2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăVideoArmenia și Azerbaidjan fac schimb de prizonieri la graniță

Armenia și Azerbaidjan fac schimb de prizonieri la graniță

Armenia și Azerbaidjan au făcut schimb de prizonieri de război, la granița lor, miercuri, într-un pas către normalizarea relațiilor lor, după ce Azerbaidjanul a realizat o lovitură decisivă în conflictul lor vechi de decenii, potrivit Reuters.

Azerbaidjanul a eliberat 32 de armeni, în timp ce Armenia i-a predat înapoi doi soldați pe care i-a reținut din aprilie.

De asemenea, agenția de presă rusă TASS a raportat miercuri că țările discutau despre retragerea trupelor de la granița lor comună, deși nu a fost luată nicio decizie.

Vecinii din Caucazul de Sud au purtat două războaie în ultimii 30 de ani pentru Nagorno-Karabah, o zonă muntoasă care face parte din Azerbaidjan, dar unde etnicii armeni și-au stabilit independența de facto în anii 1990.

Azerbaidjanul a recucerit Karabakh într-o ofensivă fulger în septembrie, ceea ce a determinat majoritatea celor 120.000 de etnici armeni să fugă în Armenia.

După ce au anunțat eliberarea prizonierilor săptămâna trecută, cele două părți au declarat că „și-au reconfirmat intenția de a normaliza relațiile” și de a ajunge la un tratat de pace. Este o veste binevenită pentru Statele Unite și Uniunea Europeană.

Ambele au încercat să convingă Azerbaidjanul și Armenia să rezolve problemele restante, inclusiv demarcarea granițelor lor.

Armenia și Azerbaidjanul făceau ambele parte din Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991.
Rusia se consideră garantul securității în regiune, dar influența sa a scăzut în ultimii ani din cauza războiului din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Franța: Poliția a împușcat mortal un bărbat dezbrăcat ce a intrat gol într-o biserică

Un bărbat dezbrăcat în vârstă de aproximativ 40 de ani a intrat miercuri într-o biserică din Brive-la-Gaillarde (Corrèze) înarmat cu un cuțit și a...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă