32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăVideoCurtea din Moscova a decis să-l țină în închisoare pe cercetătorul francez...

Curtea din Moscova a decis să-l țină în închisoare pe cercetătorul francez Laurent Vinatier

O curte din Moscova a decis joi, 4 iulie 2024, să-l păstreze în detenție preventivă pe cercetătorul francez Laurent Vinatier, arestat luna trecută și acuzat de culegere de informații militare.

Cercetătorul în vârstă de 47 de ani lucrează pentru un ONG elvețian de mediere a conflictelor și a devenit cel mai recent occidental arestat în Rusia la începutul lunii iunie, fiind acuzat oficial de încălcarea legii „agenților străini” din Moscova.

Serviciile de securitate ruse îl acuză de colectarea de informații militare, iar arestarea sa a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova și Paris în legătură cu Ucraina.

Curtea Orașului Moscova a respins joi cererea de apel a lui Vinatier pentru a fi plasat în arest la domiciliu.

Vinatier a apărut în instanță prin videoconferință, purtând un tricou negru și stând în spatele gratiilor, vorbind într-o rusă cu accent și fiind vizibil emoționat.

Voi încerca să vorbesc în rusă. Sunt analist, cercetător, scriitor… Întotdeauna am vrut să prezint în mod adecvat interesul și poziția Rusiei în relațiile internaționale în munca mea,

a spus el.

„Iubesc Rusia, soția mea este rusoaică, viața mea este legată de Rusia,” a spus el instanței, adăugând: „Nu înțeleg de ce sunt aici.”

Avocații săi au oferit adrese unde ar putea fi mutat pentru a fi plasat în arest la domiciliu.

Vinatier a spus că acest lucru i-ar permite să-și sprijine soția și copiii, despre care a spus că sunt de vârstă școlară.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut eliberarea sa, iar consulul general francez la Moscova a fost prezent la audiere.

O instanță a decis luna trecută să-l păstreze pe Vinatier în detenție până pe 5 august.

Vinatier este consilier la Centrul pentru Dialog Umanitar din Geneva și un cercetător veteran pe Rusia și alte țări post-sovietice.

Rusia a arestat mai mulți occidentali în timpul ofensivei sale în Ucraina, care a rupt legăturile cu Occidentul.

Jurnalistul american Evan Gershkovich este deținut de Moscova sub acuzații de spionaj pe care le neagă din martie anul trecut.

Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă