Conducerea PSD a decis, luni, că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt nevinovate, iar acestea nu vor demisiona din Guvernul Tudose. Decizia de luni intervine după ce DNA a anunțat că ambele membre ale Executivului sunt cercetate în dosarul Belina. Pe de altă parte, liderii PSD și ALDE urmează să ia o decizie legată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, acuzat că tolerează atacurile procurorilor la adresa PSD.
UPDATE 16.10: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, luni, că decizia PSD de a le susţine pe Rovana Plumb şi pe Sevil Shhaideh era previzibilă deoarece Liviu Dragnea, „il capo di tutti capi”, i-a instigat pe miniştri să facă transferul nelegal.
„Păi, dacă capo di tutti capi este cel care i-a instigat pe miniştrii respectivi să realizeze acest transfer nelegal şi neconstituţional către Consiliul Judeţean al lacului cu pricina, nici nu mă aşteptam ca domnul Dragnea să hotărască altceva. Riscă să se transforme într-un grup infracţional organizat care are ca obiectiv salvarea din ghearele justiţiei a celor care au săvârşit fapte penale şi distrugerea independenţei judecătoreşti, a instituţiilor care sunt angajate în lupta pentru dreptate, împotriva corupţiei”, a răspuns preşedintele PNL, Ludovic Orban, solicitat să comenteze decizia PSD de a le susţine pe Rovana Plumb şi pe Sevil Shhaideh.
Cât priveşte declaraţia liderului PSD Liviu Dragnea, potrivit căreia, atacurile DNA sunt îndreptate împotriva sa pentru a-l îndepărta de la conducerea PSD, Orban a afirmat că Dragnea ar trebui să înceteze cu victimizarea.
„Cred că trebuie să înceteze cu victimizarea şi să accepte că există după faptă şi răsplată. El nu este cercetat pentru că este preşedinte al PSD, ci pentru că a săvârşit diferite fapte, cum este fapta de a ţine ani de zile angajaţi pe bani publici la CJ Teleorman care de fapt au lucrat la sediul PSD şi nu au muncit nici o singură zi pentru binele comunităţii din judeţul Teleorman”, a spus Orban.
UPDATE 15,30: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut că acuzațiile împotriva vicepremierului Sevil Shaaideh legate de balta Belina ar fi o continuare a campaniei din momentul în care ea fusese propusă ca premier și care au determinat, la acel moment, refuzarea numirii ei de ca șef al Guvernului. La acel moment s-a afirmat că soțul lui Sevil Shhaideh ar fi apropiat de regimul lui Bashar al-Assad din Siria.
"Poate se ajunge la Bashar al-Assad, poate el are interese în baltă", a afirmat luni, ironic, Liviu Dragnea.
UPDATE 15,20: Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat luni că Tudorel Toader, ministrul Justiției, este un om pe care el îl apreciază foarte mult iar în acest moment "nu se pune problema demiterii lui".
UPDATE 15,00: Afacerea Belina, investigată de procurorii DNA, reprezintă un transfer "de la public la public", adică din domeniul public tot în cel public, susține președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
"Sunt sute de asemenea cazuri, nu se pune problema unui prejudiciu adus statului la un transfer de la public la public, este imposibil să se discute despre asta", a declarat Liviu Dragnea.
"Dacă pentru orice așa-zisă anchetă din presă apar acțiuni care pot destabiliza un guvern, nu este în regulă", a subliniat liderul PSD.
Pe de altă parte, el a respins ideea că în ședința conducerii PSD s-ar fi cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader.
14.45: "În mod cert sunt nevinovată", a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, la ieșirea din sediul PSD.
La rândul ei, Sevil Shhaideh, vicepremier în Guvernul Tudose, a răspuns că "sub nicio formă" nu-și va da demisia.
14,40: Conducerea PSD a decis, în unanimitate, că vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat Rovana Plumb sunt nevinovate, în ciuda acuzațiilor care li se aduc de către procurorii DNA în dosarul Belina.
Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, a precizat că ambele membre ale PSD s-au declarat nevinovate și că partidul le-a susținut în unanimitate.
UPDATE 14,30: Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că "celor două doamne", Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, trebuie să le fie acordată prezumția de nevinovăție.
Pe de altă parte, Tăriceanu a evitat să comenteze ideea de a se cere demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, lansată de Codrin Ștefănescu pe motiv că acesta ar tolera "atacurile" procurorilor împotriva PSD.
UPDATE 13,15: Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a venit luni la sediul central al PSD, unde se desfășoară ședința Biroului Permanent Național al partidului, în prezența președintelui formațiunii, Liviu Dragnea, și a premierului Mihai Tudose.
UPDATE 12,30: Senatorul PSD Paul Stănescu, liderul organizaţiei judeţene Olt, a declarat, luni, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că le va ruga pe Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh să nu-şi dea demisiile din funcţii, deoarece dosarul întocmit de DNA "e o făcătură".
12.00: Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, luni, că la CExN al PSD de la Suceviţa, care va avea loc vineri, va propune revocarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru că nu "intervine", din punct de vedere "legal", în "atacul" procurorilor asupra PSD.
Biroul Permanent Naţional al PSD a fost convocat pentru luni, ora 11.00, la sediul central al formaţiunii, pentru a analiza şi lua o decizie politică referitoare la situaţia vicepremierului Sevil Shhaideh şi a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.
Social-democraţii trebuie să analizeze la nivelul BPN situaţia creată de punerea sub urmărire penală de către procurorii DNA a vicepremierului Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene, scrie Mediafax.
Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.
Vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectată de către procurorii DNA de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate unei firme private. În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb.