18.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒTechContracte consistente cu statul. Sebastian Ghiศ›ฤƒ, amicul SRI, s-a รฎmbogฤƒศ›it pe spinarea...

Contracte consistente cu statul. Sebastian Ghiศ›ฤƒ, amicul SRI, s-a รฎmbogฤƒศ›it pe spinarea serviciilor secrete

Firmele asociate lui Sebastian Ghiศ›ฤƒ, fost membru în Comisia de control al SRI, au avut contracte spectaculoase cu instituศ›iile din CSAT. În regimul Ponta, el s-a extins peste mai toate ministerele.

Scandalul afacerilor fฤƒcute de Ghiศ›ฤƒ cu instituศ›iile speciale a izbucnit în 2014, când s-a aflat cฤƒ firma Asesoft a livrat cฤƒtre STS echipamentele de localizare a apelurilor la 112. În acel moment, opinia publicฤƒ era scandalizatฤƒ de incapacitatea autoritฤƒศ›ilor de a localiza avionul prฤƒbuศ™it în Apuseni, acolo unde ศ™i-au pierdut viaศ›a pilotul Adrian Iovan ศ™i studenta Aura Ion.



Teamnet, o altฤƒ firmฤƒ controlatฤƒ de Ghiศ›ฤƒ, furnizase softul de planificare ศ™i coordonare a misiunilor de cฤƒutare ศ™i salvare pentru Romatsa, precum ศ™i partea software ศ™i de localizare GIS pe hartฤƒ pentru serviciul 112 gestionat de STS. În 2009, data atribuirii contractului cu Romatsa, Teamnet fฤƒcea parte din grupul Asesoft, al cฤƒrui pachet majoritar era deศ›inut de Sebastian Ghiศ›ฤƒ.  Ulterior, acศ›ionar majoritar ศ™i CEO a ajuns Bogdan Padiu, fost coleg de liceu cu Ghiศ›ฤƒ. Contractul Teamnet cu STS a fost de 1,5 milioane de lei.


Citeศ™te ศ™i: Sebastian Ghiศ›ฤƒ ศ™i-a bฤƒtut joc de toศ›i ศ™efii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE

Toatฤƒ conducerea Serviciului Român de Informaศ›ii a ajuns într-o situaศ›ie penibilฤƒ când Sebastian Ghiศ›ฤƒ a dispฤƒrut, fugind de Poliศ›ie dupฤƒ ce a dat mâna cu ศ™efii serviciului secret. Dacฤƒ dispariศ›ia inculpatului Ghiศ›ฤƒ nu a fost aranjatฤƒ chiar de grupul din SRI care l-a creeat ศ™i susศ›inut, modul cum a ales sฤƒ fugฤƒ incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informaศ›ii.


 

În august 2015, Mediafax scria cฤƒ Serviciul de Telecomunicaลฃii Speciale (STS) a mai atribuit un contract de 12,67 milioane lei (aproape 3 milioane euro) asocierii formate din S&T România ลŸi Quality Business Solutions, „respectiv firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA susลฃin cฤƒ ar fi controlate, prin interpuลŸi, de deputatul Sebastian Ghiลฃฤƒ, urmฤƒrit penal pentru mai multe infracลฃiuni, inclusiv spฤƒlare de bani ลŸi evaziune fiscalฤƒ”. Contractul STS viza modernizarea Sistemului Naลฃional Unic pentru Apeluri de Urgenลฃฤƒ 112 în BucureลŸti ลŸi Ilfov. La licitaศ›ie s-a prezentat acest singur ofertant.

Relaศ›iile contractuale cu SRI au început în 2007, când Asesoft ศ™i Institutul de Tehnologii Avansate, o unitate a SRI, au încheiat un contract relativ mic, de doar 97.000 de lei. În anul urmฤƒtor, Asesoft primeศ™te un contract de 4.939.758 lei (furnizare de materiale ลŸi echipamente de reศ›ea, software ลŸi tehnicฤƒ de calcul), atribuit de UM 0296 Bucureศ™ti, adicฤƒ Directoratul de Comunicaศ›ii ศ™i Tehnologia Informaศ›iei din cadrul SRI.

O investigaศ›ie RiseProject identifica, în 2014, alte contracte cu SRI. Astfel, în iunie 2013, Institutul pentru Tehnologii Avansate a plฤƒtit 4,8 milioane de lei cฤƒtre Teamnet International. În perioada 2007-2014, ศ™i Asesoft ar fi avut contracte cu SRI, dar detaliile au fost secretizate.



Afacerea se dezvoltฤƒ în regimul Ponta

Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuia un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obลฃinerea vizelor, firmei Teamnet International. Contractul s-a împฤƒrลฃit ulterior astfel: 60% cฤƒtre Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestฤƒri servicii), 30% cฤƒtre Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestฤƒri servicii) ลŸi 10% cฤƒtre Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).


Citeศ™te ศ™i: Informaศ›ii explozive ale jurnaliศ™tilor din Gorj pun într-o nouฤƒ luminฤƒ dispariศ›ia lui Sebastian Ghiศ›ฤƒ. ศ˜eful Direcศ›iei Operaศ›iuni Speciale – surprins la o petrecere

Dosarul dispariศ›iei lui Sebastian Ghiศ›ฤƒ, imediat dupฤƒ ce a participat la o reuniune SRI ศ™i se afla sub monitorizarea Poliศ›iei, capฤƒtฤƒ o nouฤƒ întorsฤƒturฤƒ pe baza unor  informaศ›ii oferite de jurnaliศ™tii de la Gorj News. Aceศ™tia relateazฤƒ cฤƒ, în anul 2013, chestorul Liviu Vasilescu, ศ™eful Direcศ›iei Operaศ›iuni Speciale din IGPR, ar fi participat la o petrecere într-un local de lux din Târgu Jiu, împreunฤƒ cu anumiศ›i ศ™efi locali din Ministerul de Interne ศ™i cu fostul ศ™ef al SRI Gorj, colonelul Peptan.


La începutul anului 2014, presa a arฤƒtat cฤƒ 2K Telecom, controlatฤƒ de fratele lui Sebastian Ghiลฃฤƒ, a obศ›inut un contract consistent de furnizare a serviciilor de telefonie mobilฤƒ pentru Ministerul de Interne. Contractul în valoare de 47,6 milioane de lei (peste 10,5 milioane euro) a fost câศ™tigat prin licitaศ›ie deschisฤƒ ศ™i atribuit în 21 ianuarie 2014.

Ziarul Financiar scria, în ianuarie 2014, cฤƒ Teamnet va furniza Agenลฃiei de Cadastru servicii de digitalizare a cฤƒrลฃilor funciare pentru aproape 50 milioane euro.

În 2013, au mai fost încheiate, de cฤƒtre Teamnet ลŸi Asesoft, contracte cu Administraลฃia Apele Române, ANCOM ลŸi Ministerul pentru Societatea Informaลฃionalฤƒ – ambele structuri fiind controlate la acel moment de ministrul Dan Nica, cu Ministerul Educaลฃiei, precum ลŸi cu Tribunalul BucureลŸti.

În iunie 2016, fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a distribuit presei, în timpul audierilor din Comisia pentru afaceri europene, un raport privind informaลฃii din sistemul SMIS privind cheltuielile din fonduri europene, astfel cฤƒ, potrivit acestuia, în perioada 2010-2015, grupul de firme controlate de deputatul Sebastian Ghiลฃฤƒ a fost beneficiar sau contractant pentru 750 de milioane de lei, din care 143 milioane în calitate de beneficiari ai unor proiecte ลŸi 607 milioane lei în calitate de contractori.

În raport se precizeazฤƒ cฤƒ, potrivit informaลฃiilor preliminare, s-au autorizat sume în valoare de 654 milioane lei, din care s-au plฤƒtit din fonduri publice 588 milioane lei, din care au fost suspendate, din cauza suspiciunilor de fraudฤƒ, 210 milioane de lei, iar din aceastฤƒ sumฤƒ s-a decis recuperarea a 8 milioane lei, din care s-au recuperat efectiv aproximativ 7 milioane lei. Potrivit anchetei DNA PloieลŸti, Sebastian Ghiลฃฤƒ controleazฤƒ prin interpuลŸi 54 de firme.  

 

 

Cele mai citite

Veteran de rฤƒzboi รฎn vรขrstฤƒ de 96 de ani, vizitat de ministrul Apฤƒrฤƒrii ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia

Ministrul apฤƒrฤƒrii naศ›ionale, Angel Tรฎlvฤƒr, ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia, Kathleen Kavalec, l-au vizitat luni, 7 octombrie, pe generalul-maior รฎn retragere Gheorghe Cฤƒlin,...

Revolut vrea sฤƒ devinฤƒ o bancฤƒ localฤƒ รฎn Romรขnia

Romรขnia este a doua piaศ›ฤƒ pentru Revolut, cu 4 milioane de clienศ›i, dupฤƒ Marea Britanie Din decembrie, Revolut va opera รฎn Romรขnia printr-o sucursalฤƒ localฤƒ,...

Biserica evanghelicฤƒ fortificatฤƒ din judeศ›ul Sibiu, distinsฤƒ cu Premiul Publicului ศ™i Grand Prixย 

Proiectul de reabilitare a Bisericii Sฤƒseศ™ti din Alma Vii, din comunaย Moศ™na, judeศ›ul Sibu, este marele cรขศ™tigฤƒtor al anului 2024:ย Grand Prixย ศ™i Premiului Publicului รฎn cadrul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ