22.1 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăTechDragnea are grijă de politicienii „defăimați social“

Dragnea are grijă de politicienii „defăimați social“

Formulări de genul „social-democrații sunt corupți“ ori „penalii de la PSD“ ar putea fi sancționate cu amendă de la 2.000 de lei la 100.000 de lei, grație proiectului inițiat de Liviu Dragnea și adoptat deja de Senat, la doar două săptămâni de la depunere.

Fără prea multe dezbateri, publice sau parlamentare, Senatul s-a grăbit, ieri, să adopte propunerea legislativă privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, depusă de Liviu Dragnea, actual și viitor lider al PSD. Dincolo de titlul frumos și de aparenta grijă pentru categoriile sociale defavorizate, textul de lege ascunde o capcană menită să pună botniță jurnaliștilor, dar și altor persoane care ar cuteza să facă – pe rețelele de socializare, de pildă – aprecieri publice despre actualii politicieni.

Amenzi mari și definiții vagi

Potrivit formei adoptate de Senat, defăimare socială ar fi „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social“, iar grupul social este definit ca fiind „categoria de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine sau categorie socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioasă, infecție HIV/SIDA sau orice alt criteriu“. Evident, atrag atenția în enumerarea de mai sus sintagmele „apartenență politică“ și „orice alt criteriu“.

Defăimarea socială ar urma să constituie contravenție și să fie sancționată cu amendă de la 1.000 de lei la 30.000 de lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 de lei la 100.000 de lei, dacă vizează un grup social.

De remarcat că ultimul cuantum a fost majorat substanțial de membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senat (în proiectul lui Dragnea, limita maximă era de 60.000 de lei).

Amenzile vor fi stabilite de o nouă structură care se va înființa în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (se va numi Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței).

Potrivit calculelor lui Dragnea, cheltuielile cu înființarea și funcționarea noii structuri nu ar depăși, în primii cinci ani, 3 milioane de lei, incluzând chiria pe care Departamentul ar urma să o plătească și salariile celor 10 angajați (un șef serviciu, trei consilieri superiori, trei consilieri principali și trei consilieri asistenți).

Obligații pentru toți

În anul școlar ulterior publicării legii, universitățile de stat vor fi nevoite să introducă în masterul didactic pentru formarea iniţială în vederea ocupării funcţiilor didactice din învăţământul preuniversitar „cel puţin un curs obligatoriu privind principiile pentru promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup“. Apoi, promovarea demnității umane și toleranței va deveni atât criteriu de evaluare a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, dar și subiect din programa pentru titularizare.

„Orice instituție publică, indiferent de numărul de angajați, sau orice angajator cu cel puțin 50 de angajați va include în Regulamentul de organizare și funcționare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminării și promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup“, se mai arată în proiectul adoptat de Senat. Nu în ultimul rând, Radioul și Televiziunea publice vor fi obligate să aibă 1% din totalul timpului de emisie dedicat programelor pentru promovarea toleranței.

Pe repede-înainte

Liviu Dragnea a depus propunerea legislativă la Senat pe 21 septembrie. Ieri, 7 octombrie, Comisia pentru drepturile omului a adoptat un raport favorabil și proiectul a și fost băgat pe ordinea de zi a plenului, fără să se mai aștepte punctul de vedere al Guvernului.

Proiectul a fost adoptat, miercuri, cu 52 de voturi „pentru“, 23 „împotrivă“ (de la PNL) și trei abțineri.

Ultimul cuvânt îl vor avea deputații, dar sunt șanse minime ca propunerea legislativă să fie respinsă.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă