25.3 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăInternaționalUngaria a ratificat aderarea Suediei la NATO

Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, ultima etapă pentru această ţară nordică ce şi-a exprimat dorinţa de a adera la Alianţa Nord-Atlantică după declanşarea de către Rusia a invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani, relatează AFP, citată de Agerpres.

După aproape doi ani de aşteptare, candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de voturi, obținând 188 din totalul de 199 de sufragii.

„Astăzi este o zi istorică. Suedia este pregătită să îşi asume responsabilităţile în materie de securitate euroatlantică”, a scris premierul suedez Ulf Kristersson pe reţeaua X (fosta Twitter).

„Intrarea Suediei în NATO va consolida securitatea Ungariei”, a comentat premierului ungar, Viktor Orban.

Orban îşi dăduse acordul de principiu de mult timp, dar – înainte de a finaliza procesul – a cerut „respect” din partea Stockholmului, după ani de zile de „denigrare” a politicilor sale.

Pentru a pecetlui această nouă cooperare, Ungaria a anunţat vineri achiziţionarea a patru avioane de vânătoare din Suedia pentru a-şi consolida flota actuală de 14 avioane Gripen.

Protocolul de aderare a Suediei, care necesită unanimitatea membrilor Alianţei Nord-Atlantice, se afla în suspensie din mai 2022.

După ratificarea de către parlamentul Ungariei, legea ar urma să fie promulgată de către preşedintele ungar în următoarele zile. Suedia va putea apoi să îşi depună la Washington „instrumentul de aderare”, în conformitate cu tratatul NATO, pentru a deveni cel de-al 32-lea membru.

În cazul Finlandei, de exemplu, Ankara a dat undă verde la 30 martie 2023, iar ţara nordică a depus documentul la 4 aprilie, aderând astfel la Alianţă la cinci zile după votul din Turcia.

Suedia şi-a anunţat candidatura la NATO pe fondul ofensivei ruse în Ucraina, în acelaşi timp cu Finlanda

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Guvernul va aproba Strategia Națională de Educație Financiară

Guvernul va aproba în ședința de astăzi Strategia Națională de Educație Financiară (SNEP). “Educaţia financiară are un rol esenţial în această lume a pieţei de...

Ambasadorul Kuzmin și-a terminat misiunea în România și s-a întors în Rusia

Diplomatul Valery Kuzmin și-a terminat misiunea de ambasador al Rusiei în România și s-a întors la Moscova. Anunțul în acest sens a fost transmis de...

Cum sunt tratați pacienții diagnosticați cu Miastenia Gravis în România

1. Cum apare Miastenia Gravis și ce este această afecțiune? Miastenia Gravis (MG) este o boală cronică neuromusculară, autoimună, rară, care se manifestă prin oboseală...
Ultima oră
Pe aceeași temă