14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăVideoParlamentarii francezi aplaudă când votul pentru dreptul la avort trece

Parlamentarii francezi aplaudă când votul pentru dreptul la avort trece

Franța a consacrat luni (4 martie) dreptul la avort în constituția sa, o premieră în lume, salutată de grupările pentru drepturile femeilor ca fiind istorică și aspru criticată de grupurile anti-avort, potrivit Reuters.

Deputații și senatorii au susținut cu o majoritate covârșitoare mișcarea, cu 780 de voturi împotriva 72, într-un vot comun special al celor două camere ale parlamentului, sub tavanele aurite ale Palatului Versailles, chiar în afara Parisului.

Votul de luni a consacrat, în articolul 34 din Constituția Franței, că „legea stabilește condițiile în care femeia are libertatea garantată de a recurge la avort”.

Franța, prima țară din lume care înscrie dreptul la avort în Constituție

Franţa a devenit luni prima ţară din lume care a înscris explicit în Constituţia sa dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii, spre marea nemulţumire a Vaticanului şi spre deosebire de numeroase alte ţări unde acest drept este îngrădit, informează AFP, citată de Agerpres.

„Avem o datorie morală” faţă de toate femeile care „au fost mutilate” de avorturi ilegale, a declarat prim-ministrul francez Gabriel Attal în deschiderea dezbaterilor.

Deputaţi şi senatori reuniţi solemn în Congres la Palatul Versailles au aprobat cu o foarte largă majoritate (780 de voturi pentru, 72 împotrivă) modificarea Constituţiei propusă de guvernul preşedintelui Emmanuel Macron.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă