Numirea unui nou ministru, după demisia lui Petre Tobă, a fost de natură să agite apele pe scena politică. Principalele nemulțumiri au venit de la PSD, partid care a sprijinit numirea și păstrarea lui Tobă în funcție, în perspectiva alegerilor parlamentare din 11 decembrie.
În așteptarea numelui noului ministru de Interne, pe care premierul Dacian Cioloș urmează să i-l înainteze președintelui Klaus Iohannis, liderii politici au avansat diferite explicații despre demisia fostului titular al postului, Petre Tobă.
Citește și: Cioloș caută ministru de Interne. Care sunt numele vehiculate
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat că Petre Tobă este un bun profesionist şi a sugerat că s-a dorit înlăturarea sa de la conducerea MAI în perspectiva alegerilor parlamentare.
„Parcă e un minister blestemat. Aici e ceva care nu e în regulă. Bănuiesc… Din cât mi-aduc aminte, s-au stabilit alegerile pe 11 decembrie. Ministerul de Interne are un rol important. E important, numai dacă cineva vrea să facă ca acest minister să aibă un rol crucial, atunci face această schimbare. Dacă cineva vrea să-l facă crucial, atunci are nevoie de un om 100% al lui”, au fost argumentele lui Liviu Dragnea.
Citește și: Din culisele DIPI. Poliția politică de la Ministerul de Interne
La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a declarat că nu ar fi o surpriză prea mare o numire politică la Ministerul Afacerilor Interne, deoarece actualul Guvern dovedește că este mai puțin tehnocrat și mai mult politic. În schimb, fostul președinte Traian Băsescu a spus că nu crede că a existat o miză politică pentru înlăturarea lui Petre Tobă de la MAI, dar sunt probleme reale la serviciul de informaţii al ministerului, adăugând însă că acuzaţia din comunicatul DNA privind favorizarea infractorului este „subţire”.
Ministerul-cheie pentru politicieni
Ieșirile la rampă ale politicienilor pe tema demisiei lui Petre Tobă sunt semnificative pe două planuri. În primul rând, declarațiile favorabile la adresa acestuia sunt o dovadă a puternicelor legături politice pe care le are Tobă, fapt care i-a permis să supraviețuiască ani de zile la vârful Ministerului Afacerilor Interne. În ianuarie 2009, Petre Tobă a fost numit de premierul Emil Boc la conducerea Poliţiei Române, la propunerea lui Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, iar în noiembrie 2010 a fost eliberat din funcţie de Emil Boc, la solicitarea lui Traian Igaş, ministrul Internelor în acea perioadă.
În martie 2011, însă, Boc l-a numit secretar general adjunct al MAI. Petre Tobă a revenit la conducerea Poliţiei Române din mai 2012, fiind propus de ministrul de atunci al Internelor, Ioan Rus. Ca şef al Poliţiei Române, Petre Tobă a trecut prin patru miniştri ai Internelor – Ioan Rus (PSD), Mircea Dușa (PSD), Radu Stroe (PNL) şi Gabriel Oprea (UNPR). În noiembrie 2015 a devenit ministru de Interne în Guvernul Cioloș, având inclusiv acceptul PSD, partid care s-a arătat preocupat de titularii a două portofolii. A fost vorba de cel al Internelor, care organizează alegerile parlamentare, și de cel al Dezvoltării Regionale (ocupat de Vasile Dâncu), care gestionează fondurile pentru baronii locali.
Citește și: ANALIZĂ. Ministerul Penal de Interne?
Toată această încrengătură dovedește cât de important este pentru partide titularul postului de la MAI în perspectiva alegerilor. Numai un exemplu: în 2009, demiterea lui Dan Nica (PSD) de la Ministerul de Interne de către premierul Emil Boc (PDL) a fost urmată de ieșirea social-democraților de la guvernare și de acuzații privind fraudarea alegerilor prezidențiale.
În al doilea rând, pentru politicieni o altă miză este faptul că Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) funcționează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Războiul dintre politicieni pentru controlul serviciului din MAI are o lungă tradiție, din care menționăm numai un episod. În decembrie 2012, imediat după instalarea noului Guvern, Victor Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care premierul numea direct șeful DIPI, eliminând regula numirii acestuia prin ordin al Ministerului de Interne, portofoliu deținut la acea dată de Radu Stroe (PNL).
Tobă și Oprea, dosare în aşteptare
În paralel cu discuțiile de pe scena politică despre succesorul lui Tobă au continuat și procedurile juridice în dosarele ultimilor doi miniștri de Interne – Petre Tobă și Gabriel Oprea. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a trimis, ieri, președintelui Klaus Iohannis cererea privind începerea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Petre Tobă pentru favorizarea făptuitorului.
Tot ieri, Biroul Permanent al Senatului a decis să transmită dosarul prin care DNA cere începerea urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, la Comisia juridică. Astfel, fostul ministru de Interne urmează să își studieze dosarul pe tot parcursul săptămânii, iar audierea sa va avea loc săptămâna viitoare. Votul în plen va fi dat peste două săptămâni. Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă, în cazul polițistului Bogdan Gigină.