Copreședintele PNL Vasile Blaga nu este de acord ”cu poziția” fostului președinte Traian Băsescu privind refugiații și consideră că România trebuie să accepte cota de refugiați care îi revine, dar să beneficieze și ”de fondurile care se utilizează în astfel de situații”, informează Mediafax.
Vasile Blaga a fost întrebat, vineri, de jurnaliști, după deschiderea Școlii de Vară a TNL de la Eforie Nord, ce părere are despre poziția lui Traian Băsescu privind primirea refugiaților în România, el răspunzând că nu este de acord cu fostul șef al statului.
Citește și: Traian Băsescu, despre criza imigranţilor: România poate să spună NU
“Nu sunt de acord cu poziția domnului fost președinte Traian Băsescu. Există un fundament al Uniunii Europene, al părinților fondatori și el se referă în principal la solidaritate, așa a fost construită Uniunea Europeană și atunci când un stat are probleme de anumită natură el a fost ajutat. Apoi, este vorba de întreaga Uniune aflată în această situație datorită refugiaților, nu toți sunt refugiați de război, unii sunt și refugiați economic. Dar noi trebuie să ne asumăm partea noastră de contribuție aici, așa cum trebuie să și cerem din partea Uniunii Europene ca să beneficiem și de o parte din fondurile care se utilizează în astfel de situații. Eu o spun altfel decât o spune domnul președinte. Pe de o parte, da, solidaritate, trebuie să negociem la capacitățile pe care le avem cota de refugiați pe care să-i primim, în același timp să ne cerem și noi drepturile”, a afirmat Vasile Blaga.
El consideră că România trebuie aibă o poziție responsabilă în această situație și să nu procedeze ca Ungaria, care a ridicat un gard de sârmă ghimpată în calea refugiaților.
“Noi merităm de mult timp să fim stat membru Schengen și nu suntem, ori acești oameni intră în spațiul Uniunii Europene prin state Schengen, urmează și traseul Schengen că nu mai sunt controale vamale să ajungă unde își doresc, majoritatea văd că în Germania. Dar dacă Germania are poziția pe care o are, cred că și România trebuie să aibă o poziție responsabilă. Da, discutăm, negociem, vedem care ne sunt capacitățile, vedem ce e de făcut, vedem cum trebuie să fim și noi ajutați financiar și să nu procedăm ca Ungaria. Dacă tot primim bani nu investesc 84 de milioane de euro într-un gard de sârmă ghimpată de patru metri peste care a trecut toată lumea. Deci, în primul rând nu e bine și nu sună bine din punct de moral, nici etic, nici cum vreți în secolul XXI garduri de sârmă ghimpată”, a menționat Blaga.
Întrebat dacă România poate condiționa cumva această situație la Consiliul European al miniștrilor de interne, copreședintele PNL a răspuns: “Situaţia în care suntem noi nu este vorba de condiţionare, nu eşti în situaţia de a condiţiona, dar să cerem, da. Eu sunt absolut convins că ministrul de interne va cere respectarea unui calendar cu intrarea în două etape, prima dată cu aeroporturile şi porturile şi în etapa a doua cu frontierele terestre. Atunci când unor oameni le este foarte greu nu poţi să pui astfel de condiţionări, să nu uităm că aici este vorba de refugiaţi. Dar nu ne aducem aminte că înainte de a avea dreptul de liberă circulaţie în UE milioane de români şi-au găsit un rost în alte state? Că nu de bine au plecat de aici, lipsa locurilor de muncă, necazurile din familie. Acum să fim şi noi mai înţelepţi”.
Fostul președinte Traian Băsescu a spus că România ar face o mare greşeală dacă ar ceda şi ar accepta pe teritoriul său refugiați, ”oameni despre care nu ştie nimic”, susținând că ”atunci când eşti şef de stat în loc de inimă trebuie să ai uneori o piatră”.
”Nu sunt un om fără suflet, îi văd şi eu cât de chinuiţi sunt, dar când eşti şef de stat în loc de inimă trebuie să ai uneori o piatră. Noi trebuie să ne menţinem propria noastră procedură. Noi nu avem de ce să primim artificial 1.700 sau 7.800 de cetăţeni despre care habar n-avem care este felul lor de a fi. Intrăm în zona unei chestiuni majore de securitate pentru Uniunea Europeană şi avem obligaţia să distrugem capacităţile de transport peste mare înainte ca ele să plece de la cheu, când nu au oameni pe ele”, a declarat Traian Băsescu la Digi 24.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că se va discuta în CSAT referitor la numărul de refugiaţi pe care îl poate primi România, adăugând că la graniţă s-au luat „măsurile necesare”.
Întrebat dacă a fost stabilită o cotă de refugiaţi pe care România îi poate primi, Ponta a spus că acest lucru se va discuta în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.