Poliția a tras cu un tun cu apă într-o grămadă de anvelope arse la Bruxelles, luni (26 februarie), unde fermierii protestau pentru a cere acțiuni UE în dicerse chestiuni, de la prețurile mici la supermarketuri până la acorduri de liber schimb, conform Reuters.
Aproximativ 100 de tractoare au fost parcate în jurul sediului instituțiilor Uniunii Europene, înaintea discursurilor planificate, la mică distanță de locul unde urmau să se întâlnească miniștrii agriculturii.
Drumul care ducea din districtul UE spre centrul Bruxelles-ului a fost blocat de coloane de tractoare. Poliția a izolat o zonă largă, din jurul clădirilor UE, unde miniștrii agriculturii din statele membre UE soseau pentru a discuta ce mai pot face pentru a răspunde cererilor lucrătorilor din fermă.
Fermierii din toată Europa au organizat săptămâni de proteste pentru a cere măsuri de la factorii de decizie politică cu privire la o serie de presiuni despre care spun că sunt în acest sector – de la prețuri mici la supermarketuri și importuri la prețuri reduse care subcotează producătorii locali, până la regulile de mediu stricte ale UE.
Acord între Guvern și fermieri. “Am semnat un acord care pune capăt protestelor din ultimele săptămâni”
Marcel Ciolacu, alături de reprezentanții fermierilor și transportatorilor, au semnat un acord la Palatul Victoria vineri, cu scopul de a pune capăt imediat acțiunilor de protest. Premierul a invitat, de asemenea, reprezentanții fermierilor și transportatorilor, care protestează la Afumați, la o nouă rundă de discuții, ce urmează să aibă loc la sediul Guvernului.
Ce prevede acordul dintre protestatari și Guvern?
Acordul semnat prevede constituirea unui Comitet interministerial, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care să analizeze și să găsească soluții pentru revendicările protestatarilor. Comitetul va fi format din reprezentanți ai ministerelor de resort și ai fermierilor și transportatorilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!