Firmele asociate lui Sebastian Ghiศฤ, fost membru în Comisia de control al SRI, au avut contracte spectaculoase cu instituศiile din CSAT. În regimul Ponta, el s-a extins peste mai toate ministerele.
Scandalul afacerilor fฤcute de Ghiศฤ cu instituศiile speciale a izbucnit în 2014, când s-a aflat cฤ firma Asesoft a livrat cฤtre STS echipamentele de localizare a apelurilor la 112. În acel moment, opinia publicฤ era scandalizatฤ de incapacitatea autoritฤศilor de a localiza avionul prฤbuศit în Apuseni, acolo unde ศi-au pierdut viaศa pilotul Adrian Iovan ศi studenta Aura Ion.
Teamnet, o altฤ firmฤ controlatฤ de Ghiศฤ, furnizase softul de planificare ศi coordonare a misiunilor de cฤutare ศi salvare pentru Romatsa, precum ศi partea software ศi de localizare GIS pe hartฤ pentru serviciul 112 gestionat de STS. În 2009, data atribuirii contractului cu Romatsa, Teamnet fฤcea parte din grupul Asesoft, al cฤrui pachet majoritar era deศinut de Sebastian Ghiศฤ. Ulterior, acศionar majoritar ศi CEO a ajuns Bogdan Padiu, fost coleg de liceu cu Ghiศฤ. Contractul Teamnet cu STS a fost de 1,5 milioane de lei.
Toatฤ conducerea Serviciului Român de Informaศii a ajuns într-o situaศie penibilฤ când Sebastian Ghiศฤ a dispฤrut, fugind de Poliศie dupฤ ce a dat mâna cu ศefii serviciului secret. Dacฤ dispariศia inculpatului Ghiศฤ nu a fost aranjatฤ chiar de grupul din SRI care l-a creeat ศi susศinut, modul cum a ales sฤ fugฤ incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informaศii.
În august 2015, Mediafax scria cฤ Serviciul de Telecomunicaลฃii Speciale (STS) a mai atribuit un contract de 12,67 milioane lei (aproape 3 milioane euro) asocierii formate din S&T România ลi Quality Business Solutions, „respectiv firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA susลฃin cฤ ar fi controlate, prin interpuลi, de deputatul Sebastian Ghiลฃฤ, urmฤrit penal pentru mai multe infracลฃiuni, inclusiv spฤlare de bani ลi evaziune fiscalฤ”. Contractul STS viza modernizarea Sistemului Naลฃional Unic pentru Apeluri de Urgenลฃฤ 112 în Bucureลti ลi Ilfov. La licitaศie s-a prezentat acest singur ofertant.
Relaศiile contractuale cu SRI au început în 2007, când Asesoft ศi Institutul de Tehnologii Avansate, o unitate a SRI, au încheiat un contract relativ mic, de doar 97.000 de lei. În anul urmฤtor, Asesoft primeศte un contract de 4.939.758 lei (furnizare de materiale ลi echipamente de reศea, software ลi tehnicฤ de calcul), atribuit de UM 0296 Bucureศti, adicฤ Directoratul de Comunicaศii ศi Tehnologia Informaศiei din cadrul SRI.
O investigaศie RiseProject identifica, în 2014, alte contracte cu SRI. Astfel, în iunie 2013, Institutul pentru Tehnologii Avansate a plฤtit 4,8 milioane de lei cฤtre Teamnet International. În perioada 2007-2014, ศi Asesoft ar fi avut contracte cu SRI, dar detaliile au fost secretizate.
Afacerea se dezvoltฤ în regimul Ponta
Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuia un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obลฃinerea vizelor, firmei Teamnet International. Contractul s-a împฤrลฃit ulterior astfel: 60% cฤtre Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestฤri servicii), 30% cฤtre Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestฤri servicii) ลi 10% cฤtre Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).
Dosarul dispariศiei lui Sebastian Ghiศฤ, imediat dupฤ ce a participat la o reuniune SRI ศi se afla sub monitorizarea Poliศiei, capฤtฤ o nouฤ întorsฤturฤ pe baza unor informaศii oferite de jurnaliศtii de la Gorj News. Aceศtia relateazฤ cฤ, în anul 2013, chestorul Liviu Vasilescu, ศeful Direcศiei Operaศiuni Speciale din IGPR, ar fi participat la o petrecere într-un local de lux din Târgu Jiu, împreunฤ cu anumiศi ศefi locali din Ministerul de Interne ศi cu fostul ศef al SRI Gorj, colonelul Peptan.
La începutul anului 2014, presa a arฤtat cฤ 2K Telecom, controlatฤ de fratele lui Sebastian Ghiลฃฤ, a obศinut un contract consistent de furnizare a serviciilor de telefonie mobilฤ pentru Ministerul de Interne. Contractul în valoare de 47,6 milioane de lei (peste 10,5 milioane euro) a fost câศtigat prin licitaศie deschisฤ ศi atribuit în 21 ianuarie 2014.
Ziarul Financiar scria, în ianuarie 2014, cฤ Teamnet va furniza Agenลฃiei de Cadastru servicii de digitalizare a cฤrลฃilor funciare pentru aproape 50 milioane euro.
În 2013, au mai fost încheiate, de cฤtre Teamnet ลi Asesoft, contracte cu Administraลฃia Apele Române, ANCOM ลi Ministerul pentru Societatea Informaลฃionalฤ – ambele structuri fiind controlate la acel moment de ministrul Dan Nica, cu Ministerul Educaลฃiei, precum ลi cu Tribunalul Bucureลti.
În iunie 2016, fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a distribuit presei, în timpul audierilor din Comisia pentru afaceri europene, un raport privind informaลฃii din sistemul SMIS privind cheltuielile din fonduri europene, astfel cฤ, potrivit acestuia, în perioada 2010-2015, grupul de firme controlate de deputatul Sebastian Ghiลฃฤ a fost beneficiar sau contractant pentru 750 de milioane de lei, din care 143 milioane în calitate de beneficiari ai unor proiecte ลi 607 milioane lei în calitate de contractori.
În raport se precizeazฤ cฤ, potrivit informaลฃiilor preliminare, s-au autorizat sume în valoare de 654 milioane lei, din care s-au plฤtit din fonduri publice 588 milioane lei, din care au fost suspendate, din cauza suspiciunilor de fraudฤ, 210 milioane de lei, iar din aceastฤ sumฤ s-a decis recuperarea a 8 milioane lei, din care s-au recuperat efectiv aproximativ 7 milioane lei. Potrivit anchetei DNA Ploieลti, Sebastian Ghiลฃฤ controleazฤ prin interpuลi 54 de firme.