7.3 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăVideoPrimul zbor încrucișat Roscosmos-NASA a fost lansat în spațiu

Primul zbor încrucișat Roscosmos-NASA a fost lansat în spațiu

Primul zbor încrucișat Roscosmos-NASA la bordul unei nave spațiale Soyuz a fost lansat în spațiu din cosmodromul Baikonur din Kazahstan miercuri (21 septembrie).

Echipajul navei spațiale era format din cosmonauții Roscosmos Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin și astronautul NASA Francisco Rubio, potrivit Reuters.

Misiunea lor spațială este programată să dureze 188 de zile până pe 28 martie 2023.

Primul zbor încrucișat între Roscosmos și NASA va aduce și mai mult de o sută de kilograme de sarcină utilă în spațiu

O rachetă Soyuz-2.1a cu o navă spațială Soyuz MS-22 transportă, de asemenea, aproximativ 120 de kilograme de sarcină utilă.

Roscosmos și NASA au semnat un acord privind zborurile echipajelor integrate pe navele de transport cu echipaj rusești și americane pe 14 iulie 2022.

Următoarea lansare este programată pentru 3 octombrie 2022 din Cape Canaveral, Florida, folosind o navă spațială SpaceX Crew Dragon.

SUA și Rusia nu se înțeleg pe Pământ, dar în spațiu lucrurile stau altfel

SUA și Rusia sunt din ce în ce mai mult pe poziții greu de conciliat în ceea ce privește conflictul din Ucraina, și în alte chestiuni ce au legătură cu situația de pe Pământ, dar continuă colaborarea în spațiu.

Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi vor zbura împreună miercuri spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), o misiune considerată un semnal rar de cooperare între cele două ţări în contextul tensiunilor cauzate de războiul din Ucraina.

Frank Rubio de la NASA şi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin de la agenţia spaţială rusă Roscosmos se vor îmbarca într-o capsulă Soiuz ce va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan miercuri, la ora 13:45 GMT, informează Agerpres.

Frank Rubio este primul astronaut american care va zbura spre ISS la bordul unei rachete ruseşti după intrarea trupelor militare ruse în Ucraina pe 24 februarie. Ţările occidentale au adoptat o serie de sancţiuni fără precedent împotriva autorităţilor de la Moscova şi relaţiile dintre occidentali şi Rusia, deja tensionate din 2014, au coborât la un nivel minim, potrivit digi24.ro.

Industria spaţială a fost şi ea vizată de sancţiuni, însă spaţiul a rămas totuşi un domeniu de cooperare între Rusia şi Statele Unite.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cine sunt antreprenorii cu care s-a văzut preşedintele PNL

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că în ultima vreme s-a văzut cu mai mulţi oameni de afaceri din România pentru a găsi acea...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...

Guvernul român umflă acțiunile Gabriel Resourses

Acțiunile companiei canadiane Gabriel Resourses (care deține 80 % din Roșia Montană Gold Corporation S:A.), aflată în litigiu cu statul român la Curtea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă