6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăVideoAnimație 3D despre Timișoara de altădată

Animație 3D despre Timișoara de altădată

Ieri, 1 august, a fost postată pe YouTube cea de a treia parte dintr-o serie de animații 3D cu Timișoara de odinioară. Producția De Reinhart a fost realizată de artistul bănățean Aurelian Scorobete. Imaginile de arhivă folosite în animație sunt „depănate” pe acordurile piesei Seul ce soir, interpretată de Bobby Naret și orchestra sa în 1941.

L-am căutat pe realizatorul animației pentru o scurtă discuție online plecând de la proaspătul său proiect.

Zi-mi, te rog, ce crezi că ar trebui sau ar merita să știe cititorii despre tine?

Ar trebui să știe că am făcut muzică în clasele mici, după care am trecut la Arte, în clasa a șasea (mama fiind profesoară de desen). Am terminat, așadar, Liceul de Arte Plastice din Timișoara, de unde am intrat, primul pe listă, în prima promoție a reinființatei Facultăți de Arte, tot din Timișoara. Șase ani de studenție. În primul an am avut o expoziție în holul Universității, vernisata de Deliu Petroiu, fost student al lui Blaga și unul dintre cei mai importanți critici de artă din Timișoara. Am lăsat-o apoi mai moale cu expunerile. Cel puțin local. Am expus în Franța, Belgia și Germania, după care am trecut mai clar la tot ce înseamnă imagine pe computer. Într-o primă fază, imagine 2D, apoi, firesc, trecerea spre video și 3D.

De când ești în businessul acesta, de „imagine pe computer”?

Primul computer l-am luat în 1996. Sunt în business cam de prin 1998-99, când am început să fac pachete grafice pentru Antena 1, iar de prin 2001, generice de emisiuni pentru Pro TV, Prima Tv, TVR… Nu le mai știu pe toate.

Cât timp ți-a luat să termini animația postată azi?

Asta am facut-o „printre picături”. În ultimul an am lucrat la un proiect mai amplu, un documentar despre Star Trek TNG.

În ce a constat documentarul?

Animații, foto animate etc.

Ai vreun link?

Astăzi am întrebat dacă a intrat pe IMDB. Cred că săptămâna următoare va fi un update.

Revin cu întrebarea: dacă ți-aș cere să faci animația postată azi, câte ore plătitte ai cere?

Nu cred că aș calcula în ore.

Zile? Săptămâni? Luni?

Mai curând săptămâni.

Ai mai făcut două animații 3D despre Timisoara. Care din cele trei ți se pare mai reușită? Sau ce diferențe vezi între ele? Simți vreo maturizare, e careva mai jucăuș, mai.. altfel?

Muzica e factorul care dă nota. Jucăușă, gravă, nostalgică. Animațiile sunt destul de „egale”. Poate alegerea imaginilor să fie un factor determinant.

Cum alegi imaginile? Cât e calculat și cât hazard?

Oricine are acces la aceste imagini, sunt pe Internet. Eu doar încerc să le dau viață. Nu e hazard deloc, dar nu aș putea să spun ca e vreun calcul. E doar simțul meu, poate amintirile mele… Habar n-am.

Dacă ar fi să alegi alte orașe din România pentru un proiect similar, care ar fi acelea?

Hmm… Nu știu dacă aș fi la fel de implicat, nu știu dacă aș putea. Dar dacă ar fi să fie, aș opta pentru Alba-Iulia, Cluj, poate Brașov.

Și dacă ar fi să alegi un oraș mare (sau mic) din altă țară?

Aș alege doar dintre orașele în care am fost, bunăoară: Lion (Franța) și Durbuy (Belgia). Poate și Viena.

Last one: next one?

E clar că nu mai are rost să continui cu Timișoara. Am văzut tone de imagini vechi, le-am cam ales pe cele care mi s-au părut potrivite. Am făcut trei părți, cred că e destul. Nu știu ce urmează… Am ceva în plan, dar e cu totul în alta zonă, în cea a artelor plastice.

Cele mai citite

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...

România, codașă la salarii nete în regiune: Angajații rămân cu mai puțini bani „în mână”

Deși România are taxe pe muncă aparent mai mici decât alte țări din regiune, angajații rămân cu cea mai mică sumă netă din cinci...
Ultima oră
Pe aceeași temă