus că Abe nu a fost nici membru, nici consilier. Șeful local al bisericii a numit instrucțiunea lui Kishida de a tăia legăturile “foarte nefericită”.

“În ceea ce privește dacă avem sau nu o influență asupra politicienilor din Japonia, cred că este un lucru care ar trebui să fie judecat în mod obiectiv de alții. Dar este adevărat că am avut o legătură puternică cu politica prin intermediul organizațiilor afiliate,” spune Tomihiro Tanaka, președinte al Filialei din Japonia a Bisericii Unificării.

Sprijinul pentru cabinetul lui Kishida a scăzut la cel mai scăzut nivel de la preluarea mandatului în octombrie, la 46%, potrivit televiziunii publice NHK, mulți dintre respondenții la sondaj spunând că doresc o explicație cu privire la legăturile cu biserica.

Kishida spune că noii membri ai cabinetului și noii oficiali ai partidului de guvernământ trebuie să “revizuiască temeinic” legăturile cu biserica.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

De ce sa alegi anvelope second hand?

Anvelopele second hand sau anvelopele folosite, sunt anvelope care au fost deja utilizate pe alte vehicule inainte de a fi vandute ca produse second...

Vouchere refuzate de profesori. Tăierea pensiilor speciale și alte bonusuri ar rezolva problema

Guvernul și sindicaliștii din educație discută împreună, dar pare că se înțeleg separat. Dacă acele vouchere date personalului din educație au fost refuzate de...

Pe internet circulă un mesaj fake news despre radiații. IGSU precizează că mesajul nu-i aparține

Pe rețelele sociale circulă un mesaj fake news despre radiații, mesaj care, aparent, ar fi pornit de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență...
Ultima oră
Pe aceeași temă