Locuitorii Moscovei sunt reci și sceptici cu privire la moștenirea și lucrurile bune pe care le-a lăsat Mihail Gorbaciov în urma sa.
Mihail Gorbaciov a fost deplâns în Occident miercuri (31 august) ca un om de stat falnic care a contribuit la încheierea Războiului Rece, dar moartea sa a primit un răspuns rece din partea unora de pe străzile Moscovei.
„Nu și-a corectat greșelile. S-a stins din viață fără să le repare. Și noi – suntem ostatici ai prostiei lui. Ce să spun? Dumnezeu să-i odihnească sufletul, Dumnezeu să nu-l judece prea sever”, a spus Natalya Salimunkhina, locuitoare din Moscova, potrivit Reuters.
„Am o perspectivă negativă asupra perioadei când a fost la putere Mihail Gorbaciov. El a făcut multe lucruri dăunătoare țării noastre. Noi suntem cei care ne confruntăm cu consecințele”, a spus altă locuitoare din Moscova, Larisa Kalashnikova.
Locuitorii Moscovei nu văd cu ochi buni moștenirea lăsată de Mihail Gorbaciov.
Locuitorii Moscovei nu cred în moștenirea lui Gorbaciov, decedat la 91 de ani, marți, după o suferință de mai bine de doi ani
Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a murit marți la vârsta de 91 de ani într-un spital din Moscova, după doi ani de boală gravă.
În aproape șase ani amețitori, între 1985 și 1991, el a încheiat tratate militare cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier care divizase Europa de la al Doilea Război Mondial și pentru a aduce reunificarea Germaniei.
Dar reformele sale interne, combinând liberalizarea economică cu cea politică, au contribuit la slăbirea Uniunii Sovietice (URSS) până la punctul în care aceasta s-a prăbușit – un moment pe care președintele Vladimir Putin l-a numit cândva „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!