14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăTechPSD blochează oficial o anchetă DNA. Dragnea a judecat și a decis...

PSD blochează oficial o anchetă DNA. Dragnea a judecat și a decis că Shhaideh și Plumb sunt nevinovate | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Pentru prima oară, liderii social-democrați anunță public că se vor opune urmăririi penale a unui ministru. În plus, Dragnea și Tăriceanu vor ca guvernul să sesizeze CCR în legătură cu un conflict între DNA și Executiv. Până acum, declarativ, liderii PSD nu se opuneau solicitărilor transmise de DNA către Parlament, chiar dacă, adesea, prin vot secret, le respingeau ulterior. Dragnea și-a început mandatul de președinte al PSD promițând că partidul său nu se va mai opune solicitărilor procurorilor de ridicare a imunității unor parlamentari.

PSD face zid în jurul miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, fiind pentru prima dată când Liviu Dragnea se opune pe față unei solicitări a DNA de ridicare a imunității parlamentare.

Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au susţinerea PSD, toţi membrii conducerii social-democrate cerându-le celor doi miniştri să nu demisioneze, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea. În dosarul Belina, vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar pentru ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb s-a cerut aprobarea urmăririi penale din partea Camerei Deputaților.

În apărarea celor două, Dragnea a invocat, printre altele, viziunea PSD potrivit căreia procurorii nu pot ancheta hotărâri de guvern. ”Este vorba de un transfer al unui imobil din domeniul public al statului la un domeniul public al unei autorităţi locale, aşa cum sunt sute de exemple în România şi vor mai fi. Un astfel de precedent este extrem de periculos”,  a comentat Dragnea. Şeful PSD a adăugat că  „nu ne învârtim toţi în jurul unei bălţi”.
În cazul Rovanei Plumb, Liviu Dragnea se opune și solicitării DNA de aprobare a urmăririi penale, fiind pentru prima dată când liderul PSD anunță, explicit, o astfel de poziție. ”Eu voi vota împotrivă, o spun de acum, să ţipe toţi, şi ambasadele să ţipe”, a spus el.  PSD și ALDE pregătesc sesizarea Curții Constituționale (CCR) pentru un conflict între DNA și Guvern.

Dispute Dragnea – Tudose

Însă, cererea ar trebui semnată de premierul Mihai Tudose, care are rezerve față de un asemenea demers. Ședința conducerii PSD a fost precedată de o întâlnire între președintele PSD,Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Tudose ar fi dorit ca Shhaideh și Plumb să se retragă din Guvern, prmeierul fiind singurul care nu a făcut declarații publice în sprijinul lor, de la anunțul DNA. Dragnea s-a opus acestei decizii, de teamă că va pierde controlul Guvernului și că firele afacerii ar putea duce la el însuși. Dragnea nu apare oficial în actele TelDrum, beneficiara afacerii ”Belina”, dar atât presa cât și fostul premier Victor Ponta susțin că Dragnea este proprietarul real.

La finalul ședinței PSD, atât Shhaideh cât și Plumb au anunțat că nu își vor da demisia din Guvern, clamându-și nevinovăția. ”În acest moment decizia este de susţinere. Sub nicio formă (n.r – nu demisionez) şi mai multe informaţii nu pot să vă dau”, a spus Sevil Shhaideh, la ieşirea din sediul PSD. ”Vreau să vă spun că nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea”, a declarat Plumb.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că trebuie acordată ”prezumţia de nevinovăţie” celor doi miniştri.

Justiția, la cheremul intereselor de partid

Liviu Dragnea și-a început mandatul de președinte al PSD anunțând că partidul său nu se va mai opune solicitărilor procurorilor. Atunci când Liviu Dragnea a dorit ca procurorii să poată acționa în anumite dosare, a pledat pentru „independența justiției“, iar votul a fost supravegheat la sânge. Astfel, în decembrie 2015,  Senatul a aprobat urmărirea penală în cazul lui Dan Șova, un apropiat al lui Victor Ponta. Dragnea a amenințat că parlamentarii care se vor opune justiției nu se vor mai regăsi pe liste la  alegeri, iar votul a fost supervizat de liderul de grup, Mihai Fifor. Același personaj a supervizat votul în luna februarie 2016, când Senatul a acceptat prima solicitare de urmărire penală pentru Gabriel Oprea. La vremea respectivă, PSD și UNPR negociau un protocol pentru alegerile locale, iar Dragnea a vrut să îi arate lui Oprea că nu poate supraviețui fără sprijinul PSD. În schimb, după ce Oprea s-a întors alături de PSD,  în septembrie 2016, Liviu Dragnea a închis ochii atunci când senatorii PSD au pus umărul la salvarea fostului vicepremier, acuzat de omor din culpă, în cazul poliţistului Bogdan Gigină. 24 de senatori provenind de la PSD, ALDE, PRU şi foşti UNPR au fost filmați votând  împotriva cererii DNA de urmărire penală. În cele din urmă, Oprea a demisionat din Senat, pe fondul unor manifestații de stradă împotriva păstrării imunității sale parlamentare.

Cum a fost salvat Ghiță

Dragnea  a îndulcit tonul și atunci când a fost vorba de deputatul Sebastian Ghiță, de al cărui sprijin mediatic avea nevoie. Dragnea se afla în tatonări pentru o împăcare cu Victor Ponta și a închis ochii la manevrele taberei Ponta-Ghiță. În 30 martie 2016, Ghiță a scăpat de arestare și reținere, iar Dragnea nu a părut surprins de decizia Camerei, comentând, sec, că deputații PSD „nu sunt roboți“.



În cazul lui Titus Corlățean (PSD), acuzat de abuz în serviciu în dosarul votului din diaspora, Dragnea a anunțat că senatorii PSD vor vota „cum le dictează conștiința“, iar Senatul a respins urmărirea penală pe 21 iunie 2016. Votul a fost explicat de surse din PSD prin faptul că, la alegerile prezidențiale din 2014, Liviu Dragnea era șeful de campanie al lui Victor Ponta. Dragnea ar fi pledat, în reuniunile PSD, împotriva înființării de noi secții în diaspora, au afirmat sursele citate. Dacă procurorii ar fi primit undă verde să-l ancheteze pe Corlățean, ar fi putut ajunge la Liviu Dragnea.

La finalul lunii mai a acestui an, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA privind urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu. Practic, la adăpostul votului secret, PSD a încălcat promisiunea făcută de Liviu Dragnea, potrivit căreia social-democrații vor vota pentru urmărirea penală în cazul Bejinariu.

Votul negativ a venit după șase luni de zile în care deputații PSD au apelat la toate armele pentru a-și proteja colegul. Solicitarea DNA a fost depusă la Parlament în noiembrie 2016 dar nu a mai fost discutată de plen dincauza lipsei de cvorum. În timpul campaniei electorale, secretarul general al PSD Marian Neacșu i-a cerut lui Bejinariu  demisia din Parlament, anunțând că, în caz contrar, acesta va fi exclus din PSD. Fermitatea verbală s-a epuizat după alegeri, Bejinariu obținând un nou mandat de deputat. Pe 3 aprilie, Camera Deputaţilor a votat retrimiterea la Comisia juridică a solicitării. Comisia juridică s-a pronunțat abia pe 17 mai, recomandând plenului să respingă cererea de urmărire penală.

Acuzații la adresa lui Shhaideh și Plumb

DNA a solicitat sesizarea Camerei Deputaţilor pentru aprobarea  urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului la data faptei, în legătură cu săvârşirea complicităţii la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea CJ Teleorman.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă