Adolescenta iraniană Armita Geravand, în vârstă de șaisprezece ani, a murit în urma unei presupuse întâlniri cu ofițeri pentru încălcarea legii hijabului din țară, a informat sâmbătă (28 octombrie) agenția de știri iraniană IRNA, potrivit Reuters.
Geravand a fost declarată în moarte cerebrală săptămâna trecută, după ce a intrat în comă pe 1 octombrie.
Grupurile pentru drepturi au fost primele care au făcut publică spitalizarea lui Geravand, postând fotografii pe rețelele de socializare care o arătau inconștientă și pe aparate care o țineau în viață.
Reuters nu a putut verifica imaginile.
Erau îngrijorați că s-ar putea confrunta cu aceeași soartă ca și Mahsa Amini, care a murit în custodia poliției morale, în septembrie, anul trecut.
Incidentul a declanșat luni de proteste antiguvernamentale care s-au transformat în cel mai mare spectacol al opoziției față de autoritățile iraniene, din ultimii ani.
Femeile sunt obligate prin lege să își acopere părul și să poarte haine lungi și largi în Iran și se confruntă cu mustrări publice, amenzi sau arestări dacă nu se conformează.
Iranul a negat că Geravand a fost rănită de ofițerii care aplică codul vestimentar islamic obligatoriu.
Tatăl lui Mahsa Amini a fost reținut pentru scurt timp în Iran
Tatăl lui Mahsa Amini a fost reținut pentru scurt timp sâmbătă, au declarat grupurile pentru drepturile omului, pe fondul unei prezențe intense a forțelor de securitate, la prima aniversare a morții fiicei sale, în custodia poliției iraniene, care a declanșat luni de proteste antiguvernamentale, potrivit Reuters.
Forțele de securitate iraniene l-au reținut pentru scurt timp pe tatăl lui Mahsa Amini în custodia poliției sâmbătă (16 septembrie), la prima aniversare de la moartea fiicei sale.
Mass-media afiliată statului a raportat arestarea mai multor așa-zis citați „contrarevoluționari” și „teroriști” din întreaga țară. S-a spus că forțele de securitate au dejucat comploturile de a crea tulburări în jurul demonstrațiilor ilegale.
Moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției morale anul trecut, pentru că ar fi încălcat codul vestimentar obligatoriu al Republicii Islamice, a declanșat luni de proteste.
Și, la un an, prezența masivă a forțelor de securitate a fost desfășurată sâmbătă în zonele majoritar kurde ale Iranului, în așteptarea tulburărilor. Asta spun grupurile pentru drepturile omului.
Dar imaginile de pe rețelele de socializare au arătat proteste aparente în diferite orașe.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!