16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăVideoSoldații suedezi așteaptă cu nerăbdare cooperarea cu NATO

Soldații suedezi așteaptă cu nerăbdare cooperarea cu NATO

Soldații suedezi s-au declarat marți (27 februarie) mulțumiți că Suedia aderă la NATO și că sunt pregătiți să facă partea lor pentru a-și îndeplini obligațiile asumate prin tratatul NATO, potrivit Reuters.

Suedia a depășit luni, (26 februarie), ultimul obstacol pentru a fi membru NATO, după ce parlamentul Ungariei a aprobat aderarea sa.

Stockholm-ul și-a abandonat politica de nealiniere pentru o mai mare siguranță în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, și a Finlandei, este cea mai semnificativă extindere a alianței de când a primit membri din estul Europei, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

În timp ce Suedia a intensificat cooperarea cu NATO în ultimele decenii, contribuind la operațiuni în locuri precum Afganistan, apartenența sa va simplifica planificarea apărării și cooperarea pe flancul nordic al alianței.

Suedia aduce, de asemenea, resurse, cum ar fi submarine de ultimă oră, adaptate condițiilor Mării Baltice și o flotă considerabilă de avioane de luptă Gripen, produse pe plan intern, în alianță. Își va crește cheltuielile militare și ar trebui să atingă pragul NATO de 2% din PIB în acest an.

Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, ultima etapă pentru această ţară nordică ce şi-a exprimat dorinţa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică după declanşarea de către Rusia a invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani, relatează AFP, citată de Agerpres.

După aproape doi ani de aşteptare, candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de voturi, obținând 188 din totalul de 199 de sufragii.

„Astăzi este o zi istorică. Suedia este pregătită să îşi asume responsabilităţile în materie de securitate euroatlantică”, a scris premierul suedez Ulf Kristersson pe reţeaua X (fosta Twitter).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...

Declarațiile lui David Popovici, după ce a cucerit patru medalii de aur la Naţionalele de la Otopeni

După ce a cucerit patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, David Popovici a...

CNPP: 423.532 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în martie 2024

Un număr de 423.532 de persoane beneficiau, în luna martie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa...
Ultima oră
Pe aceeași temă