13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTopul ţărilor PERICULOASE pentru femeile care călătoresc singure

Topul ţărilor PERICULOASE pentru femeile care călătoresc singure

Femeile pot să se bucure de orice destinaţie de vacanţă din lume, însă drepturile omului şi siguranţa femeilor nu au aceleaşi conotaţii în toate ţările de pe glob. Turistele nu sunt în siguranţă oriunde, iar cele care-şi doresc să viziteze o regiune în care infracţionalitatea a atins cote inimaginabile pentru un stat occidental trebuie să dea dovadă de o mare prudenţă şi de o bună cunoaştere a culturii locale. Arabia Saudită este foarte diferită de Marea Britanie, iar India are puţine caracteristici comune cu Germania.

Pentru a afla care sunt destinaţiile turistice populare în care femeile ar trebui să dea dovadă de precauţie, publicaţia Business Insider a realizat un top al ţărilor cu astfel de probleme, pe baza rapoartelor întocmite de către organizaţia Human Rights Watch, de către Departamentul de Stat al SUA şi pe baza rapoartelor privind criminalitatea, apărute în mass-media.

India

În India, la fiecare 20 de secunde are loc un viol, iar în 2011 au avut loc 24.200 de violuri înregistrate în catastifele autorităţilor. În plus, zeci de violuri se petrec în fiecare zi şi nu ajung niciodată să fie cercetate de către poliţişti, deoarece victimele sunt atât de înspăimântate, încât refuză să-şi acuze agresorii.

De la Taj Mahal şi până la croazierele pe mare, turismul din India aduce venituri de aproximativ 17,7 miliarde de dolari anual, însă violarea turistei din Elveţia şi mediatizarea cazului în care o turistă britanică a sărit de la balcon de teamă de a nu fi violată de câţiva localnici, au cauzat scăderea turismului cu 35 de procente începând din luna decembrie a anului 2012. Violurile îi costă pe indieni aproape 6 miliarde de dolari.

Brazilia

Ţara fotbalului, a sambei şi a femeilor frumoase pare a fi şi ţara femeilor nefericite. Rio de Janeiro este considerată cea mai populară destinaţie de vacanţă din emisfera sudică, însă femeile ar trebui să-şi ia măsuri de precauţie, mai ales după ce o turistă din SUA a fost violată în faţa prietenului ei francez, care a fost încătuşat şi obligat să privească oribilele scene. Trei suspecţi au fost arestaţi, însă asta nu şterge cu buretele lunga istorie a culturii „macho” din Brazilia şi a violenţei de gen, aşa cum reiese din rapoartele întocmite de organizaţia Human Rights Watch. Forţele de ordine din Brazilia vor avea o misiune dificilă în următorii ani. În 2014, Brazilia va găzdui turneul final al Campionatului Mondial de fotbal, iar în 2016 va fi gazda Jocurilor Olimpice de vară.

Egipt

Turismul reprezintă 20% din economia Egiptului, însă numărul celor care vizitează piramidele şi oraşele antice egiptene a scăzut semnificativ după „primăvara arabă”. După revoltele care au început în luna ianuarie 2011, criminalitatea a crescut incredibil de mult, iar turismul a suferit o grea lovitură. Atacurile sexuale sistematice, în plină stradă, asupra femeilor neînsoţite au periclitat grav imaginea Egiptului, conform publicaţiei The New York Times. Istoria milenară şi farmecul locurilor tind să se izbească, în Egipt, de violuri, revolte şi infracţiuni.

Columbia

Turismul din ţara scriitorului Gabriel Garcia Marquez a crescut semnificativ în ultimii ani, după ce turiştii au evitat Columbia, timp de ani de zile, din cauza conflictului civil, a mafiei şi a cartelurilor de droguri. Însă violenţa înpotriva femeilor a rămas larg răspândită în toate regiunile ţării, iar autorităţile dispun de mult prea puţine pârghii pentru a face faţă unei probleme care a depăşit de mult, ca răsunet, graniţele ţării. În plus, autorii agresiunilor sexuale ajung rareori în faţa justiţiei.

Guatemala

Guatemala este presărată de oraşe pitoreşti, precum Antigua sau Panachajel, iar 15% din populaţie desfăşoară, într-o formă sau alta, activităţi turistice. Însă autorităţile locale sunt suprasolicitate în încercarea de a ţine sub control crima organizată şi traficul de droguri, de aceea tind să devină ineficiente în privinţa diferitelor tipuri de agresiuni faţă de femei. Numărul de violuri şi atacuri sexuale a crescut cu 34% din 2008 până în 2011 şi doar într-unul din zece cazuri infractorii ajung să răspundă în faţa autorităţilor, conform Human Rights Watch.

Mexic

Pepeni, sombrero şi chitară, ruine aztece şi violuri. Prin astfel de lucruri pare să se caracterizeze Mexicul, dacă privim rapoartele întocmite de Human Rights Watch. Milioane de americani vizitează Mexicul, în deplină siguranţă, în fiecare an, iar guvernul mexican depune eforturi considerabile pentru a-i proteja pe străini, conform Departamentului de Stat al SUA. Însă, în februarie 2013, şase turiste spaniole au fost violate de şase bărbaţi în casa închiriată de ele pe plaja din Acapulco. Autorităţile mexicane nu reuşesc, întotdeauna, să-i protejeze pe turişti, în general, şi pe femei, în particular, din cauza corupţiei şi a slabei pregătiri a forţelor de ordine. În plus, legislaţia mexicană este construită în aşa fel încât victimele pot fi cu uşurinţă găsite vinovate pentru că i-ar fi provocat pe atacatori prin activităţile desfăşurate şi prin atitudinile manifestate.

Kenya

Kenya a devenit una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Africa, mai ales datorită naturii sălbatice şi a faptului că a devenit un adevărat rai pentru pasionaţii de safari. Însă femeile care călătoresc în afara zonelor destinate turismului sunt nevoite să-şi ia măsuri suplimentare de precauţie. Departamentul american de Stat a emis o avertizare privind insula Lamu, după ce mai mulţi cetăţeni americani s-au confruntat cu atacuri sexuale şi au fost ameninţaţi că vor fi răpiţi. În plus, Fondul de Dezvoltare a Naţiunilor Unite pentru Femei a întocmit, recent, un raport din care reiese că ”femeile de toate vârstele, nivelurile educaţionale şi grupurile sociale de care aparţin, în mediul urban sau rural, sunt victime ale violenţei în Kenya”.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă