37.5 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăVideoNATO va trimite încă 700 de soldați în Kosovo

NATO va trimite încă 700 de soldați în Kosovo

NATO va trimite încă 700 de soldaţi suplimentari în Kosovo şi va pune un alt batalion în stare de alertă maximă, a declarat marţi (30 mai) secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Tulburările din regiune s-au intensificat de când primarii etnici albanezi au preluat mandatul în zona de nord a țării cu majoritate sârbă, după voturile de luna trecută.

Aproximativ 30 de soldați NATO de menținere a păcii care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniți în confruntările cu protestatarii sârbi luni. Cincizeci și doi de protestatari au fost răniți.

NATO va trimite încă 700 soldați în Kosovo, pe lângă cei 4000 care sunt prezenți acolo, din forța operațională de rezervă

NATO are deja aproximativ 4.000 de soldaţi în prezent în Kosovo, iar secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că a fost luată decizia de a trimite mai mulţi.

„ Am decis să desfășurăm încă 700 de trupe din forța operațională de rezervă pentru Balcanii de Vest și să punem un batalion suplimentar de forțe de rezervă în stare de alertă, astfel încât să poată fi dislocați dacă este necesar”, a spus el reporterilor la Oslo.

Statele Unite și aliații au mustrat Kosovo pentru escaladarea tensiunilor cu Serbia, declarând că utilizarea forței pentru a instala primari în zonele etnice sârbe a subminat eforturile de a îmbunătăți relațiile cu probleme cu Serbia vecină.

NATO va trimite încă 700 de soldați în Kosovo

Șeful NATO, Jen Stoltenberg, a condamnat violențele, afirmând că “astfel de atacuri sunt inacceptabile și trebuie să înceteze”. El a avertizat că trupele NATO “vor lua toate măsurile necesare pentru a menține un mediu sigur și securizat pentru toți cetățenii din Kosovo”, scrie Euronews.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizația militară va trimite încă 700 de soldați în nordul Kosovo pentru a ajuta la reprimarea protestelor violente, după ce ciocnirile cu etnicii sârbi din această zonă s-au soldat cu rănirea a 30 de soldați internaționali.

“Am decis să desfășurăm încă 700 de soldați din forța operațională de rezervă pentru Balcanii de Vest”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Oslo, după discuții cu premierul norvegian Jonas Gahr Store.

El a precizat că NATO va “pune, de asemenea, un batalion suplimentar de forțe de rezervă în stare de alertă ridicată, astfel încât să poată fi, de asemenea, desfășurate în caz de nevoie”.

“Acestea sunt măsuri prudente”. Un batalion variază de obicei între 300 și aproximativ 1.000 de soldați. Misiunea de menținere a păcii condusă de NATO, KFOR, este formată în prezent din aproape 3.800 de soldați.

Marți, mai devreme, forțele de menținere a păcii KFOR au folosit garduri metalice și bariere de sârmă ghimpată pentru a întări pozițiile într-un oraș din nordul țării, un punct fierbinte.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă