Cele 43 de minciuni ale guvernării PSD. Senatorul PNL Florin Cîțu atrage atenția că măsurile luate de Grindeanu și Dragnea în ultimele șase luni vor arunca țara în criză | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

de Teodora Cimpoi , 14 iunie 2017 - stire actualizata la ora 14:25, 13 iunie 2017

Primele șase luni de guvernare sub coaliția PSD-ALDE au lăsat nenumărate promisiuni neonorate, iar măsurile luate ne vor duce fără dubiu spre o criză economică, arată un raport realizat de liberalul Florin Cîțu. 

Programul de guvernare al PSD reprezintă „garanția că România va experimenta foarte curând o criză similară cu cea din perioada 2008-2010“, atrage atenția economistul Florin Cîțu (PNL), într-un raport intitulat „Starea României după șase luni de guvernare roșie“.Potrivit acestuia, majoritatea măsurilor din programul de guvernare influențează economia României în așa fel încât dezastrul este inevitabil. „Creșterea cheltuielilor publice mult mai rapid decât dinamica -PIB-ului, în special datorită salariilor, a ajutoarelor sociale și subvențiilor, concomitent cu creșterea costului cu forța de muncă și a numărului controalelor ANAF, duc inevitabil la deficite publice mai mari, datorie  publică mai mare, șomaj și economie la negru“, se arată în raportul menționat.

Antreprenori: „Ți-e frică“

Din analiza sa reiese că deciziile guvernului PSD din ultimele șase luni au deteriorat sănătatea economiei; astfel, perioada rămasă până la următoarea criză a fost scurtată. „Doar teoretic ar trebui să mai avem cel puțin 2 ani de creștere economică până la următoarea criză“, atrage atenția fostul economist-șef al ING Bank.

De altfel, haosul legislativ este resimțit acut de companii. Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, declara recent că mediul de afaceri este foarte îngrijorat: „Ți-e frică. Tu, ca antreprenor, te uiți la ce se întâmplă în țară și ți-e frică“, a spus acesta.

Promisiuni neonorate

Cu toate că a atras electoratul printr-o lungă listă de promisiuni, majoritatea au rămas doar pe hârtie. Programe cu impact economic, precum cel de construcție a 1.500 de locuințe pentru tineri sau a 2.500 de creșe și grădinițe ori legea redevențelor, nu au fost nici acum demarate sau implementate. Nici acum nu au fost acreditate toate autoritățile de management, organisme fără de care nu putem atrage fonduri europene. Din zece, au fost acreditate doar două, iar România stă cel mai rău în UE la acest capitol.

Fonduri europene zero

Economistul Florin Cîțu mai arată că, deși guvernul PSD a moștenit o economie cu creștere economică, rată a inflației mică, șomaj scăzut și un deficit bugetar sub 3%, după doar 6 luni de guvernare deja o parte din indicatori arată mai rău. „Execuția bugetară este cu 1 punct procentual sub ce era programat, deficitul de cont curent este mai mare, datoria publică a crescut, investițiile au fost tăiate la minimul istoric, iar fondurile europene sunt zero“, se arată în raportul liberalului. Potrivit lui Cîțu, amânările de creșteri salariale incluse în Legea salarizării arată că guvernul PSD știe că economia a fost afectată negativ.

Control politic maxim

Cîțu critică și modificarea Ordonanței 109/2011, care asigura conducerea dualistă a companiilor cu capital de stat. „Această modificare generează un control politic total al PSD asupra companiilor de stat“, spune senatorul. El a amintit și de ordonanța privind confiscarea profiturilor companiilor de stat, dar și a provizioanelor acestora.

„Din dorința PSD-ului de a realiza un jaf perfect, PSD-ul, cu premeditare, și-a adjudecat toate comisiile importante din Parlament, prin care a pregătit ulterior modificarea tuturor legilor în măsură să-i asigure protecția în executarea jafului perfect. PSD-ul și-a asigurat intenționat și politic conducerea instituțiilor care ar fi trebuit să fie independente în ceea ce privește previziunile și controlul acțiunilor Guvernului (Curtea de Conturi, Comisia Națională de Prognoză, Institutul Național de Statistică etc.)“, a adăugat acesta.

Comentarii

 • ovidiu19

  13 iunie 2017 15:25

  Zau asa? Leberaliii, si-au sapat singurei groapa...Aruncandu-se. Ca-n piscina fara apa..... L-au lasat pe Dragnea. Sa rezolve treaba... Ca-i mai bine, si ne stergem pe manute da respundere.......Si, sefu de judet , Marire...Ce a iesit? Avem un Alien. Pe post de Sigourney Weaver, ce incearca sa se bata cu toti laolalta.....Ce e bine.

  raspunde comentariului
 • cristi

  13 iunie 2017 13:43

  Ceausescu a fost executat pentru subminarea economiei nationale, dar pentru distrugerea tarii, ce pedeapsa ar trebui sa primeasca cei care isi bat joc de atara acum? Sa fie vorba de pedepse cu suspendare?

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 iunie 2017 10:59

  si minciun ai vorba sane traiti bine d7n promisiuni,cu pleaca,vin,se intorc ai nostri,dragimafioti corupti, multi,pluripartidizmul mafiot,sa va para bine ca aveti dreptul,de ales,prostilor,fraierilor si sclavilor,vorba lui Nea NIcu,CInd va faca plopul mere si rachita micsunele veti scapa din tentaculele coruptiei,din ghiarele mafiei de stat postdecembriste, e gata cu Tara si poporul, cu barbarii nostri de tirani,sa le multumim din inima Deservicilor,pardon serviciile, cui ?

  raspunde comentariului
 • un roman

  13 iunie 2017 10:43

  REPUBLICA,de fapt colonia Imperiului ,Democrtia organizatilor secrete oculte,Mafiacratia postdecembrista,

  raspunde comentariului
 • E previzibil

  13 iunie 2017 7:52

  Criza va fi departe cata vreme gasca lui Basescu nu trece de 3 la suta.

  raspunde comentariului
 • romulus

  13 iunie 2017 7:31

  Oare sunt numai 43 de minciuni sau intreg ansamblul psd este o minciuna de la cap la coada ?

  raspunde comentariului
 • Cdny

  13 iunie 2017 7:28

  Sa gasit cațu si pnl sa comenteze!!!!

  raspunde comentariului
 • Markus

  13 iunie 2017 7:27

  Se va ajunge sa platim pensii si salarii cu bani imprumutati. Va creste inflatia si va scadea valoarea leului.

  raspunde comentariului
 • Mahomed

  13 iunie 2017 7:24

  Cred ca Dl Florin Cutu are in punct de vedere correct.

  raspunde comentariului
 • Daniel

  13 iunie 2017 5:59

  "... Creșterea cheltuielilor cu forța de muncă... " nu reprezintă neapărat un lucru rău decât pentru patronat. Într-o țară bazata majoritar pe importuri de consum, aceasta variabilă duce la încasări mai mari la buget și la creșterea nivelului de trai. Dinamica PIB, da, e de rău, insa, controalele anaf pot accelera încasările. Cred ca raportul asta a foat făcut de patroni. Rău. Foarte rău.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design