Mai mulți protestatari, oponenți religioși și de dreapta ai unui eveniment european Gay Pride, au protestat prin capitala sârbă duminică (28 august), chiar dacă guvernul din Serbia a declarat că va anula sau amâna evenimentul Pride.
Belgradul urmează să găzduiască marșul EuroPride pe 17 septembrie, un eveniment organizat în fiecare an într-un oraș european diferit. Dar președintele Aleksandar Vucic a declarat sâmbătă (27 august) că va fi anulată sau amânată, invocând motive precum amenințările din partea activiștilor de dreapta, potrivit Reuters.
Protestul de duminică împotriva evenimentului EuroPride a avut loc în timpul unei procesiuni pentru a marca o sărbătoare religioasă și a fost condus de clerici din Biserica Ortodoxă Sârbă. Unii dintre episcopi spun că evenimentul Pride amenință valorile tradiționale ale familiei și ar trebui interzis.
Protestatarii au mărșăluit ținând cruci și imagini cu sfinți, precum și pancarte pe care scria „Salvați copiii și familia noastră”.
Mai mulți protestatari sârbi au manifestat contra evenimentului Gay Pride din Serbia, dar au apărut și alte revendicări
Alții care s-au alăturat marșului de duminică au scandat sloganuri în sprijinul cauzelor de extremă-dreapta sau naționaliste, au fluturat steaguri rusești, făcând o demonstrație de sprijin pentru Moscova, aliatul tradițional al Serbiei.
Guvernele sârbe anterioare au interzis paradele Gay Pride din trecut, atragând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului și ale altora. Unele marșuri Gay Pride de la începutul anilor 2000 au fost, de asemenea, întâmpinate cu o opoziție acerbă și afectate de violență.
Rusia este alături de Serbia în conflictul cu provincia Kosovo
Rusia şi-a asigurat aliatul Serbia de sprijinul ei luni în conflictul cu Kosovo, informează agenţia DPA.
„Sprijinul nostru este absolut pentru Serbia”, a declarat secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov la Moscova, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de agerpres.ro.
„Susţinem poziţia paşnică şi constructivă a Belgradului în această situaţie”, a adăugat el.
În weekend, noi reglementări de călătorie pentru sârbii care trăiesc în Kosovo au crescut tensiunile. Noile reglementări nu mai recunosc paşapoartele sârbe la graniţa dintre cele două state, aminteşte agenţia germană de presă.
Rusia și-a exprimat susținerea pentru Serbia după ultimele tensiuni din provincia Kosovo când autoritățile kosovare au modificat cerințele privind accesul în regiune
În schimb, sârbii din Kosovo trebuie să ceară un document provizoriu. Kosovo a justificat măsura argumentând că autorităţile sârbe tratează în acelaşi mod cetăţenii kosovari care trăiesc în Serbia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!