Dacă vrei apă caldă dar nu ai un sistem centralizat, acest lucru este posibil folosind energia solară. Astfel, poți avea apă caldă aproape la nesfârșit utilizând panouri solare apă caldă și nu implică niciun cost de combustibil pentru utilizare. Un panou solar pentru încălzirea apei captează lumina soarelui și o transformă în căldură utilizabilă. Tehnologia, care există în cea mai simplă formă încă din secolul al XVIII-lea, constă astăzi din colectoare, o rețea solară și un rezervor de stocare a apei calde. Sarcina practică cu care se confruntă dezvoltatorii și creatorii diferitelor tipuri de panouri solare, este de a colecta cel mai eficient fluxul de energie și de a-l transforma în tipul dorit de energie (căldură, electricitate, apă caldă) la cele mai mici costuri de instalare. Cea mai simplă și ieftină modalitate de a folosi energia solară, este încălzirea apei menajere cu ajutorul panourilor solare apă caldă presurizate și nepresurizate.
În plus, în unele cazuri, atunci când se construiesc centrale termice combinate, căldura de la panoul solar poate fi utilizată parțial în diferite sisteme de încălzire, de exemplu, atunci când o centrală termică funcționează în perioadele de tranziție ale anului. Această abordare poate îmbunătăți semnificativ eficiența centralei termice în ansamblu.
Panou solar presurizat pentru apă caldă
Principiul funcționării acestuia este schimbul de energie între colector și apa din rezervor. Tuburile de vid absorb energie de la soare, iar apoi conducta de căldură transferă căldura primită în apa din rezervor. Acest proces asigură încălzirea constantă a apei reci chiar și iarna la 0 grade C. Un panou solar presurizat pentru apă caldă poate fi utilizat ca o instalație independentă pentru a furniza apă caldă încălzită de soare, precum și ca parte a unui sistem solar combinat, inclusiv o sursă de încălzire a apei și automatizare de control (pentru a minimiza impactul condițiilor meteorologice și climatice negative). Pentru a păstra în stoc o cantitate suficientă de apă caldă încălzită, se folosește un rezervor de stocare izolat termic.
Pentru a transforma energia solară în energie termică, se folosesc tuburi vid de sticlă cu un miez de cupru fierbinte în care există lichidul care fierbe ușor. Acest lucru îți permite să încălzeşti apa foarte repede. Fiecare tub funcționează separat, astfel încât colectorul solar rămâne funcțional chiar dacă unul sau mai multe tuburi sunt deteriorate. Un panou solar sub presiune de apă caldă este conceput pentru a furniza apă caldă în timpul sezonului cald: primăvara, vara, toamna. Este recomandabil să folosești un panoul solar la temperaturi peste 0 grade C.
Panou solar nepresurizat pentru apă caldă
Un panou solar nepresurizat este cea mai accesibilă și eficientă soluție pentru alimentarea cu apă caldă folosind energia solară. Aceste dispozitive sunt foarte căutate de clienți, deoarece s-au dovedit a fi dispozitive progresive pentru încălzirea apei în perioada de funcționare din aprilie până în noiembrie. Un panou solar nepresurizat absoarbe energia solară, transformând-o în energie termică. Datorită energiei solare, acest sistem este capabil să asigure până la 100% din necesarul zilnic de apă caldă pentru uz casnic și industrial. Datorită vidului din tuburi, pierderea de căldură în atmosferă este minimă.
Panourile solare nepresurizate sunt folosite pentru a furniza apă caldă în casele de la țară și cabane, cu condiția ca apa să fie consumată numai la temperaturi exterioare pozitive (pentru o perioadă scurtă de timp cu înghețuri ușoare până la -3 – 5 grade C). Sunt ideale pentru băile din casele de la țară, camping, casă de vacanță, hotel. O parte importantă a panoului solar este structura de susținere (cadru). Oferă unghiul corect de înclinare, precum și rigiditatea necesară a structurii. Combinația dintre structura de susținere cu panoul solar trebuie să reziste la rafale de vânt și la alte influențe negative ale mediului. Locația de instalare a unui panou solar nepresurizat apă caldă poate fi o suprafață plană, acoperișul casei și a altor clădiri, care poate fi plat sau înclinat, balcoane, pervazuri arhitecturale ale clădirii.