21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranța, prima țară din lume care înscrie dreptul la avort în Constituție

Franța, prima țară din lume care înscrie dreptul la avort în Constituție

Franţa a devenit luni prima ţară din lume care a înscris explicit în Constituţia sa dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii, spre marea nemulţumire a Vaticanului şi spre deosebire de numeroase alte ţări unde acest drept este îngrădit, informează AFP, citată de Agerpres.

„Avem o datorie morală” faţă de toate femeile care „au fost mutilate” de avorturi ilegale, a declarat prim-ministrul francez Gabriel Attal în deschiderea dezbaterilor.

Deputaţi şi senatori reuniţi solemn în Congres la Palatul Versailles au aprobat cu o foarte largă majoritate (780 de voturi pentru, 72 împotrivă) modificarea Constituţiei propusă de guvernul preşedintelui Emmanuel Macron.

Acesta a salutat o „mândrie franceză” şi un „mesaj universal”. „Sărbătorim împreună intrarea într-o nouă libertate garantată în Constituţie”, a scris Macron într-un mesaj postat pe platforma X.

Acest vot istoric a fost salutat cu ovaţii în Parlamentul francez.

Cu patru zile înainte de 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeilor, această reformă introduce în articolul 34 următoarea frază: „Legea determină condiţiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la o întrerupere voluntară a sarcinii”.

Aceasta este „prima dispoziţie constituţională atât de explicită şi largă în materie, nu doar în Europa, ci în lume”, a subliniat Leah Hoctor de la Center for Reproductive Rights, organizaţie americană ce apără dreptul la avort.

Vaticanul şi-a reiterat luni opoziţia faţă de orice „drept ce suprimă o viaţă umană”, în momentul acestui vot istoric.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă