9.1 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăVideoItalia va părăsi Inițiativa Belt and Road a Chinei

Italia va părăsi Inițiativa Belt and Road a Chinei

Italia a informat oficial China că părăsește Inițiativa Centura și Drumul (BRI-Belt and Road), respingând temerile că decizia ar putea deteriora relațiile și ar putea afecta economia italiană, au declarat miercuri (7 decembrie) surse guvernamentale, potrivit Reuters.

Italia a devenit prima și până acum singura națiune occidentală majoră care s-a alăturat programului de comerț și investiții, ignorând avertismentele din partea Statelor Unite că ar putea permite Chinei să preia controlul asupra infrastructurii sensibile și vitale.

Cu toate acestea, premierul italian Giorgia Meloni a declarat când a preluat mandatul anul trecut că dorește să se retragă din acord. Ea a spus că nu a adus niciun câștig semnificativ Italiei.

Acordul din 2019 expiră în martie 2024. O sursă guvernamentală italiană a declarat că Roma nu va reînnoi pactul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat reporterilor joi (7 decembrie) că Centura și Drumul are „atractie enormă și influență globală”, fără a scoate în evidență Italia pentru critici.

„China se opune ferm defăimării și subminării cooperării în dezvoltarea Inițiativei Centura și Drumul și se opune confruntării și creării diviziunii între tabere”.

Peste 100 de țări au semnat acorduri cu China pentru a coopera la Inițiativa Belt and Road de la lansarea acesteia în 2013.

China și Rusia pot ajunge la o alianță militară? Când s-a dus la Beijing, Putin a avut cu el “valiza nucleară”

La cea mai recentă vizită în China, președintele Putin a avut cu el așa-numita “valiză nucleară”, cea prin intermediul căreia poate lansa un atac nuclear al Rusiei împotriva altei țări.

Analiștii de la “The Independent” și de la alte publicații occidentale afirmă că, în unele fotografii care îl arată pe președintele Putin în China, acesta era urmat de doi ofițeri din Forțele Navale ale Rusiei, purtând fiecare câte o servietă. Imaginea este pusă în legătură cu faptul că, prin tradiție, valiza nucleară a șefului statului rus este purtată de un ofițer de marină. Cei doi ofițeri de marină care purtau fiecare câte o servietă nu erau acolo pentru a-i asigura protecția președintelui Putin, întrucât dispozitivul de protecție era vizibil format din alți ofițeri, nu din cei doi de la Forțele Navale.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...

Savantul de la Cotroceni, garantul fuziunii reușite

Ilustrație: Marian Avramescu Savantul rătăcitor prin lume, președintele Klaus Iohannis, explică fenomenul comasării degenerate din călătorii exotice. Savanții din laboratoarele cu circuit închis ale Palatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă