13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechCulisele bătăliei Dragnea-Grindeanu. Surse: Premierul i-a transmis șefului PSD că nu își...

Culisele bătăliei Dragnea-Grindeanu. Surse: Premierul i-a transmis șefului PSD că nu își dă demisia nici dacă Comitetul Executiv îi retrage sprijinul. Doar trei miniștri din actualul cabinet Grindeanu sunt pe placul lui Liviu Dragnea

UPDATE 17.50: Sorin Grindeanu i-ar fi transmis lui Liviu Dragnea că nu își va da demisia nici în cazul în care Comitetul Executiv îi va retrage sprijinul politic, au declarat surse din PSD, pentru Rl.

17.28: Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, la România TV, că Liviu Dragnea nu i-a cerut demisia premierului Grindeanu.

„Liviu Dragnea nu i-a cerut în mod particular lui Sorin Grindeanu demisia. Dacă se va întâmpla asta, se va întâmpla în CEX. Dacă se va cere demisia, se va şi produce. În PSD, nimeni nu se cramponează de funcţii. Dacă se consideră că trebuie schimbaţi, oricine va fi schimbat. Cei care vor fi schimbaţi, vor continua munca la partid. Nimeni nu îşi bate uşa ministerială în CEX. A fost o evaluare pe comunicare, pe programul de guvernare. Direcţia va fi aceeaşi. Mâine după CEX toată România va afla ce facem şi de ce facem. Este strict evaluarea făcută pe programul de guvernare. Vom mai face cel puţin două evaluări. Una în vară şi una în toamnă", a anunţat Codrin Ştefănescu.

17.19:  Potrivit Digi24, premierul nu va demisiona, astfel că soarta sa va fi decisă în Comitetul Executiv al PSD, care va avea loc miercuri.

15.30: Oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea – printre care și Niculae Bădălău, Mihai Fifor și Lia Olguța Vasilescu – s-au strâns la cabinetul lui Liviu Dragnea, de la Camera Deputaților, pentru a cauta solutții prin care să forțeze demisia lui Sorin Grindeanu. 

În spațiul public, oameni apropiați lui Liviu Dragnea au lansat informația  conform căreia și Sorin Grindeanu ar fi invitat, dar nu există o confirmare de la Guvern că premierul va participa.

15.20: Sorin Grindeanu ar urma să se întâlnească, în această după-amiază, la Parlament, cu Liviu Dragnea, cu o zi înaintea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD, conform unor surse parlamentare, citate de Hotnews.

14.05: Nicolae Bădălău: Sunt destule probleme ieșite din grafic, la mai multe ministere. Premierul își asumă tot Guvernul.

14.00: Senatorii juriști au amânat, marți, discutarea proiectului de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare, pe motiv că amendamentele nu au fost studiate de parlamentari. 

"Am primit în ultima oră mai multe propuneri de la diverse ministere, de amendare a textului iniţial. N-am apucat să ne uităm pe ele, n-am apucat să le distribui tuturor comisiilor. V-aş propune să amânăm discuţia pentru mâine la ora 12, de principiu sau luni la ora 10, să vedem când facem următoarea şedinţă a Comisiei juridice. Cu scuzele de rigoare, dar cred că este interesul tuturor să avem actul normativ fără discuţii. Am avut o experienţă în iarnă, aşa că aş prefera să nu fie discuţii pe text. Dacă mai aveţi ceva amendamente de depus, rugămintea e să le lăsaţi acum ca să putem să le distribuim colegilor, să vedem în ce măsură ele se încadrează în limitele Constituţiei", a declarat președintele Comisie, senatorul PSD Robert Cazanciuc.

13.55: Premierul Sorin Grindeanu și-a anulat participarea la un eveniment IT, programat pentru ora 14.00. 

13.10: VIDEO. Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale: Sunt doar informații pe surse. Este responsabilitatea partidului de guvernământ să facă evaluarea miniștrilor

13.40: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că nu i s-a propus funcția de premier, dar a refuzat să răspundă dacă ar accepta, în cazul în care i s-ar face această ofertă. 

"Guvernul a trecut printr-o evaluare, eu am fost concentrată să răspund bine în ceea ce priveşte Ministerul Afacerilor Interne şi părerea mea este că noi ne-am făcut treaba. Cred că şi în coaliţie s-a văzut treaba asta. Nu mi-a fost propusă funcţia (n.r. de premier al României)", a declarat Carmen Dan, pentru Antena 3.

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a declarat că demisia sa în alb este la sediul PSD.  "După ce va fi finalizată evaluarea va fi anunțată de către președintele partidului și atâta tot. Chestiunile interne de partid n-o să le spun niciodată public. Cel care trebuie să comunice este președintele PSD. În momentul în care se va termina această evaluare avem de trecut mâine prin ședința CEX și în momentul acela se vor anunța concluziile de către președintele partidului", a arătat Dobre, care a precizat că el nu are evaluarea, pentru că nu face parte din comisia respectivă, conform Agerpres.

12.10:  Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins, marți, ideea că actuala coaliție de guvernare ar dori demiterea Guvernului Grindeanu.

"Ați văzut vreodată o coaliție de guvernare care să depună moțiune de cenzură contra propriului Guvern?", s-a întrebat, retoric, Hunor Kelemen. Pe de altă parte, el a evitat să comenteze ideea că ar fi pregătit un viitor premier din rândurile UDMR.

Ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, și-a depus demisia în alb. "Dacă partidul îmi cere să îmi dau demisia, evident că da, pentru că partidul m-a pus acolo, nu este funcția adusă de acasă", a spus Petrea, la Palatul Parlamentului. 

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat că a trecut evaluarea făcută miniștrilor PSD: ”Nu am avut niciun fel de emoții pentru că noi am avut 74 de acte normative pe care le-am implementat și mai sunt 39 până la sfârșitul acestui an, dar nu am ieșit din termen".

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, pentru Mediafax, că nu i s-a cerut demisia și că nu se teme că Executivul Grindeanu ar putea pica.  "Nu mi-a cerut nimeni demisia, nu îmi este teamă că acest guvern ar putea pica", a spus Florian Bodog. 

Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat, marţi, că mai mulți parlamentari, inclusiv de la PSD, i-au spus că liderul PSD Liviu Dragnea va propune un nou premier de la UDMR.

”Am auzit informaţia, discutând cu colegi din Parlament, inclusiv cu o parte din PSD. E o informaţie pe care am primit-o acum puţin timp, mi s-a părut extrem de îngrijorătoare. Dacă domnul Dragnea nu mai are încredere în proprii colegi, nu cred că este o soluţie să vină cu o propunere de la UDMR”, a spus Tomac.
 


12.00: Singurii miniștri care ar fi trecut evaluarea lui Dragnea ar fi ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu și ministrul de Interne, Carmen Dan. Ceilalți 24 de miniștri nu ar fi trecut evaluarea, conform unor surse politice. 


10.50: Liviu Dragnea i-ar fi cerut demisia lui Sorin Grindeanu, în timpul unei întâlniri care a avut loc luni seară, la sediul PSD din Băneasa. Dragnea l-ar fi amenințat pe Grindeanu că îi retrage sprijinul politic, din cauză că premierul a avut întârzieri în aplicarea programului de guvernare. Șeful Guvernului ar fi refuzat, însă, să demisioneze, au declarat surse politice pentru Rl.



Președintele PSD pregătește o serie de variante pentru funcția de premier,  pentru înlocuirea lui Sorin Grindeanu. Însă, dacă nu va avea acordul președintelui Iohannis pentru noul premier, Dragnea s-ar putea mulțumi cu schimbarea unor miniștri.

Deteriorarea relațiilor dintre Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu alimentează dorința liderului PSD de a-l debarca pe premier. În partid se vehiculează deja nume de posibili succesor precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Mihai Fifor sau Gabriela Firea. Liviu Dragnea a anunțat că a finalizat evaluarea Guvernului Grindeanu, în ceea ce privește respectarea programului de guvernare, însă lucrurile sunt departe de a fi tranșate.

Președintele PSD este nemulțumit de sprijinul premierului pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader. Acesta a trimis la CCR un punct de vedere nefavorabil contestației depuse de Bombonica Prodan, fosta soție  a lui Liviu Dragnea, în dosarul în care este implicat și liderul PSD. Lui Toader i se reproșează și întârzierea pachetului de legi în domeniul Justiției, despre care ministrul a anunțat, ieri, că au fost finalizate și vor fi prezentate în cursul acestei săptămâni. De asemenea, Liviu Dragnea este nemulțumit de prestația ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan. Acesta și-a început mandatul afirmând că nu există o „gaură” la buget, provocată de Guvernul Cioloș, așa cum susținea Liviu Dragnea. Mai mult, Viorel Ștefan s-a ferit să confirme teza lui Dragnea că legea salarizării este sustenabilă financiar.
Chiar dacă în discuțiile privind remanierea sunt luate în calcul și alte nume, surse din PSD afirmă că principala țintă a operațiunii evaluării miniștrilor este tripleta Grindeanu-Toader-Ștefan.

Premierii lui Liviu Dragnea

Dragnea vrea să-și reafirme autoritatea în PSD după ce Grindeanu și-a fidelizat o parte din miniștri și, înaintea Comitetului Executiv Național de miercuri, în partid circulau două scenarii principale de acțiune. Primul ar fi unul de natură maximală, prin care Liviu Dragnea să ceară conducerii PSD un vot privind retragerea sprijinului pentru premierul Grindeanu. Însă, o asemenea decizie are efect practic doar dacă premierul și-ar da demisia. În caz contrar, PSD ar trebui să-l debrace pe Grindeanu printr-o moțiune de cenzură. Este demn de menționat că, într-o apariție recentă, Liviu Dragnea a susținut că nu știe dacă guvernul trebuie schimbat în integralitate. Însă, el a declarat că nu crede că premierul Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile în cazul în care i se va retrage sprijinul politic de către partid. Fostul premier țărănist s-a baricadat la Palatul Victoria după ce PNȚCD i-a retras sprijinul politica, iar toți miniștrii  CDR și-au dat demisia. 

Chiar și în acest caz, lucrurile nu s-ar rezolva, pentru că președintele Klaus Iohannis desemnează premierul și poate refuza propunerea PSD, așa cum s-a întâmplat în iarnă cu Sevil Shhaideh. Dacă Dragnea ar avansa la Cotroceni unul din numele vehiculate în partid, precum Carmen Dan (ministru de Interne), Viorica Dăncilă (europarlamentar) sau Mihai Fifor (șeful senatorilor PSD), și acesta ar fi refuzat, liderul PSD ar pierde teren în partid.

Miniștrii remaniabili

O altă variantă ar fi un vot doar pentru retragerea sprijinului unor miniștri, dar și în acest caz lucrurile sunt mai complicate. De exemplu, Tudorel Toader, ministrul Justiției, se bucură de sprijinul liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. În plus, președintele Klaus Iohannis poate refuza o singură dată numirea succesorului. Implicarea președintelui în numirea noului titular al Justiției poate fi ocolită dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului (prin cooptarea UDMR) sau dacă se schimbă structura. Pe lângă cele trei ținte principale, schimbările din guvern vor viza și alți demnitari cu restanțe. Printre aceștia ș-ar putea număra Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Gabriel Leș (Apărare), Toma Petcu (Energie) sau Pavel Năstase (Educație).

Penalul Vâlcov a pus umărul la evaluări

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că evaluarea Guvernului Grindeanu a ajuns la final, iar etapa următoare va fi finalizarea concluziilor şi că a lucrat la evaluare cu Darius Vâlcov şi Cristian Socol. Liderul PSD a susţinut că sunt multe măsuri din programul de guvernare care nu au fost implementate.

”Această încredere pe care ne-au acordat-o românii nu poate fi înşelată cu noi schimbări, noi crize politice, eventual alte alegeri – într-un cuvânt INSTABILITATE.”, Sorin Grindeanu, premierul României

„Eu nu am experienţa politică a premierului. (…) Eu nu am vorbit de persoane în campanie. Stabilitatea unei ţări nu stă într-o persoană.”, Liviu Dragnea, președintele PSD

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă