Italia a informat oficial China că părăsește Inițiativa Centura și Drumul (BRI-Belt and Road), respingând temerile că decizia ar putea deteriora relațiile și ar putea afecta economia italiană, au declarat miercuri (7 decembrie) surse guvernamentale, potrivit Reuters.
Italia a devenit prima și până acum singura națiune occidentală majoră care s-a alăturat programului de comerț și investiții, ignorând avertismentele din partea Statelor Unite că ar putea permite Chinei să preia controlul asupra infrastructurii sensibile și vitale.
Cu toate acestea, premierul italian Giorgia Meloni a declarat când a preluat mandatul anul trecut că dorește să se retragă din acord. Ea a spus că nu a adus niciun câștig semnificativ Italiei.
Acordul din 2019 expiră în martie 2024. O sursă guvernamentală italiană a declarat că Roma nu va reînnoi pactul.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat reporterilor joi (7 decembrie) că Centura și Drumul are „atractie enormă și influență globală”, fără a scoate în evidență Italia pentru critici.
„China se opune ferm defăimării și subminării cooperării în dezvoltarea Inițiativei Centura și Drumul și se opune confruntării și creării diviziunii între tabere”.
Peste 100 de țări au semnat acorduri cu China pentru a coopera la Inițiativa Belt and Road de la lansarea acesteia în 2013.
China și Rusia pot ajunge la o alianță militară? Când s-a dus la Beijing, Putin a avut cu el “valiza nucleară”
La cea mai recentă vizită în China, președintele Putin a avut cu el așa-numita “valiză nucleară”, cea prin intermediul căreia poate lansa un atac nuclear al Rusiei împotriva altei țări.
Analiștii de la “The Independent” și de la alte publicații occidentale afirmă că, în unele fotografii care îl arată pe președintele Putin în China, acesta era urmat de doi ofițeri din Forțele Navale ale Rusiei, purtând fiecare câte o servietă. Imaginea este pusă în legătură cu faptul că, prin tradiție, valiza nucleară a șefului statului rus este purtată de un ofițer de marină. Cei doi ofițeri de marină care purtau fiecare câte o servietă nu erau acolo pentru a-i asigura protecția președintelui Putin, întrucât dispozitivul de protecție era vizibil format din alți ofițeri, nu din cei doi de la Forțele Navale.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!