Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru eliberarea ostaticilor, într-un moment în care temerile privind o ofensivă israeliană asupra orașului Rafah se intensifică.
În ultimele 24 de ore, bombardamentele israeliene au ucis 32 de palestinieni, conform Ministerului Sănătății controlat de Hamas, ridicând numărul total al deceselor la 34.183, majoritatea civili, conform aceleiași surse.
Potrivit unui corespondent AFP, armata israeliană a efectuat tiruri intense de artilerie în noaptea de luni spre marți. Loviturile aeriene au vizat centrul Gazei, lângă tabăra de refugiați Boureij, în timp ce tirurile de artilerie au lovit tabăra Nousseirat.
Armata a declarat că a lovit mai multe poziții ale mișcării islamiste palestiniene Hamas în sudul teritoriului asediat. Peste noapte, avioanele sale au vizat „aproximativ 25 de ținte”, inclusiv posturi de observație militară.
Războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat de un atac sângeros și fără precedent al Hamasului pe 7 octombrie pe teritoriul israelian, rezultând moartea a 1.170 de persoane, în mare parte civili, conform unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.
Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 129 rămân captivi în Gaza, dintre care 34 au murit, conform oficialilor israelieni. Aproximativ o sută au fost eliberate în timpul unei încetări a focului la sfârșitul lunii noiembrie.
Asumându-și „responsabilitatea” pentru eșecul de a preveni atacul din 7 octombrie, șeful serviciilor de informații militare israeliene, generalul Aharon Haliva, și-a anunțat demisia luni.
„Durerea” de Pesah
Marți, ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, a făcut apel la eliberarea ostaticilor într-un mesaj publicat pe X. „De 200 de zile, lumea s-a oprit pentru familiile lor…”, a scris ea. „Atâta timp cât ostaticii nu sunt eliberați, nu ne vom da bătuți. Doar când se vor întoarce acasă, pacea va avea o șansă.”
În continuare, Qatarul, care împreună cu Egiptul și Statele Unite încearcă să obțină un armistițiu însoțit de eliberarea ostaticilor, a declarat marți că Hamas va rămâne la Doha atâta timp cât prezența sa este „utilă și pozitivă” în efortul de mediere.
Săptămâna trecută, a indicat că „efectuează o reevaluare comprehensivă a (rolului său)”, alimentând speculațiile privind o posibilă plecare a Hamas din emirat, unde se află biroul său politic din 2012. Negocierile sunt blocate, ambele părți acuzându-se reciproc că le împiedică.
Luni seara, masa tradițională Seder, care marchează începutul Paștelui evreiesc, a fost umbrită de absența ostaticilor. Protestatarii au instalat luni seara o masă imensă, cu scaune și farfurii goale, în fața reședinței prim-ministrului israelian, în nordul Tel Aviv-ului.
„Nu-mi pot imagina sărbătorirea Pesahului, sărbătoarea libertății, fără fiul meu”, a spus Dalit Shtivi, citată într-un comunicat al forumului familiilor de ostatici și persoane dispărute.
„Este atât de greu. Nu pot explica durerea… Îmi rog pentru un acord și pentru ca el să se întoarcă diseară, și să sărbătorim împreună… libertatea și sărbătoarea Pesahului”, a adăugat ea.
Dl. Netanyahu, confruntându-se cu presiuni crescânde pentru obținerea eliberării ostaticilor, a asigurat luni că „determinarea” sa de a vedea toți ostaticii reuniți cu familiile lor rămâne „neclintită”.
Ofensivă la Rafah?
În Fâșia Gaza, unde Hamas a preluat puterea în 2007, războiul nu cunoaște repaus. Luni a fost o altă zi de groază cu descoperirea a aproximativ 200 de corpuri în gropi comune în interiorul Spitalului Nasser din Khan Younes.
Ca și alte complexe spitalicești din teritoriu, acesta fusese anterior ținta unui raid al armatei israeliene.
Un purtător de cuvânt al Apărării Civile din Gaza a declarat pentru AFP că mai multe dintre corpurile găsite erau în descompunere, ceea ce face procesul de identificare a victimelor și mai complex. Solicitată de AFP, armata israeliană nu a răspuns.
Pe lângă distrugerile și bilanțul uman, cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori ai acestui teritoriu sunt amenințați de foamete, conform ONU, care îndeamnă la intrarea mai multor ajutoare umanitare în acest mic teritoriu.
Dar dl. Netanyahu s-a angajat să continue ofensiva asupra Rafahului, orașul de frontieră cu Egiptul unde s-au refugiat peste un milion și jumătate de persoane, în mare parte strămutați. Acest oraș este ultimul mare bastion al Hamasului, afirmă el de săptămâni.
Conform oficialilor egipteni, citați de ziarul american Wall Street Journal, Israelul se pregătește să mute civilii din Rafah în Khan Younes, unde plănuiește să înființeze adăposturi și centre de distribuție a alimentelor.
Această operațiune de evacuare ar dura două-trei săptămâni și ar fi coordonată cu Statele Unite, Egiptul și alte țări arabe precum Emiratele Arabe Unite, conform acestor oficiali egipteni.
Ajutor american
G7, inclusiv aliatul său american, a condamnat deja această operațiune, temându-se de un masacru.
Tot marți, Senatul american urmează să voteze un program de ajutor pentru aliații săi, inclusiv Israelul, care ar trebui să ajungă pe biroul președintelui Joe Biden pentru aprobare până la sfârșitul săptămânii. În total, prevede 13 miliarde de dolari pentru Israel în războiul său împotriva Hamasului și peste 9 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar în Gaza.
Între timp, violențele se intensifică la frontiera de nord a Israelului cu Libanul, între armată și Hezbollah, aliat al Hamasului. Hezbollah a anunțat marți că a vizat cu drone două poziții militare în nordul Israelului „în represalii” pentru moartea unui membru al său ucis într-un atac israelian în sudul Libanului.