1.4 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO Bordul TACTIL al lui Tesla Model S. Vezi cum ar putea...

VIDEO Bordul TACTIL al lui Tesla Model S. Vezi cum ar putea arăta maşinile în viitor!

Ecranele tactile nu mai sunt un trend, ci au devenit deja dotări standard ale maşinilor. Însă Tesla vine cu o propunere total diferită. Ce spuneţi de un bord în care mai există doar două butoane şi un uriaş ecran tactil de 17 inci din care puteţi controla toate sistemele maşinii? Vedeţi mai jos consola centrală inovatoare a lui Tesla Model S.

Tesla Model S este pariul făcut de Tesla pe piaţa autoturismelor electrice premium. Cu toate că la exterior modelul arată ca orice autoturism premium, interiorul vine cu o altă poveste, desprinsă parcă din viitor. Un ecran tactil de nu mai puţin de 17 inci a luat locul tuturor butoanelor care în mod normal aglomerează bordul unei maşini. Singurele două butoane analoge rămase, în afară de cele de pe volan, sunt cele ale luminii de avarie şi ale torpedoului.

Ecranul poate fi folosit atât pentru a seta intensitatea farurilor, configuraţia suspensiilor sau alte sistemele elctrice ale maşinii, cât şi pentru a acţiona acoperişul retractabil, pentru a conecta sistemul multimedia sau pentru a naviga pe internet. Practic ecranul are rolul unui panou de control al maşinii, el activându-se automat de fiecare dată când este deschisă portiera din dreptul şoferului. 

Poate părea o jucărie care ar distrage atenţia oricărui şofer. Totuşi ecranul are o configuraţie foarte ergonomică, interfaţa sa fiind asemănătoare cu cea a unui iPad. În plus pentru o mai uşoară utilizare părţile de sus şi de jos ale ecranului rămân neschimbate. Anumite comenzi care apar pe ecranul tactil pot fi controlate şi cu ajutorul butoanelor de pe volan.

Vezi şi FOTO Noul Citroen C4 PICASSO: „OZN” pentru pentru plecat în vacanţe!

Cu o producţie de circa 500 de unităţi săptămânal Tesla Model S nu mai este doar un pionier al propulsiei electrice, ci un adevărat succes comercial. Tesla a anunţat de curând, conform techcrunch.com, că va produce doar modelele mai scumpe, cu motorul echipat cu baterii care au un consum de 60 kWh ( 302 CP), 85 kWh (360 CP) sau versiunea Performance, cu un consum tot de 85 kWh dar cu 420 CP. Autonomia modelului de 60 kWh este de 332 km, însă conform testelor făcute de noii proprietari de Tesla Model S se pare că maşina poate depăşi această limită, după cum anunţă greencarreports.com.

Modelul mai ieftin, cu baterii de 40 kWh şi 235 CP, va fi scos din producţie datorită cererii scăzute. Americanii de la Tesla au început să producă sedanul Model S încă din ultimul trimestru al anului trecut, estimând pentru acest an o producţie de cel puţin 20.000 de unităţi. Model S, comercializat deja în SUA, va avea pe piaţa europeană un preţ de pornire estimat la peste 72.000 euro. Model S este primul sedan de lux complet electric, reprezentând în momentul de faţă o alternativă la limuzinele de top ale unor producători ca BMW sau Mercedes. 

Vezi şi Tesla Model S desemnată „Maşina Anului 2013 în Lume” alături de Volkswagen Golf 7. Tesla s-a impus în faţa lui Renault Zoe sau Volvo V60 Hibrid Plug-in la categoria „maşini verzi”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă