14.9 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăVideoProtestul congolez contestă sprijinul SUA și al Belgiei pentru Rwanda

Protestul congolez contestă sprijinul SUA și al Belgiei pentru Rwanda

Poliția din Republica Democrată Congo a lansat luni (12 februarie) gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au ars cauciucuri și steaguri ale SUA și Belgiei în apropierea ambasadelor occidentale și a birourilor Națiunilor Unite din Kinshasa, potrivit Reuters.

Poliția din Republica Democrată Congo a lansat luni (12 februarie) gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din Kinshasa.

Demonstranții ardeau cauciucuri și steagurile SUA și Belgiei, în apropierea ambasadelor occidentale și a birourilor Națiunilor Unite.

Aceștia acuză Occidentul că sprijină Rwanda vecină, despre care se presupune că ar sprijini rebeliunea M23 condusă de tutsi.

„Ne revendicăm drepturile. Franța și Statele Unite promovează războiul în estul RDC susținând rebeliunea. O țară precum Rwanda nu poate lupta împotriva Republicii Democrate Congo. Mărșăluim; nu spargem sau distrugem proprietățile, dar șeful poliției își trimite ofițerii să ne alunge”.

Progresele recente ale grupului M23 amenință orașul strategic din estul țării,Goma, în regiunea de est Congo, lovită de conflict. Rwanda a negat acuzațiile că ar sprijini M23.

Cu toate acestea, Congo, guvernele occidentale, inclusiv Statele Unite și Belgia, precum și rapoartele unui grup de experți al Națiunilor Unite, indică faptul că grupul rebel beneficiază de sprijinul ruandez.

Deceniile de conflicte în estul Congo-ului, între nenumărate grupuri armate rivale pentru pământ și resurse și atacuri brutale asupra civililor au ucis sute de mii de oameni și au strămutat peste 7 milioane de oameni.

Doi români au murit și alți patru au fost răniți în Congo. Aceștia ar fi mercenari care antrenau armata locală

Doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în evenimentele recente din Republica Democratică Congo, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Aceștia ar fi foști militari, care se aflau în țara africană pentru a antrena trupele locale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că românii decedați în Congo erau mercenari plecați pe cont propriu. „Este vorba despre cetățeni români care se aflau în Republica Congo în baza unor angajamente financiare private și atunci statul român în afara unei consultanțe consulară normală nu este implicat în niciun fel în acest caz”, a declarat Constantin.

MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia din această ţară, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Coaliția PSD – PNL pregătește candidați comuni la europarlamentare. Ședința în care se decide lista a fost amânată pentru marți

Coaliția de guvernare, PSD - PNL, pregătește o listă comună de candidați pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. O ședință a liderilor Coaliției, în care...

Președintele Iohannis participă la reuniunea de la Paris pentru sprijinul acordat Ucrainei

Președintele Iohannis participă, la Paris, la reuniunea organizată de președintele Macron pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. "Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 26 februarie...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă