5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăVideoOMM raportează că 2011-2020 este deceniul „cel mai cald vreodată”

OMM raportează că 2011-2020 este deceniul „cel mai cald vreodată”

Secretarul general adjunct la Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Elena Manaenkova, a declarat pentru Reuters că acest deceniu ce a trecut este „cel mai cald vreodată”, marți (5 decembrie), la summitul COP28, potrivit Reuters.

Potrivit unui raport al OMM recent publicat, care analizează încălzirea de-a lungul deceniilor, nu numai că ultimul deceniu a fost cel mai cald, dar această tendință va continua și în deceniul actual.

Acest lucru va duce probabil la o creștere a modelelor meteorologice extreme, a spus secretarul general adjunct al OMM.

„ Pierderea ghețarilor și pierderea resurselor de apă care hrănesc o mulțime din populație este o mare îngrijorare, dar nu este doar aprovizionarea cu apă, ci și evenimentele extreme care vin împreună cu aceasta. Este o rupere a lacurilor glaciare, alunecările de teren care ucid oamenii și, în cele din urmă, ajung în ocean”, a adăugat Manaenkova.

În Dubai, eforturile de la summitul COP28 sunt în urmă pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a menține creșterea temperaturii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, dincolo de care oamenii de știință avertizează cu privire la un impact sever asupra vremii, sănătății și agriculturii, printre altele.

COP27: Încălzirea globală se accelerează

Dacă proiecţiile pentru acest an se vor confirma, cei opt ani din perioada 2015-2022 vor fi cei mai calzi ani înregistraţi vreodată, a avertizat duminică Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), într-un raport considerat a fi o “cronică a haosului climatic”.

“În timp ce summitul COP27 începe, planeta noastră trimite un semnal de primejdie”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video difuzat la conferinţa ONU privind schimbările climatice COP27, de la Sharm el-Sheikh, scrie agerpres.ro.

Această “cronică a haosului climatic” arată “atât de clar că schimbarea are loc cu o viteză catastrofală, devastând vieţi pe fiecare continent”, a adăugat el, cerând ca “acţiuni ambiţioase şi credibile” să fie abordate în cele două săptămâni ale acestei conferinţe climatice desfăşurate în Egipt.

Cu o temperatură medie estimată cu 1,15 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, se aşteaptă ca anul 2022 să se situeze “doar” pe locul al cincilea sau al şaselea al acestor cei mai calzi ani înregistraţi vreodată, datorită influenţei neobişnuite, pentru al treilea an consecutiv, al fenomenului la La Ninia care antrenează o scădere a temperaturii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă