0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăTechAlegerile parlamentare: PSD și UNPR se antrenează pentru divorț

Alegerile parlamentare: PSD și UNPR se antrenează pentru divorț

Social-democrații anunță că vor merge singuri la alegerile parlamentare, acuzând fostul partid al lui Gabriel Oprea, care negociază cu liberalii, de trădare. De cealaltă parte a baricadei, uneperiștii reclamă faptul că PSD a încălcat protocolul alianței, racolând parlamentari din partidul lor.

UNPR se află la un pas de o fuziune sau alianță cu PNL și, chiar în absența unui anunț oficial, liderul social-democrat Liviu Dragnea dă semnalul despărțirii de progresiști.

„Este clar că s-a stabilit fuziunea între UNPR și PNL.  Până la urmă PSD, o să se chinuie singur, în continuare, şi la aceste alegeri parlamentare. Nu o să mai dăm locuri pe liste pentru că nu mai avem cui”, a anunțat Liviu Dragnea.

Totuși, neoficial, social-democrații recunosc că își vor păstra strategia de a racola individul parlamentari UNPR. Liderii PSD susțin că drumurile celor două partide se vor despărți din cauză că Uniunea Națională pentru Progresul României a decis să joace la două capete la negocie­rile privind consiliile județene.

La Timiş, de pildă, liderii locali ai UNPR au fost acuzați că au bătut palma cu PNL pentru că ar fi fost „lacomi“ şi nu au vrut să cedeze funcţii celor de la ALDE. Liviu Dragnea a ajuns la concluzia că noul președinte al progresiștilor, Valeriu Steriu (ales după retragerea lui Gabriel Oprea, acuzat în două dosare penale), a premeditat alianța cu liberalii „Ce este interesant e că o propunere de fuziune eu am făcut-o domnului Steriu. Acum o lună şi jumătate, pe care a declinat-o. Asta înseamnă că, probabil, de când a fost ales preşedinte a avut în minte această alianţă cu PNL”, este varianta lui Dragnea.

Victima racolărilor

De cealaltă parte a baricadei, președintele UNPR, Valeriu Steriu, infirmă încheierea unei negocieri cu liberalii. În schimb, acesta susține că motivele despărțirii trebuie căutate în atitudinea PSD față de partidul său.

„Noi am avut de-a lungul ultimelor luni foarte multe șicanări, mai ales în campania electorală, unde am fost efectiv un partid hărțuit putem spune. Nu ne-am propus niciodată să fim o rudă săracă a acestui partid“, a comentat Steriu.

Concret, el  a făcut referire la parlamentarii UNPR racolați de social-democrați.  „Faptul că exact în aceste luni de existență a unui astfel de protocol în care scrie, inclusiv acest aspect, că nu se transferă parlamentari de la un partid la altul avem 12 parlamentari care au plecat arată totuși cine a fost corect și cine nu“, a comentat Steriu.

Ironia sorții face ca un partid bazat în special pe racolări să se despartă de un aliat pe care îl acuză că i-a racolat parlamentarii. În 2012, UNPR a obținut 15 parlamentari pe listele USL, ajungând, în anii următori, la 63 de senatori și deputați, pe baza traseismului, principala „victimă“ fiind PP-DD. În prezent, mai are 43 de parlamentari. După ce Gabriel Oprea a fost acuzat de procurori și s-a retras de la conducerea UNPR, 12 parlamentari ai formațiunii au plecat la PSD, șapte au devenit independenți, iar unul a plecat la PNL.

Care va fi soarta lui Oprea

În timp ce parlamentarii UNPR sunt în continuare la mare preț, nu același lucru se poate spune despre „inventatorul“ fenomenului, fostul vicepremier Gabriel Oprea. Acuzat în două dosare penale, Oprea, în prezent președinte fondator al UNPR, funcție decorativă, are un viitor incert în plan politic. PNL nu îl dorește în rândurile sale după o eventuală fuziune, pentru că Oprea nu respectă criteriile de integritate ale libe­ralilor.

Potrivit unor surse parlamentare, Oprea i-ar fi cerut lui Dragnea să îl primească în PSD, promițând că va aduce și o parte a parlamentarilor UNPR. Dragnea ezită, din cauza colaborării din trecut dintre Oprea și Ponta, liderul PSD temându-se că fostul vicepremier ar putea întări tabăra fostului premier. După calculele lui Dragnea, în schimb, parlamentarii UNPR care nu merg la PNL ar trebui racolați individual, fără a avea un lider.  

Fuziunea liberali-progresiști, aproape sigură

Aflați încă oficial alături de PSD, cu care au un protocol de colaborare, liderii UNPR negociază cu PNL. În cursul discuțiilor, liberalii au propus fuziunea prin absorbție, în timp ce reprezentanții progresiștilor ar fi, mai degrabă, înclinați către o alianță.

Totuși, surse din Partidul Național Liberal au declarat pentru „România liberă“ că varianta fuziunii ar fi „aproape sigură“, pentru că UNPR nu are de ales și va trebui să accepte condițiile liberalilor. „Dacă lungesc prea mult negocierile, UNPR se va destrăma“, au afirmat sursele citate.

Pe lângă soarta lui Oprea, al doilea subiect aflat în dispută este numărul de locuri pen­tru parlamentarii proveniți din fostul UNPR.

Steriu le-a cerut liberalilor 18 locuri eligibile, iar pretenția a provocat iritare în rândul parlamentarilor PNL, care își văd pozițiile amenințate, mai ales că prin legea electorală numărul de parlamentari se va reduce la 467, față de 588 aleși în 2012. Subiectul colaborării cu progresiștii urmează să fie discutat,astăzi de conducerea PNL.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă