23.8 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăTechTensiuni în coaliție. Liderii ALDE, supărați că au mai puțină expunere mediatică...

Tensiuni în coaliție. Liderii ALDE, supărați că au mai puțină expunere mediatică decât social-democrații. Dragnea: S-ar putea ca nemulțumirile să fie reale. Avertismentul lui Ludovic Orban către Tăriceanu

Liderii ALDE s-au declarat, sâmbătă, la Mamaia, unde are loc ședința coaliției de guvernare, nemulțumiți de relația cu Guvernul și de faptul că secretarii de stat nu sunt lăsați să iasă și ei în față, atunci când Executivul ia măsuri populare.

„Una din problemele cele mai importante atunci când ești la guvernare este comunicarea. Din acest punct de vedere, participarea unui număr cât mai mare de demnitari la discuții, la dezbateri televizate, este după părerea mea absolut necesar. Deci cred că va trebui să ne îmbunătățim modul de acțiune și colaborarea dintre miniștrii care sunt dintr-un partid și secretarii de stat care sunt de la alt partid", a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, vicepreședinte al ALDE.

Pe de altă parte, europarlamentarul Norica Nicolai a precizat, la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale ALDE cu miniștii și secretarii de stat ai partidului, că activitatea celor 20 de secretari și subsecretari de stat pe care ALDE îi are în acest moment este în general pozitivă și prioritățile Alianței Liberalilor și Democraților se regăsesc în activitatea acestora. 

În ceea ce privește secretarii de stat ai ALDE, ea și-a exprimat nemulțumirea față de felul în care aceștia comunică.

„Eu, personal, mi-am exprimat nemulțumirea față de prezența publică a secretarilor de stat. Trebuie să înțelegem că actualul guvern este un guvern de coaliție, format din PSD și ALDE. Cele două partide au o identitate clară în actul de guvernare și deși suntem partidul minoritar, pentru că asta a vrut electoratul, identitatea noastră va trebui afirmată pregnant. Și am cerut secretarilor de stat să fie prezenți și să răspundă întotdeauna la solicitările media pentru a-și prezenta punctele de vedere, proiectele pe care le realizează. Comunicarea, să se înțeleagă foarte clar, nu este o comunicare monocoloră. Avem ideologii diferite, avem convingeri diferite, dar pentru România am ales să fim împreună”, a spus Norica Nicolai, potrivit Agerpres.

Reacția lui Liviu Dragnea

În acest context, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că s-ar putea ca nemulţumirile celor de la ALDE să fie reale.

„O să discut cu ei, s-ar putea ca nemulţumirile să fie reale. Tocmai asta discutăm în weekend şi la noi despre o îmbunătăţire a comunicării între Parlament, partide şi Guvern. În ceea ce priveşte rolul secretarilor de stat, trebuie să fie o abordare corectă din partea miniştrilor. Şi miniştrii ALDE faţă de secretarii de stat PSD şi miniştrii PSD faţă de secretarii de stat şi, dacă sunt cazuri concrete, tocmai asta o să le ascultăm", a declarat Dragnea, potrivit News.ro.

Întrebat dacă a identificat cauza acestei tensiuni, Dragnea a răspuns: „Aseară, domnul Tăriceanu a venit la noi, am stat foarte mult şi nu a fost deloc tensionat".

Tăriceanu: Nu există nicio tensiune în coaliția de guvernare

Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, că nu există nicio tensiune în coaliția de guvernare, potrivit Agerpres.

„La lucrările Delegației permanente și a Biroului Politic central l-am invitat și pe președintele PSD, domnul Liviu Dragnea, care s-a adresat colegilor noștri pe câteva chestiuni pe care le considerăm esențiale și anume îndeplinirea obligațiilor pe care noi ni le-am asumat prin programele electorale și apoi în programul de guvernare. Avem o responsabilitate privind acest angajament. Niciun act de guvernare nu este simplu. Avionul, după cum spuneam, nu merge fără piloți, e sarcina noastră să ne ocupăm de coordonarea politică, la nivelul partidelor, la nivelul Parlamentului, să asigurăm buna conlucrare cu Executivul. Fără îndoială nu cred că s-a pomenit undeva o coaliție sau o guvernare care să nu aibă niciun fel de probleme", a afirmat Tăriceanu, la Mamaia, într-o declarație comună Liviu Dargnea.

Șeful Senatului a adăugat că sarcina liderilor coaliției este de a netezi asperitățile.

„Sarcina noastră este să netezim asperitățile și la nivelul structurilor politice și la nivelul comunicării. Constatăm permanent anumite deficiențe pe partea de comunicare pe care încercăm să le remediem. Am discutat în acest sens ce vom face în continuare și am convenit în acest sens în așa fel încât acțiunile pe care le decidem să nu reușim să le punem sub semnul întrebării prin propriile noastre deficiențe. Sigur, opoziția nu va exista să atace, să încerce să inspire neîncredere în acțiunile noastre. Dar, așa cum s-a văzut de la alegeri încoace, efectul guvernării este măsurat pozitiv de marea parte a cetățenilor și vom continua să ne pune în aplicare planurile de care am vorbit", a mai spus Tăriceanu.

În opinia sa, nu există niciun fel de tensiune. Mai mult, între el și Liviu Dragnea există o relație de încredere. „Apariția noastră împreună astăzi este destinată clar risipirii oricăror speculații pe care am văzut că unii le-au făcut că ar exista tensiuni. Nu există niciun fel de tensiune, din contră, avem o relație bună, o relație de încredere pe care și unul și altul o apreciem pe care le bazăm că avem de lua decizii politice grele în continuare", a mai spus Tăriceanu.

Avertismentul lui Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a transmis, sâmbătă, liderului ALDE Călin Popescu-Tăriceanu să plece de la guvernare, motivând că „PSD omoară totul în jurul său", potrivit Agerpres.

„Să plece de la guvernare, că altfel că nu va mai exista. Oricine își imaginează că poate să trăiască la umbra PSD este un naiv. PSD omoară totul în jurul său", a afirmat liderul PNL, după reuniunea Biroului Politic Național al PNL cu parlamentarii și europarlamentarii liberali.



 

Cele mai citite

Hotelul din Cluj care apare în romanul „Dracula”a fost inclus în Ruta Cafenelelor Istorice a Consiliului Europei

Cel mai vechi hotel cu funcționare neîntreruptă din această parte a Europei, Hotelul Transilvania din Cluj-Napoca, a fost admis în prestigioasa rută culturală a...

Elite, lideri și mase

Una dintre marile teme de meditație asupra fenomenelor istorice o  reprezintă dilema privind rolul precumpănitor în istorie a liderilor sau a maselor. Mari scriitori...
Ultima oră
Pe aceeași temă