Sferele tehnologiei informației și a informaticii se dezvoltă rapid. Inovațiile tehnice care facilitează foarte mult viața omului modern sunt prezente în aproape toate industriile. Deși IT și informatica sunt domenii largi cu numeroase subdomenii care pot fi studiate, locul special și cel mai recunoscut îl ocupă programarea.
Indiferent că este vorba de afaceri și economie, agricultură, medicină sau educație și cultură, diferite programe software și aplicații au automatizat și simplificat activitățile de zi cu zi. Unul dintre exemplele tipice sunt aplicațiile pe care băncile le folosesc pentru a oferi clienților diferite servicii, precum tranzacțiile cu bani online. Pe de altă parte, majoritatea joburilor de azi (contabil, avocat, comerciant) necesită utilizarea bazelor de date electronice sau a diferitelor programe software care permit executarea mai rapidă și mai precisă a sarcinilor.
Aceste programe software și aplicații sunt create de programatori. Având în vedere că sfera IT se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar tehnologia este folosită din ce în ce mai mult, cererea de persoane care știu să programeze este tot mai mare.
Ce este programarea?
Programarea este o formă de comunicare între un om și un calculator sau o altă mașină. Este procesul prin care o persoană dă instrucțiuni unui calculator, adică îi „spune” ce să facă sau să nu facă.
Pentru ca calculatorul să „înțeleagă”, adică să citească, să interpreteze și să execute comanda, aceasta trebuie specificată în „limbajul” corespunzător. În prezent, există o serie de limbaje de programare pe care un individ le poate învăța, care reprezintă primul pas către asimilarea acestei abilități. Având în vedere că programarea este complexă, iar schimbările în sfera IT sunt constante, programatorii sunt obligați să țină pasul cu aceste noutăți și să-și îmbunătățească cunoștințele.
De ce este utilă asimilarea acestei abilități?
Deși unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii aleg să învețe programarea este câștigul mare, există și multe alte beneficii pe care vi le va aduce asimilarea acestei abilități.
1. Mai multe șanse de afaceri
Datorită dezvoltării constante a sferei tehnologiei informației și a informaticii, profesia de programator este în continuare printre cele mai dominante de pe piața muncii. Joburile pot fi găsite nu numai în companiile IT, ci în aproape toate companiile, indiferent de industria de care aparțin. Pentru a menține calitatea serviciilor lor, dar și pentru a asigura funcționarea eficientă, companiile investesc foarte mult în dezvoltarea sectorului IT.
Având în vedere că asimilarea programării nu necesită educație formală, recalificarea pentru sfera de lucru IT este foarte accesibilă astăzi. Prin urmare, accesul la o gamă mai largă de oportunități de afaceri este facilitat.
2. Câștig mai mare și condiții de muncă mai bune
Este adevărat că munca de programator aduce cu sine și un câștig mare. Totuși, trebuie menționat că salariile programatorilor din România, dar și din alte țări, sunt influențate de alți factori, precum experiența și limbajul de programare pe care îl folosiți.
Deoarece programatorii sunt la mare căutare, nu este o raritate ca companiile să ofere condiții de muncă mai bune și numeroase beneficii care nu sunt disponibile pentru alții.
3. Dezvoltarea abilităților cognitive
Nu trebuie neglijată influența pe care o are programarea asupra creierului uman. Modul în care programatorii sunt instruiți să gândească este specific, dar este util și în alte sfere ale activității umane. Având în vedere că programarea este de fapt un proces de găsire și rezolvare a problemelor, principiile sale pot fi aplicate în viața de zi cu zi. Ne învață cum să împărțim sarcinile complexe în altele mai mici, să identificăm erorile care trebuie corectate și, de asemenea, stimulează creativitatea și inovația în rezolvarea problemelor.